bzik83 20.12.07, 16:09 macie jakiś łatwy przepis, bo foremki już kupiłam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
malgorzatka_ninka Re: świąteczne ciasteczka 21.12.07, 20:48 Przepis z sieci, ale wielokrotnie sprawdzony. Ja robię ciasto w robocie (mam opcje wyrabiania ciasta) i wychodzi taka plastelina, że z córką ręcznie lepimy małe ciasteczka (także te foremki to niekoniecznie ) Ale ciasteczka polecam, są bardzo kruche, bardzo orzechowe i powodują uzależnienie. Ja robie z orzechami włoskimi. I robię małe, takie na raz do buzi, bo za kruche są zeby je jesc po kawalku. Z tej ilości wychodzą mi 2 duze balchy malych ciasteczek. "Ciastka sniezki 220 g bardzo miekkiego masla 1/2 szklanki cukru pudru 2 szklanki maki (320 g) 1 szklanka posiekanych orzechow (ja uzywam amerykanskich pecans, ale moga tez byc wloskie lub laskowe) Piec rozgrzac do 180°C. Maslo, cukier i make utrzec na mase w mikserze lub makutrze. Dodac orzechy i wymieszac dokladnie. Rolowac dlugi walek cienszy niz na kopytka i pociac go na odcinki 2 cm. Kazdy rolowac w dloniach. Umiescic na nie posmarowanej blasze, moga byc ciasno, bo ciastka nie zwiekszaja sie w czasie pieczenia, moze tylko o 5-10% wielkosci. Piek 10-15 minut, tylko do momentu, gdy zmienia kolor na delikatnie bezowy. Zostawic na blasze do wystygniecia przez 5 minut. Rolowac cieple w cukrze pudrze zeby sie przykleil, i ponownie, gdy ostygna. Z tej porcji wychodza 42 kulki wielkosci 2.5 cm w przekroju, i mieszcza sie na jedej blasze wielkosci 30 cm x 40 cm. Magdalena Bassett" Odpowiedz Link Zgłoś
malgorzatka_ninka Re: świąteczne ciasteczka 21.12.07, 20:53 A jesli jednak chcesz wykorzystac foremki to zrob pierniczki - wlasnie wczoraj piekałam, a korzystam co roku z tego samego przepisu i wychodzą superanckie: www.gotowanie.wkl.pl/przepis290.html Ja dodaje jeszcze łychę cynamonu, bo lubie i potem super pachną. Odpowiedz Link Zgłoś