Dodaj do ulubionych

Jak jest z drugim trymestrem?

12.03.08, 02:15
Od kiedy sie go liczy? Bierze sie pod uwage tygodnie od OM czy od poczecia?
Pytam, bo w niektorych miejscach pisze ze drugi trymestr liczy sie od 14 tc, w
innym miejscu ze od 12tc, a w jeszcze innym ze od 13tc... Juz sama nie wiem
jak to powinno byc.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • spaska Re: Jak jest z drugim trymestrem? 12.03.08, 10:57
      napewno liczy się od OM i tu pewność się kończysmileróżne źródła podaja inaczej ja
      znalazłam w necie że drugi trymestr liczymy od 13tc, ale już inna strona podaje
      że od 12-13tc i bądź tu człowieku mądry...
    • frodolong Re: Jak jest z drugim trymestrem? 12.03.08, 11:12
      różne sa te wyliczenia, ja preferuję to że 2 trymestr zaczyna się od
      14 tyg.
      • aniaresz Re: Jak jest z drugim trymestrem? 12.03.08, 11:26
        Wygląda na to że liczy się 2 trymestr od OM 14 tyg ale to wychodzi 12tyg od zapłodnienia. Czyli by się zgadzało!!!!!!! A ty w którym już jestes tyg? Ja dzisiaj dopiero zaczynam 9 tydz....... Pozdrawiam
        • frodolong Re: Jak jest z drugim trymestrem? 12.03.08, 12:39
          ja??? ja jutro zaczynam 9 tydzień smile
          • aniaresz Re: Jak jest z drugim trymestrem? 12.03.08, 13:52
            Ja dzisiaj zaczynam 9 tydz to jesteśmy na podobnym etapie ciązy? kiedy masz wizytę???? Juz serduszko potwierdzone a jak tak to ile mm ma maleństwo?
            • rooms Re: Jak jest z drugim trymestrem? 12.03.08, 14:09
              oj, to już 28.03 rozpocznę II trymestr! Teraz jestem w 11tc (dokładnie 10t6d) smile
              • marghe78 Re: Jak jest z drugim trymestrem? 12.03.08, 14:16
                Oj to u mnie identycznie jak u Ciebie roomssmile U mnie 10+6 , czyli
                leci 11 tydzien.
                • rooms Re: marghe78 12.03.08, 14:18
                  o jak fajnie! Idziesz na USG genetyczne?
                  • marghe78 Re: marghe78 12.03.08, 14:32
                    Nie wiem. Nie zastanawialam sie nad tym. Wiesz, my staralismy sie o
                    dzidzie 6 lat a tu taka niespodzianka nas spotkalasmile Poza tym
                    mieszkam w Irlandii a tu troszke innym trybem to wszystko sie
                    kreci... Kiedy mialas ostatnia @? Ja 28 grudnia.
                    • rooms Re: marghe78 12.03.08, 14:37
                      aaaa to inna sprawa.smile Ja miała OM 26.12 (cykl 28 dniowy). Pierwsze USG
                      potwierdziło termin na 2.10 (ale lekarka zapisała mi w karcie 3.10, w sumie nie
                      wiem czemu...). Ale co kalendarz ciążowy to inna data porodu mi wychodzi -
                      zdarzył się już też 1.10... Trzymam się USG i tego, że tydzień rozpoczyna mi się
                      w piątek, żeby się nie pogubić smile
                      • marghe78 Re: marghe78 12.03.08, 14:40
                        Oj smile No to niemal leb w leb idziemy! Ja mialam cykle ciut krotsze,
                        tak 25-27 dniowe. I tez licze od piatku kazdy nowy tydzien. Date mam
                        niby na 4.10 ale po ostatnim USG byla nawet na 26.09.
