azbestowestringi 04.09.07, 13:54 mloda jakby mogla to by je zjadla razem z nadgarstkiem. macie jakies sposoby na to obgryzanie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
salvita Re: paznokcie 04.09.07, 14:09 a BARDZO krotkie przycinanie nie pomaga nawet codzienne? tak zeby nie miala juz co ugryzc? chyba ze juz wszystko wygryzla to moze to ma zwiazek z jakimis brakami witaminowymi ? nie wiem czy jedno am cos z drugim wspolnego wiec sobie tak tylko glosno mysle. Odpowiedz Link Zgłoś
hugo_linka Re: paznokcie 04.09.07, 14:19 W aptekach w Polsce jest gorzki żel do smarowania paznokci nazywa się Pazurek. Kosztuje 4 zł, wygląda jak bezbarwny lakier. Jest skuteczny. Jest jeszcze Paluszek (drugi rodzaj), ale tego nie przetestowałam. Odpowiedz Link Zgłoś
otaota Re: paznokcie 04.09.07, 20:08 my kupiliśmy jak Julka wkładała palce do buzi i miała zapalenie jamy ustnej "gorzki paluszek" -ochyda ale pomogło.cena ok 4 zł w aptece Odpowiedz Link Zgłoś
doso1 Re: paznokcie 05.09.07, 21:39 Ja mialam ten problem z Nico i u nas ten Gorzki paluszek sie w ogole nie sprawdzil. Nico go zlizywal, plul nim i obgryzal dalej. W akcie desperacji kupilismy juz nawet swieze ostre papryczki, ale nie zaryzykowalismy U nas pomoglo zaprzestanie zwracania uwagi na to. Przynajmniej a razie jest lepiej i po cichu sie ludze, ze tak juz zostanie. A tez wygryzal sobie po nadgastki. A jak u rak ne starczalo, to nawet juz u nog obgryzal. Odpowiedz Link Zgłoś
sylwia_zi Re: paznokcie 14.09.07, 12:37 a moja też obgryza i nie martwi mnie to że to robi tak bardzo jak to dlaczego to robi... U nas zdarza sie to rzadko, po stresie. Np. po wizycie na bilansie dwulatka kiedy darła się okropnie bo u lekarzy zawsze się drze i zaraz potem poszły w ruch paznokcie. Lekarka powiedziała że są to emocjonalne problemy... nie spodziewałam się że to się zacznie w wieku 2 lat kupię gorzki paluszek i będę starała się ograniczać jej stresy. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś