kamar25 30.10.08, 09:50 hej mam pytania do mam które dokarmiają swoje dzieci: czy konsultowały tą decyzję z lekarzem i jakim mlekiem karmią Kamila Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tarja30 Re: dokarmianie 30.10.08, 10:01 moj maly juz w szpitalu byl dokarmiany bebikiem i kontynuje to bo niestety samym cyckiem sie nie najada Odpowiedz Link Zgłoś
margo13ak Re: dokarmianie 30.10.08, 12:37 Też już w szpitalu był problem - w drugiej dobie wynegocjowałam z neonatologiem dokarmianie (po starszej córce już wiedziałam, że mam problem z pokarmem, mała zachowywała się identycznie, co starsza). W trzeciej było to już według lekarza konieczne - zbyt duży spadek wagi. Dokarmiana była na drenie (rurka ze strzykawką, taki sprytny sposób na dokarmianie przyssanego do piersi dziecka), NAN 1 HA i tak kontynuowałam w domu, po trochu stymulując laktację i odstawiając dren. Obecnie dokarmiamy jeden posiłek dziennie 30ml - albo i to nie... Mała przez dwa tygodnie przybrała 700g. Więc chyba nam się udało Odpowiedz Link Zgłoś
kamar25 Re: dokarmianie 30.10.08, 13:43 mojego nie dokarmili mimo ze prosiłam jak całą noc ciągnął i wiecznie płakał, taraz tez potrafi siedzieć na cycu i cały czas ssie a jak się go odstawi to jak rybka rusza ustami Odpowiedz Link Zgłoś
kandi79 Re: dokarmianie 30.10.08, 14:07 Ja kupiłam bebilon, bo taki poleciła położna, na razie stoi pudełko nieodpakowane, ale mam wrażenie, że mały się nie najada cycem i niebawem sięgne po sztuczne mleko. Odpowiedz Link Zgłoś
madziowy1 Re: dokarmianie 31.10.08, 21:59 mój supermen może ciągnąć cyca dwie godziny i głodny jak na początku ssania!!! Jezeli nie uśnie daję mu bebilon. Ale wypija zawsze tylko 30 ml.... sama nie wiem o co tu już chodzi?! Odpowiedz Link Zgłoś
ikana Re: dokarmianie 01.11.08, 22:11 Mój synek urodził się spory - 3900 i nie byłam go początkowo wykarmić. Rozmawiałąm w szpitali z pediatrą i poleciła mi mleko NAN 1 HA. Dziewczyny chciałabym się z Wami podzielić moim odkryciem. Jeżeli nie chcecie żeby maluszek stał się leniuszkiem i przestał ssać pierś ( przez zwykłą butelkę) polecam specjalistyczną butelkę firmy medela. Jest to butelka w której wypływ mleka następuje dopiero po ssaniu dziecka, pokarm nie zbiera się w smoczku, ma jakby zawór, który dostosowywyje prędkość wypływu mleka do suły ssania dziecka. Minusem tej butelki jest cena - około 80 zł., nie można jej kupić w zwykłym sklepie, tylko z produktami medycznymi ( mnie załatwiła zaprzyjaźniona położna) ale widziałam na allegro. Np tu www.allegro.pl/item468881170_butelka_habermana_zestaw_smoczka_medela_warszawa.html Ja jestem zadowolona) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka_1979 Re: dokarmianie 03.11.08, 15:55 Mój maluszek przybrał 400 gram w trzy tygodnie. Pediatra powiedział, że jeszcze w normie, ale jeśli widzę, że mam za mało pokarmu to żeby co drugie karmienie dokarmiać. W sumie nie trzymam się tej zasady tak restrykcyjnie, bo czasem synek najda się moim mlekiem, więc nie wciskam mu butli, a czasem ssie piersi przez 2 godziny i wiem, że już mało co leci, to wówczas podaje butlę.Wypija raz 30, innym razem 60 ml...bardzo różnie. Teraz kończy 4 tyg. i w zasadzie ma chyba skok rozwojowy, bo tylko by się tulił, ssał cyca. Odpowiedz Link Zgłoś