                        • rooms Re: marghe78 12.03.08, 14:51
                          hehehe jeszcze mogą z nas być wrześniówki smile
                          My dopiero zaczęliśmy planować dzidziusia i udało się właściwie od pierwszego razusmile
                          A jak się czujesz? Ja mam wrażenie (nie chcę zapeszyć), że mdłości mam mniejsze,
                          już nie wymiotuję, ale zaczęły się problemy ze snem - najpierw spałam przy
                          każdej okazji, a teraz czytam forum o 2-3 w nocywink)
                          • marghe78 Re: marghe78 12.03.08, 14:56
                            To jestem szczesciara. Okropnie boje sie wymiotow, mam mala fobie
                            przed nimi... i wyobraz sobie, ze mam sie dobrze! Mdlosci brak,
                            wymiotow brak. Musze tylko pamietac o posilkach co 2 godziny, bo jak
                            przerwa jest dluzsza, to mi sie robi dziwnie zle... No i kwas w
                            ustach mi doskwiera. Poza tym spoko. No...moze poza burza hormonow i
                            ogolnego pesymizmu. Zamiast sie cieszyc - jestem smutna i cholera
                            wie dlaczego!
                            • rooms Re: marghe78 12.03.08, 15:17
                              jesteś szczęściarasmile. Z humorem to u mnie przeciwnie: zwykle jestem typem lekko
                              zdołowanym i pesymistką, a teraz - radosna jak skowronek, uśmiech z twarzy mi
                              nie schodzismile. Co te hormony z nami robią? Czuję się taką bezwolną cząstką
                              naturysmile))
                              • marghe78 Re: marghe78 12.03.08, 15:35
                                Wiesz, faktycznie niesamowite jest to, ze Ty masz generalnie gorsze
                                samopoczucie a jestes radosna a ja nie moge narzekac na samopoczucie
                                ale poplakuje i smuce sie wszystkim. A na codzien jestem pelna
                                optymizmu.
                                • tonia_1 Re: marghe78 12.03.08, 15:45
                                  Ja tez licze od 14 tyg wedlug OM, czyli od 12 tyg po zaplodnieniu.
                        • jamajkowa Do marghe78 13.03.08, 11:12
                          Witam,
                          Ja ostatią @ miałam od 29 XII 2007 i termin mam przez lekarkę
                          wyznaczony na 4 X, więc też prawie równo z Wami smile
                          Pozdrawiam!
                          • marghe78 Re: Do marghe78 13.03.08, 12:05
                            No to jamajkowa jedziemy na tym samym wozku!! smile A jak samopoczucie
                            u Ciebie?
                            • spaska Re: Do marghe78 i rooms 13.03.08, 14:56
                              dziewczyny ja OM miałam 27.12 więc tak posrodkusmile))jedziemy na tym samym wózku,
                              ale mój lekarz wyliczył mi termin z zapasem na 7.10(?)
                              • rooms Re: Do marghe78 i rooms 17.03.08, 17:20
                                może to kwestia długości cyklu? Albo doświadczenie tak mu podpowiada. Słyszałam,
                                że niektórzy lekarze nie chcą dawać l4 powyżej daty wyznaczonej na poród (????)
                                - zupełnie bez sensu...
                      • lonka11 Re: marghe78 27.03.08, 12:22
                        do roomssmile ja tak jak ty miałam OM 26.12 cykl 28-30 termin mam na 02.10.08 a
                        wczoraj na USG wyliczono mi na 29.09smile
                        czyli kiedy zaczynamy ten II trymestr?
            • frodolong do aniaresz 13.03.08, 12:17
              ja dzis zaczynam 9 tydzień smile)) serduszko bije (bylam 10.03 na
              pierwszej wizytcie) dzidzia miała wtedy 14 mm smile) a u ciebie???
    • zniemczyk Re: Jak jest z drugim trymestrem? 17.03.08, 17:44
      Ja miałam OM 17 stycznia, więc (wg moich obliczeń) dziś jest już 8 tydzień i 5
      dni od OM smile
      W karcie ciąży, o dziwo, lekarz wpisał mi dwa różne terminy porodu - 23 i 24
      październik.
      Jednak wg ostatniego usg płód, wg rozmiarów był młodszy o jakieś 4 dni. Lekarz
      mówił wtedy, że nadal nie widać płodu, oprócz czarnej plamki... ale serduszko
      już biło (słyszałam wink ), ale lekarz nie pokazał mi maleństwa i nie mówił nic o
      wymiarach...
      W przyszłym tygodniu idę na usg, gdzie już, mam nadzieję, zobaczę jak wygląda
      dzidzia i jakie ma rozmiary smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka