kandi79 23.07.08, 19:31 ja od początku biorę feminatal i folik, morfologię mam ok i tak się zastanawiam czy te witaminy to mi są wogóle potrzebne? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
darkym Re: bierzecie witaminki?? 23.07.08, 20:20 Ja nie brałam zadnych witamin - moj lekarz powiedzial mi na 1 wiycie kiedy potwierdzalam ciaże ze mam sie odżywiac tak jak do tej pory , więc nie brałam Odpowiedz Link Zgłoś
dawida27 Re: bierzecie witaminki?? 23.07.08, 20:29 ja tez bralam feminatal i folik. Folik sie bierzse w I trymestrze, pozniej juz nic nie daje bralam wczesniej prenatal, ale tabletki byly ogromniaste Odpowiedz Link Zgłoś
olensia Re: bierzecie witaminki?? 23.07.08, 21:32 Ja lykam witaminki. Bardziej dla siebie niz dla malenstwa, bo wyniki mam dobre, ale dzidzius potrafi wyciagnac z nas wszystko co mu trzeba i nie chce miec pozniej sporych brakow, albo zeby mi wlosy wypadalay itp. Folik bierze sie do 12 tc, pozniej nie trzeba, bo nic juz nie daje... Odpowiedz Link Zgłoś
czarna_kota Re: bierzecie witaminki?? 23.07.08, 21:48 Ja bralam do tej pory tylko kw foliowy i magnez,ale spadla mi hemoglobina i zaczelam brac Prenatal. Na wizycie pewnie lekarz przepisze mi dodatkowo jakies zelazo. A z tym kw foliowym to nie jest do konca tak, ze nic nie daje.To znaczy najwieksze znaczenie ma faktycznie w pierwszych tygodniach ale caly czas mozna brac bo zwieksz przyswajanie zelaza. Odpowiedz Link Zgłoś
malutka_emiqa Re: bierzecie witaminki?? 24.07.08, 16:01 ja folik bralam do 14tc bo tak zalecil mi gin pozniej jakis czas nic nie bralam bo nie bylo potrzeby, niedawno dostalam zelazo z witaminami , teraz biore tylko Falvit M Odpowiedz Link Zgłoś
djablica1 Re: bierzecie witaminki?? 24.07.08, 16:02 Morfologie mam dobrą więc póki co nie zażywam nic. Odpowiedz Link Zgłoś
zniemczyk Re: bierzecie witaminki?? 24.07.08, 17:55 Na początku brałam feminatal, później przeszłam na prenatal. mój lekarz mówi, żebym brała, więc biorę. Myślę, że dzięki właśnie tym witaminom są dobre wyniki badań krwi. Ja najbliższe badania będę miała w sierpniu - zobaczymy Odpowiedz Link Zgłoś
tyna78 Re: bierzecie witaminki?? 24.07.08, 20:56 moja gin jak konczylam brac kwas foliowy od razu polecila kupic witaminki, feminatal lub prenatal, kupilam prenatal i lykam codziennie, po jakims czasie doradzila nawet ten z dodatkiem kwasow omega3, niedlugo skonczy mi sie to co mam, zamierzam wiec kupic te wzbogacone, poza tym duzo owocow, ale nie stronie od lodow i codziennie jednego zaliczam ;P Odpowiedz Link Zgłoś
spaska Re: bierzecie witaminki?? 25.07.08, 17:41 ja biorę tylko prenatal. Morfologia w miarę.Te witaminki to chyba bardziej dla nas bo dzidzius to i tak wyciągnie od nas to co mu potrzebna... Odpowiedz Link Zgłoś
viilemo Re: bierzecie witaminki?? 27.07.08, 13:30 ja brałam na początku FOLIK,przez jakiś czas nie brałam nic ale czułam się bardzo słabo i zaczęłam brać PRENATAL i biorę do teraz.Mimo to i tak mam anemie ciążowa i lekarz dodatkowo przepisał HEMOFER- 2 razy dziennie.Teraz mam badania i zobaczymy jakie będą wyniki. Moja dzidzia jakoś zabrała ze mnie dużo,30 tydzień a przytyłam zaledwie 5 kg(tzn.szczupła nigdy nie byłam więc miała z czego brać i przy wzroście 160 cm ważę 71,5 kg także nie jest chyba źle),początkowo 2 pierwsze miesiące ciąży ciągle chorowałam,wszelkie grypy się mnie chwytały i prawie 2 miesiące przeleżałam w łóżku. Mam nadzieję że za to córcia będzie zdrowa jak rydz. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kandi79 Re: bierzecie witaminki?? 25.07.08, 21:50 Czyli większość z Was bierze. Tak sobie pomyślałam, że może lekarze odruchowo przepisują te witaminki. Ciekawe czy one faktycznie mają pozytywny wpływ, czy to tylko reklama, jak z actimelem. Czytałyście o tym "cudownym" specyfiku??? Odpowiedz Link Zgłoś
madziowy1 Re: bierzecie witaminki?? 26.07.08, 13:05 jeśli masz na mysli ten piękny artykul o prawdziwym działaniu Aitmela to tak ja czytałam i załamka totalna. Choć muszę powiedzieć że w zimie moja chorowita córcia całkiem niezle się po nim miała...a co do witamin to ja biorę cały czas prenatal i magnez, teraz kończę też serię bioferu folik - bo miałam złą hemoglobinę. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
kandi79 Re: bierzecie witaminki?? 26.07.08, 13:37 Tak madziowy, chodziło o ten artykuł. I wiem, że podobnie jest z lekami i witaminami, jak coś nie idzie to są układy z lekarzami, którzy przepisują nagminnie lekarstwa lub inne specyfiki. A wiadomo, że jak ciężarna to już musi być wspomagana witaminkami. A czy kiedyś kobiety brały witaminy? I zdrowe były i zdrowe dziecie rodziły, stąd moja dygresja. Odpowiedz Link Zgłoś
malutka_emiqa Re: bierzecie witaminki?? 26.07.08, 15:02 Ja uwazam ,ze to nie jest tak, ze lekarze je wypisuja tylko bo maja jakies uklady (moj mi nie wypisal witamin, tylko powiedzial bym sobie jakies w aptece kupila), uwazam ze w czasie ciazy organizm kobiety potrzebuje dodatkowych witamin i to jest tylko dla naszego zdrowia Odpowiedz Link Zgłoś
olensia Re: bierzecie witaminki?? 26.07.08, 15:21 Ja tez uwazam ze co do witamin to lekarz ma racje zalecajac je ciezarnej. Ja ogolnie biore leki wtedy kiedy juz naprawde musze, jestem w stanie zniesc duzy bol zeby tylko niczego nie lykac. No ale w ciazy dziecko zabiera nam tyle cennych witamin ktore potrzebne sa do rozwoju. Juz nie raz slyszalam o wypadajacych wlosach, zepsutych zebach, zniszczonej cerze itp. To sa wlasnie skutki tego ze dziecko ciagnie od mamy potrzebne mu mineraly... Odpowiedz Link Zgłoś
e_rubi Re: bierzecie witaminki?? 27.07.08, 19:41 w pierwszym trym bralam folik, potem nic. wyniki mialam swietne, teraz morfologia troche spadla (ale i tak mieszcze sie w normie hemoglobina 12) na wszelki wypadek biore Biofer 2 tabl. Odzywiam sie zdrowo, jak zawsze mnostwo owocow i warzyw i swiezo wyciskanych sokow warzywno-owocowych, chude mieso i ryby. nie uwazam zeby dodatkowe sztuczne witaminy byly mi potrzebne, dlatego nie lykam. Odpowiedz Link Zgłoś
o_tuska Re: bierzecie witaminki?? 28.07.08, 11:13 ja nie biorę nie spotkałam sie aby lekarze robili badania w kierunku braku grup witaminowych lub cośw tym stylu a nadmiar witamin jest bardziej szkodliwy niż ich niedobór póki wyniki mam dobre nie zamierzam nic brać Odpowiedz Link Zgłoś
desirnoir Re: bierzecie witaminki?? 01.08.08, 09:37 Tak, dlatego, ze ciąza jest odmiennym stanem i jezeli nie bedzie sie uzupełniac nawet nadprogramowo witamin i skladnikow mineralnych w organizmie, to dzieciaczek bedzie pobieral z nas - co bardzo oslabi organizm i bedzie to widoczne szczegolnie po porodzie. Poza tym w trzecim trimestrze bardzo wazne jest spozywanie mleka, jogurtów, twarogu- chodzi calcium, bo umacnia sie uklad kostny i jak nie bedziemy spozywac wystarczajaco, to znow dziecko bedzie pobierac nasze zasoby i moze sie to odbic np. na kondycji naszego uzebienia. ja rodze we Francji i jestem bardzo zadowolona z opieki medycznej = przywiazuja duza wage, do tego by kobieta byla jak najlepiej przygotowana (rownież miala duza swiadomosc tego, co dzieje sie w jej organizmie Pozdrawiam wszystkie pażdziernikowe mamy Odpowiedz Link Zgłoś