Dodaj do ulubionych

Ibum a nurofen

21.05.07, 14:45
Jakub ma od wczoraj gorączkę (po podaniu panadolu juz nie ma), pediatra kazala przez 3 dni podawac nurofen. Kiedys aptekarka dala mi zamiennie ibum ale nasza pediatra mowi, że trzeba porownac ilośc ... czegos tam w tych lekach. Nurofenu kazala dawac 7,5 ml. Jest róznica w tych lekach?
Obserwuj wątek
    • kasikk_29 Re: Ibum a nurofen 21.05.07, 17:14
      powinno być w opisie ile na wiek dziecka się daje
      pewnie różna ilość substancji czynnej jest
      ale nie wiem dużo, bo ibumu nie używałam
      • alfa36 Re: Ibum a nurofen 21.05.07, 18:33
        Niby w tym wieku należy dawac 5 ml nurofenu ale pediatra kazala 7,5. Nie wiem, od czego to zależy. na ibumie napisali: 100ml-2g ibuprofenu. Na nurofenie: 5ml-100 mg ibuprofenu. A ja i tak nic nie wiem...
    • alfa36 Re: Ibum a nurofen 21.05.07, 18:34
      Mlodemu cos jednak jest bo obudzil sie z popoludniowego spania z gorączką. Jutro zbadam mocz. Teraz podalismu paracetamol w czopku.
    • salvita Re: Ibum a nurofen 21.05.07, 18:58
      jesli goraczka nie jest wysoka pozwol organizmowi walczyc i nie zbijaj
      temperatury
      a jutro idz do lekarza lub zrob badania o ktorych piszesz.

ibum i nurofen sa dla mnie obce nigdy nie sotosowałam
      ale nasz padiatryczka zawsze zaleca mi dawac malemu ibufen jesli cos sie dzieje
      bo ma on rowniez dzialanie przeciwzapalne
    • mcbeall Re: Ibum a nurofen 21.05.07, 19:00
      My podajemy małej apap i zawsze skutkuje 6 ml do 4 razy na dobę
      • alfa36 Czym różnią się leki przeciwgoraczkowe? 21.05.07, 21:45
        Dzięki dziewczyny. Mlody nie daje sobie zmierzyc temp. ale wiemy, że ma powyżej 38 i dlatego zbijamy (zresztą tak tez kazala lekarka). Na razie dostał ibum 7,5 ml (pytalam w aptece to jest to samo co nurofen). Ibum i nurofen są przeciwzapalne, a panadol? Pytam o leki przeciwgorączkowe, bo moja lekarka "państwowa" zawsze każe dawać nurofen, natomiast "prywatna" jest zwolenniczką panadolu.
        • jasiulowa_mama Re: Czym różnią się leki przeciwgoraczkowe? 25.05.07, 22:47
          Paracetamol ma działanie przeciwgorączkowe i przeciwbólowe (Apap, Calpol, Panadol to wszystko to samo), a ibuprofen (Ibum, Ibufen, Nurofen) ma również działanie przeciwzapalne. Czyli przy gorączce towarzyszącej jakiejś infekcji (czyli stanowi zapalnemu) lepszy jest ibuprofen, a przy gorącze np. od zębów albo przy odczynie poszczepiennym paracetamol. Ale tak naprawdę nie ma to większego znaczenia. a co do dawki to powinno byc 5-10 mg na kg masy ciała. Jeśli mały waży ok. 13kg to będzie ok.130mg. W 5ml jest 100mg leku, więc 7.5ml to 150 mg. Ciut jakby dużo... Pozdrawiam i życzę szybkiego powrotu do formy!
        • jasiulowa_mama Re: Czym różnią się leki przeciwgoraczkowe? 25.05.07, 22:49
          Aha i jeszcze jedno. Przy trudnej do opanowania gorączce można oba preparaty podawac wymiennie co ok. 4 godz.-mają inny mechanizm działania.
          • alfa36 Dzieki jasiulow_-mama 26.05.07, 01:42
            Też mi sie wydawało, że nieco za dużo tego ibufenu i sama zmniejszylam dawkę do 6 ml. Na szczęscie nie trzeba bylo dużo tego podać, bo Jakub już po kilku dawkach (i jeszcze po drodze w pierwszy i drugi dzien paracetamol w czopku) był w dawnej dobrej formie. Do dziś (minęły 3 dni bez objawów czegokolwiek zlego)nie wiem, co to mogło być, z czego ta pogączka. Wychodzi, ze nadmiar przeżyć+ jazda samochodem (bez klimy)+ częsta zmiana temperatury otoczenia były przyczyną dwudniowej gorączki.
            Dzięki za odpowiedź. Wiem, że było na forum juz o podawaniu paracetamolu na zmianę z ibuprofenem, ale jakoś nigdy dokładnie nie doczytywałam.
      • alfa36 Czym roznią sie leki przeciwgorączkowe? 21.05.07, 21:46
        Dzięki dziewczyny. Mlody nie daje sobie zmierzyc temp. ale wiemy, że ma powyżej 38 i dlatego zbijamy (zresztą tak tez kazala lekarka). Na razie dostał ibum 7,5 ml (pytalam w aptece to jest to samo co nurofen). Ibum i nurofen są przeciwzapalne, a panadol? Pytam o leki przeciwgorączkowe, bo moja lekarka "państwowa" zawsze każe dawać nurofen, natomiast "prywatna" jest zwolenniczką panadolu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka