07.07.08, 19:33
u mnie też kiepski nastrój i to bardzo....jestem od początku ciąży na
zwolnieniu lek. i dzisiaj zadzwoniła do mnie siostra zapytać czy dostałam już
papiery do wypełnienia z firmy odnośnie zasiłku rehabilitacyjnego...a ja nic
takiego jeszcze nie dostałam z pracy. W internecie dzisiaj wyczytałam, że te
papiery do ZUS-u należy złożyć co najmniej 6 tygodni przed upływam 182 dni
zwolnienia lek.- u mnie to wypadało 19 czerwca....więc już po jabłkach...
Wyczytałam też, że jak się tych papierów nie złoży w terminie do zus to
zasiłek rehabilitacyjny przepada...
Więc z czego będziemy żyli ??? dla mnie 2000 tys. to bardzo dużo w
szczególności kiedy płacimy kredyt za mieszkanie ponad 1600 zł....
jestem załamana i nie wiem co mam teraz zrobić ???
Mąż oczywiście zamiast mnie pocieszyć, przytulić...no nie wiem co....to
jeszcze ma pretensje, że ja to przegapiłam bo w końcu dostać wypłatę to mój
interes a nie firmy czy zus-u.
Jutro będę dzwoniła do ZUS z pytaniem co ja mam w takim przypadku zrobić jak
do tej pory firma nie przysłała mi papierów do wypełnienia. No i oczywiście do
firmy dlaczego nic nie dostałam jeszcze?
Ryczeć mi się od tego wszystkiego chce.......nie powinnam tego pisać,
ale...czasami mam już tego wszystkiego dość.........naprawdę dość!
Obserwuj wątek
    • marbra301 Re: :((( 07.07.08, 19:53
      Krispii!!! Głowa do góry!!!!. Ja tez jestem na zwolnieniu lekarskim
      od początku ciaży i też będę składała papiery na zasiłek
      rehabilitacyjny. Raczej jeszcze nie minęło Ci 182 dni zwolnienia co
      najwyżej minął Ci termin tych 6 tygodnii wstecz zreszta tak jak mi.
      Ja powinnam dokumenty złożyć 30 czerwca. Ale nie mogłam bo mój
      lekarz był na urlopie (a wcześniej jakoś nie pomyslałam). Teraz
      dostałam komplet dokumentów z pracy i 11 lipca idę do swojego
      lekarza po resztę dokumentów no i potem gnam do ZUS. Jeżeli zostanie
      przyznaniy zasiłek to bedzie on od 183 dnia zwolnienia. Co najwyżej
      przez swoje gapiostwo poczekam tydzień dłużej na decyzję.... Z
      informacji które posiadam ( rozmawiałam z kadrówką) to jeżeli
      dokumenty zostaną złożone przed upływem 182 dni to wszystko jest
      ok. Na decyzje czeka sie ok 4- 6 tygodni więc po prostu mogą byc
      opóźnienia w wypłacie zasiłku...
    • jayin Re: :((( 07.07.08, 19:55
      Krispii - z tego co się orientuję, to nic złego się nie dzieje, jeżeli ten termin 6 tygodni został "przegapiony" i dokumenty złożysz do ZUSu w 182 dniu zwolnienia, albo nawet później.

Wyczytane w sieci:
      "(...) W takim wypadku wysokość świadczenia nie zostanie obniżona. Tylko przedłuży się procedura i świadczenie zostanie wypłacone w późniejszym terminie. Dokumenty muszą trafić do lekarza orzecznika, trzeba wyznaczyć termin badania, przeprowadzić badanie, uwzględnić lub odrzucić ewentualny sprzeciw od orzeczenia lekarza orzecznika, na końcu dokumenty trafiają do wydziału zasiłków i zostaje wydana decyzja. Te wszystkie czynności po prostu wymagają czasu, stąd podawany zwykle termin tych 6 tygodni przed upływem ważności zwolnienia lekarskiego."

Najlepiej zadzwoń do ZUSu, albo wyślij męża - i dowiedz się szczegółów. Powinni ci doradzić, co i gdzie złożyć, i czy nadal możesz się starać o ten zasiłek. Wg mnie JESZCZE możesz smile Ale nie dam głowy. W każdym bądź razie nie stresuj się na zapas - i dowiedz się u źródła (w ZUSie) jak to jest.

pozdr.
      J.
    • rooms Re: :((( 07.07.08, 19:56
      faktycznie fatalnie wyszło. Niestety, pracodawca wcale nie musi się
      tym zajmować - w moim wypadku sama musiałam zadbać o wypełnienie
      dokumentów. Jakkolwiek wstecz może Ci nie wypłacą zasiłku ("może" -
      nie wiem, szczerze mówiąc) - myślę, że wato spróbować dowiedzieć
      się/złozyć dokumenty teraz.

Wszystkie potrzebne formularze możesz ściągnąć ze strony ZUS-u:
      www.zus.pl/default.asp?p=5&id=1083#p30
      chodzi o N-9, N-10 i Np-7

Pracodawca wypełnia formularz N-10 i (jeżeli firma zatrudnia więcej
      niż 20 osób) drugą stronę formularza Np-7 (pierwszą stronę
      wypełniasz Ty). Do tego trzeba dołączyć formularz N-9 wypełniony
      przez lekarza + kserokopię karty ciąży i np. wypisów ze szpitala czy
      wyników badań kluczowych dla opinii lekarza (składając dokumenty w
      ZUS-ie trzeba mieć orygnały ze sobą - urzędnik przyjmujący
      potwierdza pieczątką "zgodność z oryginałem"). Wiem "na pewno", bo
      składałam w zeszłym tygodniuwink.

Domyślam się, że musisz być bardzo zdenerwowana, ale nie poddawaj
      się! Spróbuj zawalczyć - myślę, że warto, bo masz jeszcze troszkę
      czasu do rozwiązania.. Ściskam mocno i trzymam kciuki!!
    • marbra301 Re: :((( 07.07.08, 20:24
      Krispii nic Ci nie przepada!!!

Ze strony ZUS-u
      Terminy
      Roszczenie o wypłatę świadczenia rehabilitacyjnego przedawnia się po
      upływie 6 miesięcy od ostatniego dnia okresu, za który świadczenie
      przysługuje.
      Jeżeli niezgłoszenie roszczenia o wypłatę świadczenia nastąpiło z
      przyczyn niezależnych od ubezpieczonego, termin 6 miesięcy liczy się
      od dnia, w którym ustała przeszkoda uniemożliwiająca zgłoszenie
      roszczenia.
      Wypłata świadczenia rehabilitacyjnego powinna nastąpić w terminie 60
      dni od dnia złożenia kompletnego wniosku o świadczenie.
      • rooms Re: :((( 07.07.08, 20:28
        uff... Marbra301, super że to napisałaś, bo sama zaczęłam się
        zastanawiać - jak to możliwe, żeby tak szybko przepadało...
        Widzisz, Krispii? Głowa do góry!
        • krispii Re: :((( 07.07.08, 20:35
          dziękuje Wam dziewczyny......już mi lepiej wink
          dzwoniłam też do pracy zeby mi naszykowali te papier( bede miała je w
          srode)...oczywiście zdziwieni że muszą cos wypełniac i wogóle ze cos takiego
          jest.....dobre co?
          Firma zatrudnia ponad 100 osób.....brak mi słów.
          Jeszcze musiałam mówic jakie to sa formularze do ściągnięcia z ZUS i wypełniania.
          • djablica1 Re: :((( 08.07.08, 11:08
            Jeśli Cię to pocieszy to ja od połowy czerwca proszę moją księgową o
            wypełnienie tych kilku linijek na drukach do zusu..i nic.
            Nie powiem już co mnie trafia.
            Wypisłam jej wszystkie zwolnienia,podliczyłam,wyliczyłam co jak
            kiedy.A ta ma to w d.. głęboko.
            Papierki od lekarza już mam tylko czekam na te od pracodawcy.
            • magdus_m Re: :((( 08.07.08, 11:36
              hej, dziewczyny, o co chodzi z tym zasiłkiem, jestem na zwolnieniu
              od lutego i nic na ten temat nie wiem.Podpowicie?
              • tasiaanunia Re: :((( 08.07.08, 13:50
                Mnie o tych papierach powiedział mój ginekolog....uprzedził mnie że w pracy
                prawdopodobnie nic mi nie powiedzą skoro muszę sama zwolnienie do zus-u
                zawozić. Więc kiedy byłam w zusie wzięłam sobie wcześniej wnioski. Ale teraz
                przysłali mi pismo ze muszę jeszcze donieść akt małżeństwa a o tym wcześniej nie
                wiedziałam ...
                pozdrawiam ania26tc
                • rooms Re: :((( 08.07.08, 14:41
                  O, o akcie małżeństwa pierwsze słyszę... zobaczymy, co mi każą
                  dowieźćwink)

Magduś, po 182 dniach zwolnienia lekarskiego nie jest wypłacany
                  zasiłek chorobowy (bez względu na to z jakiego powodu było L4 i bez
                  względu na to czy były jakieś przerwy między zwolnieniami np. 2
                  tyg... bodajże trzeba przepracować 90 dni ciągiem, żeby się nie
                  załapać) - po 182. dniu ZUS wypłaca świadczenie rehabilitacyjne -
                  jeśli się zakwalifikujesz. Na 6 tyg. przed upłynięciem 182. dnia L4
                  (czyli najpóźniej w 140. dniu - przynajmniej w teoriismile)) trzeba
                  złożyć wniosek o świadczenie. Wniosek składa się z trzech formularzy
                  (jakich już pisałamsmile).

Teraz musisz sobie policzyć (z weekendami i dniami wolnymi). Np. w
                  moim wypadku wyglądało to tak: poszłam na L4 27.02 (miałam przerwy,
                  no ale to nie ma dla ZUS-u znaczenia, bo nie przepracowałam ciągiem
                  90 dni), więc 182. dzień L4 wypada mi 25.08 (po tym dniu nie
                  przysługuje mi już zasiłek chorobowy). 140. dzień L4 to 14.07 -
                  termin złożenia wniosku - ja złożyłam troszkę wcześniej bo chciałam
                  mieć z głowywink) i teraz czekam na decyzję ZUS-u czy przyznają mi
                  świadczenie rehabilitacyjne...
                  • marbra301 Re: Pytanie 08.07.08, 17:21
                    Ja też o akcie małżeństwa pierwszy raz słyszę... i zastanawiam się
                    po co im ten dokument albo co w przypadku mam niezamężnych tak jak
                    ja.... hm. ciekawe.

Z tego co ja się orientuję to przepracować trzeba ciągiem 60 dni.

Ale mam do Was inne pytanie. Czy do dokumentów, które są wymagane (
                    druki ZUS-U) dołączałyście coś jeszcze np. kserokopie karty ciąży,
                    czy wyniki badań?
                    pozdrawiam
                    • evaeller Re: Pytanie 08.07.08, 17:39
                      Ja będę składać te dokumenty we czwartek, bo idę najpierw do gina po odbiór
                      jednej karty dokumentów, które on musi wypełnić . Kazał skserować wszystko,
                      kartę ciązy , wszystki e wyniki badań, które robiłam, wypis ze szpitala,
                      wszystko,powiedział,że Zus trzeba zarzucić dokumentami wink
                      • magdus_m Re: Pytanie 08.07.08, 18:24
                        Dzięki za informacje. Zadzwoniłam do kadr i zapytałam czy mi
                        przygotują te dokumenty i powiedzieli, ze tak ale jest jeszcze
                        czas.Nie wiem jak oni to wyliczyki bo bez przerwy jestem na L4 od
                        7lutego.We czwartek ide na wizyte do ginekologa, a nastepna dopiero
                        za 4 tyg. Myślicie że wziąć te dokumenty do wypełnienia?
                        • marbra301 Re: Pytanie 08.07.08, 19:01
                          Myślę że pownnaś wziąć. Zawsze im wcześniej tym lepiej. ZUS o
                          odmowie przyznania świadczenia musi powiadomić Cię w przeciągu 30
                          dni zaś przyznanie i czas na jego wypłatę wynosi 60 dni - co by nie
                          było to 2 miesiące. Jeżeli nie chcesz mieć "przerwy" w wypłacie
                          pieniażków powinnaś to zrobic jak najwczesniej
                          • rooms Re: Pytanie 08.07.08, 21:12
                            Magduś, też uważam, że powinnaś wziąć ze sobą formularz do lekarza
                            (taka opinia powinna być wystawiona max 30 dni przed złożeniem
                            wniosku).

Ja kserowałam kartę ciąży i wypis ze szpitala, gin powiedział mi, że
                            wszystko mam wpisane w kartę (oprócz pobytu w szpitalu) więc nie ma
                            co dublować... W ogóle to mnie uspokajał, że to taka formalność...
                            Nawet jak mnie wezwą na komisję, to mogą mi co najwyżej ciśnienie
                            zmierzyć (tak zresztą miała moja bratowa) - w większości przyznają
                            świadczenie zaocznie.

Niemniej jednak spokojniejsza będę jak już je dostanęsmile))

• krispii Re: Pytanie 09.07.08, 20:22
                              Złożyłam dzisiaj juz wszystkie papiery do ZuS- termin 6 tyg. przed upływem 182
                              minął mi 19 czerwca ja je złozyłam dzisiaj i nic w ZUsie mi nie
                              powiedzieli....ufff....teraz czekam na decyzje
                            • ewahewig Re: Pytanie 09.07.08, 20:25
                              Tez mam ta sama sytuacje,praktycznie od poczatku ciazy na l-4.I tez
                              mam pytanie:czy ja w momencie przejscia na taki zasilek przestaje
                              byc pracownikiem swojej firmy?A co z macierzynskim-po porodzie
                              skladam w takim przypadku papiery do firmy czy do ZUS-u?Powiem
                              Wam,ze gdyby nie to forum,to kto by nas o tym poinformowal,bo mnie
                              do tej pory ani lekarz ani firma nie inforowali o tych magicznych
                              182 dniach,skad my to mamy wiedziec,przeciez nie codzien chodzi sie
                              na tak dlugie zwolnienia!!!
                              • marbra301 Re: Pytanie 09.07.08, 21:02
                                Ewuś!
                                Po pierwsze nie przestajesz byc pracownikiem firmy! Cały czas czy
                                bedac na zasiłku chorobowym czy zasiłku rehabiitacyjnym jesteś
                                pracownikiem. (przeceiz nikt z Toba nie rozwiązywał umowy o pracę).
                                Co do wypłaty zasiłku macierzyńskiego to zależy w jak " licznej"
                                firmie pracujesz. Najprościej tłumacząc to tak jeżeli firma
                                zatrudnia do 20 osób to wszelkie zasiłki wypłaca ZUS. Jeżeli zaś
                                firma w której pracujesz zatrudnia pow.21 osób to jest uprawniona do
                                wypłaty zasiłku. Wniosek zaś o macierzyński powino sie składac u
                                pracodawcy ( musi on udzielic urlopu) a następnie pracodawca
                                dokumentacje przekazuje do ZUS.
                                Gdybys chciała jeszce poczytać to poniżj wklejam link.
                                mojafirma.infor.pl/poradniki/466,2629,Zasilki-i-ubezpieczenia-spoleczne.html

Pozdrawiam smile)
                                • ewahewig Re: Pytanie 09.07.08, 21:26
                                  Dzieki,Marbra,za rzetelna informacje!!!Dobrze,ze na naszym forum sa
                                  dziewczyny doinformowane,z kazdej dziedziny pytania nie zostaja bez
                                  echa.Pozdrowionka!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka