ala-77 20.11.08, 20:21 Ponieważ jutro raczej mnie nie będzie składam dziś życzonka Milence!!! Mamy jutro wspólne święto Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alajna2 Re: nasze roczniaki!!! :))) 20.11.08, 20:51 Dziękuję w imieniu mojej prawie rocznej córy Oskarku zyczę Ci, abyś była zawsze zdrowy, wesoły i usmiechnięty :0 oraz abyś dał się mamie wyspać Ale to leci!!! Roczek nam sie udał, Milenka ostro dokazywała, napiszę Wam wiecej w przyszłym tyg/wiecej czasu na pisanie mam w pracy hihi/ Całuski dla roczniaków i prawie roczniaków... ps. o której się OSKAREK urodził?? Milenka 12.45 przez cc. Odpowiedz Link Zgłoś
agata688 Re: nasze roczniaki!!! :))) 21.11.08, 15:09 wszystkiego NAJ... dla Milenki i Oskarka!!!!!STO LAT!! Odpowiedz Link Zgłoś
luka2007 Re: nasze roczniaki!!! :))) 21.11.08, 16:52 my rowniez skladamy oskarkowi o milence najlepsze zyczenia buziaki dla was szkraby kochane Odpowiedz Link Zgłoś
alajna2 Re: nasze roczniaki!!! :))) 23.11.08, 15:30 Ala, jak Wam sie udał roczek? Super ten śnieg, super dla dzieci. dziś Milenka po spacerku 40min miała takie malowane na czerwono poliki i nos, ze wyglądala na renifera Rudiego Dla nas gorzej z tym sniegiem, ja dziś dojechałam do koscioła, gdyż pod zadną górke nie dało się wyjechać, ba nawet stanęłam w poprzek drogi dobrze, ż enie jechałam z małą, bo byłby to dla amnie stres podwójny... pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
ala-77 Luca - sto lat 23.11.08, 18:59 Luca - nasz kolejny Roczniaczku - składam Ci serdeczne życzenia Odpowiedz Link Zgłoś
agata688 Re: Luca - sto lat 23.11.08, 20:47 buziaczki dla Lucy!!wszystkiego najlepszego i sto lat!!! Odpowiedz Link Zgłoś
alajna2 Luca sto lat przystojniaku 24.11.08, 07:51 Zdrówka, zdrówka i jeszcze raz zdrówka, a dla mamy naszego solenizanta cierpliwości n atrud wychowywania latorośli :0 Odpowiedz Link Zgłoś
beata2502 Re: nasze roczniaki!!! :))) 24.11.08, 10:34 Sto lat dla wszystkich roczniaków!!! a my nadal leczymy katarek, doszedł jeszcze kaszel no masakra! pogoda dla mnie super uwielbiam zimę w sobotę na narty się wybieramy, a jak mały będzie zdrowy pojedzie z nami na sanki pozdrowionka Odpowiedz Link Zgłoś
renik78 Re: nasze roczniaki!!! :))) 24.11.08, 11:51 Trochę nas tu nie było więc dopiero teraz składamy najlepsze życzenia dla wszystkich roczniaków. U nas wszystko ok po za tym że Doriana coraz trudniej upilnować.Na łóżko wchodzi w mgnieniu oka bo nad łóżkiem na półce są samochody starszego brata.Wystarczy że się odwrócę a on już na łóżku stoi i auta ściąga.Muszę mieć teraz oczy do okola głowy.Na swój duży samochód wchodzi,stoi na nim i bije brawo.Wchodzi też na krzesełko do karmienia i na wszystkie pufy i taborety.Brakuje jeszcze tylko żeby się wspinał na meble ale tego pewnie nie długo też się nauczy.Odkąd nie ma smoczka buzia mu się nie zamyka.Gada jak nakręcony szkoda tylko że ja nie wiele z tego rozumiem.No ale woła już mamo i to zazwyczaj wtedy gdy mu się coś stanie.Widział śnieg i aż zaniemówił z wrażenia.Na sanki wybieramy się dzisiaj o ile śnieg się nie stopi. Pozdrawiamy wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
alajna2 Re: powstawiajcie zdjęcia z roczków!!!! 24.11.08, 16:06 No właśnie dobrze, że mi przypomniałyście - muszę zakupic sanki. Jakie macie, takie z oparciem czy dorosłe? Czy Wasze dzieciaczki lubią kombinezon, u nas jest ryk przy zakładaniu, zdecydowania woli spodnie +kurtka, tyle, że mam kurtkę zimową, lecz nie mam ciepłych gaci Ale jest sukces-Milenka nosi szalik Dodałam kilka zdjęć z roczku na nk, ale nasza Agata skasowała konto i nie zobaczy niestety!! Milenka też się wspina na samochodzik i , o zgrozo, staje na nim. Pozdrawiamy serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
ala-77 Re: nasze roczniaki!!! :))) 24.11.08, 16:53 Oskar tez wszedzie wlazi - trzeba miec oczy dookola glowy Zdjec kilka wrzucilam na bobasy i nk. Sanki kupujemy jutro, bo sniegu pelno - takie z oparciem chyba jednak - chociaz nie wiem, czy Oskar bedzie chcial tak siedziec.. Pozdrawiamy wszystkich Odpowiedz Link Zgłoś
agata688 Re: nasze roczniaki!!! :))) 24.11.08, 22:08 Oskarek super przystojny gosciu w tym garniturku torcik tez super-ja wlasnie dzis zamowilam tort autko(ale nie wiem jakie). podpatrzyłam u was Ala tez fajny pomysl z usadowieniem najwazniejszego w tym dniu przy stole.co prawda sadzam go tak w kuchni przy stole ,ale na to nie wpadlam. Alina a Wasze zdjecia obczaje na nk przez siostry konto . my sanek jeszcze nie mamy,ale kupimy z oparciem. Arturek nie robi mi zadnych histerii przy ubieraniu,ale za to robi swoje,jakby wogole mu to nie przeszkadzalo.wyprobowalismy juz chyba wszystkie mozliwe pozy w czasie ubierania(nie wspominajac o zmianie pieluszki). Odpowiedz Link Zgłoś
agata688 Re: nasze roczniaki!!! :))) 24.11.08, 22:31 jednak nie obejrze tych zdjec,bo masz zablokowana galerie.chyba zaloze sobie nowe konto jak znajde czas. u nas w sobote wielkie obcinanie Arturka!!bo niestety jego tatus wierzy w jakies bzdety,ze do roczku sie nie obcina. juz pare miesiecy temu probowalam z tym walczyc,ale powiedzial ze jak obetne Arturka to on mnie w nocy potraktuje maszynka do wlosowwolalam nie ryzykowac. wstawilam Arturka dzisiejsze zdjecie(dla przypomnienia,bo nastepne beda juz bez tej czupryny)(na szczescie) Odpowiedz Link Zgłoś
j.muszka82 Re: nasze roczniaki!!! :))) 25.11.08, 14:06 Najlepsze życzenia dla wszystkich roczniaków!!! Powiedzcie mi jak sobie radzicie z odsmoczkowaniem swoich pociech bo u mnie jest tragedia! Lence wyżynają się kolejne ząbki i trzyma rączki non stop w buzi, do tego lekarka mówiła, żeby lepiej ją trzymać na smoczku niż miałaby się nauczyć ssać palce. Nie moge sie doczekać kiedy zacznie chodzić, próbuje sie puszczać, ale jeszcze się boi, najlepiej jej wychodzi taniec - bedzie z niej niezła artystka A co potrafią już Wasze dzieciątka, ile mają ząbków itp.? Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
agata688 Re: niestety:( 25.11.08, 18:12 no i obsypało Arturka z nabialem (jak i z wszystkim co zawiera bialka mleka) musimy sie pozegnac az skonczy 2 latka. Odpowiedz Link Zgłoś
ala-77 Re: niestety:( 25.11.08, 20:14 Łoo... A już myślałam, że bedzie mógł sobie zajadać. A może wystarczy, jak mu zrobisz przerwę - organizm może po kilku dniach już inaczej zareagować. U nas z obcinaniem włosów też była wojna. W końcu na dwa dni przed roczkiem się uparłam i miał obcięte mniej więcej do takiej długości jak Arturek ma teraz. Żeby nie było szoku - w grudniu zetniemy spokojnie mocniej Odpowiedz Link Zgłoś
alajna2 pierwsze kroczki!!!! 25.11.08, 20:16 Agata a po czym dokładnie Arturka obsypało? Po bieluchu, jogurcie? Napiszę Ci, ze po tym, jak się pochwaliłaś, że dajesz malemu produkty mleczne, ja Milence zaczęłam dodawac do Nutramigenu po 1 miarce Nan HA2 i póki co nie sypie jej, zauwazyłam jedynie, ze na paluszzkach rąk ma wypryski, ale to trudno stwierdzić czy to przypadkiem nie po wkładaniu raczek do buzi. Oskarek to super elegancki gość i do tego tort miał bombowy! jak smakował? Milenki nie odsmokowuje, bo uzywa smoka 2razy dziennie do zasnięcia, później go wypluwa. Milenka robi pierwsze niesmiałe kroki /jak się zapomni ofcourse/, staje już sama bez trzymania sie niczego i drepta póki co w miejscu. No i ciag dalszy wyłażenia tych wstrętnych czwórek na dole, dziąsła są tak opuchniete, że to makabrycznie wygląda mamy 10 zębów Ile razy i zcym myjecie pociechom zeby? Odpowiedz Link Zgłoś
ala-77 Re: pierwsze kroczki!!!! 26.11.08, 20:23 Milenka za chwile bedzie pewnie biegac, bo od pierwszych kroczkow to juz pozniej lawinowo postepuje My mamy 7 zebow poki co i caly czas chyba probuja sie pokazac nastepne. Myje Oskar chetnie przy kazdej okazji jak wejdzie do lazienki i dopadnie do szczoteczki. Smoka uzywa sporadycznie, wiec tez nie odsmokowujemy - wystarczy mi, ze on nie spi, nie mam sil walczyc w innych dziedzinach. Ubieranie wyglada chyba tak jak u Arturka - Oskar by najchetniej wszystko robil w biegu. Torcik był pyszny, w ogole impreza udana Jakie dajecie teraz zima owoce swoim maluchom? Co lubia najbardziej? Zmieniaja im sie gusta? Odpowiedz Link Zgłoś
renik78 Re: niestety:( 25.11.08, 20:18 Szkoda że Arturek nie może jeść serków,jogurcików i innych smakołyków.Dorian ma chyba alergie ale na kakao.Kupiłam mu jakiś czas temu chrupki czekoladowe i wysypało mu buzie w okół ust.Wtedy jeszcze nie wiedziałam że to przez te chrupki.Tydzień temu znów mu je kupiłam i znów go wysypało.Ledwo mu zdążyło zejść i braciszek podzielił się z nim batonikiem.Znów ma pryszczatą buzie.Dobrze że to tylko kakao a nie na przykład nabiał. Odpowiedz Link Zgłoś
agata688 Re: niestety:( 25.11.08, 20:54 no tak musze mu wlasnie zrobic przerwe-tyle ze roczna on ma bardzo silna ta alergie. a juz tak fajnie bylo.testowalismy pomalutku juz ok. 2 tyg.zjadal cwiartke bulki z maslem lub kilka lyzeczek bielucha(ok.4)<co 3 dni nie dostawal wcale nabialu>.po wizycie u specjalisty raz na dobe dosypywalam mu stopniowo zwiekszajac dawke nanu do tego bebilon pepti-wlasnie doszlismy do 3/4(3 bebilonu i 4 miarki nanu).i dzis dostal strasznej wysypki,a najgorsze to lewe policzko-czerwone jakby przemarzniete,cale szorstkie i w krostkach juz jakis tydzien temu mial lekko czerwone ale bylismy wtedy dlugo na dworze i myslalam ,ze to od tego. a dzis jeszcze obsypane plecki i lekko brzuszek,do tego bolesci,ktore nie pozwalaly mu zasnac(1,5h biedak plakal nim zasnal). no to wracamy do "starej "diety-czyli ZERO nabialu,ciasteczek,ciasta(zadnych slodyczy) i jeszce wielu pysznosci.nawet wolowiny i cieleciny nie moze Odpowiedz Link Zgłoś
agata688 Re: znow ja 25.11.08, 20:57 gratulacje dla Milenki.zobaczysz jak teraz szybciutko zacznie biegac! ale ma duzo zabkow.my mamy nadal 6(a dzis zauwazylam,ze w koncu sie dolna 2 przebija)-ida mu 4 na raz,ale to juz kupe czasu. my myjemy narazie sama woda do 2 razy dziennie. Odpowiedz Link Zgłoś
luka2007 Re: znow ja 25.11.08, 23:52 biedny arturek... my kupilismy mlodemu szczoteczke do zebow (mleczakow) jest bardzo miekka i paste do zebow -tez dla niego przeznaczona. bardzo lubi myc zebyjuz nawet sam potrafi z chodzeniem u nas tak samo.do tej pory zrobil dwa kroczki. roczek byl super! luca dostal super prezenty ,duzo zabawek.w sumie nie wiedzial co sie dzieje, ale podobalo mu sie ze jest w centrum zainteresowania tort upieklam sama.jutro wrzuce zdjecia. zabek mamy narazie jeden ,ale mysle ze idzie mu juz druga dolna jedynka pozdrawiamy i dobrej nocki zyczymy Odpowiedz Link Zgłoś
j.muszka82 Re: niestety:( 27.11.08, 11:51 Współczuje Arturkowi i jego mamie. Na szczęście takie problemy są do pewnego wieku. Może od czasu do czasu próbuj dawać coś z nabiału w malutkich dawkach - żeby organizm sie przyzwyczajał. Lenka też miała objawy skazy białkowej, piła mleko bebilon. Jakieś 1,5 m-ca temu wogóle przestała pić mleko, więc muszę jej podawać produkty mleczne, ze względu na wapń. Robie jej budyń na mleku modyfikowanym, mieszam owoce z jogurtem naturalnym i bieluch też je z chlebkiem razowym ze słonecznikiem - odpukać nie wysypało jej, ale wprowadzałam jej to wszystko stopniowo. Natomiast co do smoczka to ona z niego korzysta tylko wtedy jak zasypia, w dzień go nie potrzebuje. Ma już 8 ząbków i wychodzą kolejne... Najśmieszniejsze jest to, że na dole ma dwie 1-ki, a potem jej wyrosły po obu stronach 5-ki Przynajmniej ma czym gryść A Czy Wy sadzacie już swoich maluszków na nocniczek? Ja sadzam, jak na razie bez efektów, ale mam nadzieję, że się nauczy. Natomiast jeśli chodzi o kakao to jest on silnym alergenem. Powinno sie podawać dzieciom po skończeniu 1 roczku i do tego kakao przeznaczone dla dzieci. Ostatnio kupiłam kaszkę mleczno ryżową z dodatkiem kakao i zacznę małej dawać w przyszłym tygodniu. zastanawiam się też nad rozpuszczalnym z dodatkiem mleka modyfikowanego, ale to wszystko w swoim czasie i nie na raz Odpowiedz Link Zgłoś
krzyszton_kasia Re: nasze roczniaki!!! :))) 26.11.08, 20:12 u nas dzisiaj dzień pełen wrażeń. nasza olimpusia zmieniła swój image. babcia zafundowała wnuczce kolczyki z okazji zbliżających się 1wszych urodzin. niestety mała nie była dzielna. choć miała oba uszka przebijane naraz - zaniosła się, ale mogłam się tego spodziewać. teraz wygląda jak mała księżniczka. Odpowiedz Link Zgłoś
alajna2 Re: nasze roczniaki!!! :))) 28.11.08, 17:01 acha Milenka mówi mama, tata, brum na auto, łał na pieska, kra na ptaki, nie, dada, lala, i takie tam. Odpowiedz Link Zgłoś
agata688 Re:Luca czekamy na zdjecia z roczku!! 27.11.08, 10:59 na innych foto oczywiscie tez Odpowiedz Link Zgłoś
alajna2 Re:Luca czekamy na zdjecia z roczku!! 27.11.08, 15:36 tak czekamy na zdjęcia z roczku Luki no i oczywiscie innych roczniaków też!!! Arturek ma urodzinki jutro, a imprezę urodzinową w weekend, więc tez czekamy na foto-relację. No i Olimpii też! Milenka kolczyków nie nosi póki co, ale dostała takie śliczne od moich rodziców na roczek. ja miałam 3 lata, jak mi uszy przebito i do teraz to pamiętam-trauma! Nie sadzam Małaj na nocnik z tej pzryczyny, ze kupkę robi ekspresowo i nawet bym jej nie zdążyła rozebrać, a na siusiu to bedziemy próbować później. Wczoraj Milusia zrobiła 5 SAMODZIELNYCH kroczków, a potem cap na pupę!!! hurrraaaaaa Pozdrowienia i usciski dla naszych roczniaków i ich mam ofcourse! Odpowiedz Link Zgłoś
ala-77 Sto lat dla Arturka! 28.11.08, 13:12 Składamy najlepsze życzenia Arturkowi i jego Rodzicom ))) Czekamy na zdjęcia Odpowiedz Link Zgłoś
j.muszka82 Re: Sto lat dla Arturka! 28.11.08, 13:27 Najserdeczniejsze życzenia dla Arturka!!! Oby jak najszybciej mógł zajadać wszystkie posiłki. Całuski Odpowiedz Link Zgłoś
beata2502 Re: Sto lat dla Arturka! 28.11.08, 13:35 STO LAT!!! Arturku!!! u nas po staremu, igorek nadal ma katar i jak na razie nic nie pomaga oczywiście nie przeszkadza mu to w bieganiu i w niczym zresztą. tylko trochę ze spaniem ma problemy. szukam dla niego fajnych sanek, mam pare na oku ale jeszcze się nie zdecydowałam zastanawiam się czy drewniane czy plastikowe, widziałam fajne plastikowe na allegro ale sama nie wiem jak myślicie? pozdrowionka i jeszcze raz sto lat dla solenizanta Odpowiedz Link Zgłoś
luka2007 Re: Sto lat dla Arturka! 28.11.08, 15:09 Arturek wszystkiego najlepszego !rosnij mamie zdrowo!!!buziaki od kolegi L. Odpowiedz Link Zgłoś
krzyszton_kasia Re: Sto lat dla Arturka! 28.11.08, 13:32 STO LAT, STO LAT dla Arturka. Całuski od Olimpusi. jak waszym dzieciaczkom idzie mówienie? Olimpia nas zadziwia - mówi już mama, tata, tato, tatuś, tatusiu, baba, dada, papa. dzisiaj zaczęła próbować mówić mamusia. umie naśladować pieska hy hy (akcentuje całym ciałem), gąskę gege, krówkę mmm... . może coś pominęłam, nie pamiętam. Odpowiedz Link Zgłoś
alajna2 Re: Sto lat dla Arturka! 28.11.08, 16:59 Arturku dzielny nasz królu sto lat, udanych urodzin, fajnych zabawek, zdrówka i miłości.... Temat sanek: takie plastikowe z pasami i oparciem widziałam na allegro-niby do 3laat, fajne, ale co ja potem z nimi zrobię. Znó te tradycyjne drewniane z oparciem są trwałe, ale ciężkie, a ja mam wszędzie pod górkę /serio/, Odpowiedz Link Zgłoś
krzyszton_kasia u nas sukces !!! 28.11.08, 20:15 chcę się pochwalić: Olimpusia dzisiaj pierwszy raz zrobiła siusiu do nocnika, jak również 1wszy raz zjadła wafle ryżową. Odpowiedz Link Zgłoś
j.muszka82 Re: u nas sukces !!! 01.12.08, 08:44 Ja Lenkę sadzam na nocnik od wtorku i też już na drugi dzień dwa razy zrobiła siku) Kilka razy jej się udało... Cieszę się, że Olimpia mówi już tyle słów! Lenka umie mówić: mama, tata, baba, dada i oczywiście wszystko w swoim języku, ale do mamusi i tatusia jeszcze daleko... Pierwsze urodziny świętowaliśmy we trójkę, zrobiłam małej tort owocowy i bardzo jej smakował Napompowaliśmy sporo balonów - Lenka była wniebowzięta! Początkowo nie wiedziała co się dzieje, ale potem tak się rozbrykała, że aż się zmęczyła i zaraz musiała się położyć spać. Pozdrawiamy wszystkich roczniaków! Odpowiedz Link Zgłoś
krzyszton_kasia chora 30.11.08, 20:57 Olimpusia od wczoraj wieczorem ma straszny wodnisty katar. z nosa jej leci jak z kranu. 1na noc już nieprzespana (cały czas płakała). dzisiaj zapowiada się tak samo. już nie mam sił, żeby ją nosić - bo tylko tak się uspokaja. rano idziemy do lekarza. dobrze, że roczek robimy dopiero w niedzielę, może do tego czasu wyzdrowieje. Odpowiedz Link Zgłoś
beata2502 co u was roczniaki??? 02.12.08, 13:46 widzę,że już tu mało zaglądacie a szkoda co tam u was nowego jakie postępy u waszych pociech? u nas dobrze katarek mija u małego za to mamusia czuje się nie najlepiej. Igorek mówi jeż i bedzie po za tym wszystko powtarza za nami . uwielbia książki i pokazuje w nich wszystko o co poproszę przez to ich ciągłe oglądanie i czytanie znam je już na pamięć a z tych gorszych rzeczy to robi sobie nocną pobudkę tak koło 4 i przez 10 min dyskutuje, na szczęście potem zasypia i śpimy do 8-9 więc jakoś przeżyję. napiszcie co tam u was słychać pozdrawiam beata Odpowiedz Link Zgłoś
agata688 Re: sto lat dla Lenki:) 02.12.08, 14:20 wszystkiego najlepszego dla Lenki-sto lat!!!(spoznione bo nie bylo nas przez pare dni przy kompie). dziekujemy WSZYSTKIM za zyczenia!!!!!!!!!!!!!!! jestesmy po udanej niedzielnej imprezce(jak znajde chwile to wstawie zdjecia choc nie mam jakis fajnych,bo nikt nie mial do tego glowy). blyskawiczne podsumowanie mojego roczniaka: *bardzo ruchliwy i "zywy" *łobuziak nr1 *pieścioch nr1 *oczywiscie PRZEkochany pierwszy rok minal nam naszczescie bez wiekszych chorob:ani razu nie mial goraczki,2 razy mial dwudniowy katarek(z czego ostatni na tle alergicznym).z wiekszych chorob to jelitowka jak mial 6 mies. Arturek umie mowic wszystko po swojemu a z bardziej zrozumialych to: tata,abcia(czyt. babcia),mama,aga,kadia(na ciocie klaudie),adian(na wujka adriana),ti(na tira),aba(na psa sabe),auto,oda(woda),pa(na pana i pania), umie powiedziec jak mowi piesek,kotek,swinka,autko,krowa,byk,umie pokazac jak Arturek sie smieje i jak placze. potrafi pokazac jak cos jest ładne. umie tate drapac po plecach mowi jak jest glodny lub chce mu sie pic(mlaszce wtedy paszcza). pokazuje jak cos jest gorace. wrzeszcy be jak robi kupe(juz za kazdym razem ale na nocniku jeszcze nie chce siedziec dluzej niz ok 1 minuty),mowi ssi. wyrzuca smieci do kosza(choc wiecej ich produkuje). wszystko umie pokazac o co zapytam lub poda(przyniesie) jak poprosze. jeszce pewno kupe innych rzeczy,ktore mi umknely. ale sie rozpisalam!wybaczcie i piszcie o swoich malutkich ludzikach! waga ok.12kg,wzrostu nie znam ale ubranka nosi na 92cm(z luzem 98). buciki 22(kozaczki nr23). pozdrawiamy!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
luka2007 Re: sto lat dla Lenki:) 02.12.08, 15:04 eee to my nie jestesmy jeszcze tacy zdolni... ale arturek super ze juz tak duzo umie no i oczywiscie wszyscy inni tez!!! my w sumie nie mamy zbyt duzo zdjec z roczku bo wiecej bylo filmowania jak pstrykania dopiero teraz zdalam sobie z tego sprawe jak wrzucalam zdjecia na nasza klasa...czyli zdjecia juz sa mozecie sobie obejrzec jak bedziecie mialy chwile pozdrawiamy Odpowiedz Link Zgłoś
j.muszka82 Re: sto lat dla Lenki:) 03.12.08, 09:01 Dziękujemy za życzenia Jestem pod wrażeniem, że Arturek już tyle potrafi! Ja od dłuższego czasu próbuje nauczyć Lenkę jak mówią zwierzątka, ale przychodzi jej to z trudem, próbuje naśladować, ale po swojemu. Natomiast zdarzy jej się czasem pokazać zwierzątko, o które poproszę, ale też nie zawsze. Natomiast ładnie robi siku do nocniczka, co do kupki to chyba jeszcze długa droga... Zaczyna wchodzić mi na łóżko, ze schodzeniem gorzej Wie, że ma schodzić tyłem ale czasami się zapomina i próbuje bokiem i nie zawsze może utrzymać równowagę. Dostaje rączkami wszędzie, wchodzi w każdy zakamarek. Trzeba na nią bardzo uważać, chociaż powiem szczerze, że jest bardzo grzecznym i spokojnym dzieckiem, wszyscy nie mogą wyjść z podziwu - jestem z tego bardzo dumna Każde dziecko rozwija się na swój sposób, niektóre szybciej, a niektóre wolniej - na wszystko przyjdzie czas. Mam tylko nadzieję, że nie będę musiała długo czekać na efekty. Znam osoby, których dzieci nie mówiły do 3-go roku życia... Co do wagi Lenki to prawdopodobnie 10 kg, niedługo będzie szczepienie, więc będę wiedziała dokładnie, nr ubranek to różnie, od 80 do 96 - rozmiar rozmiarowi nie równy, buciki 21, zimowe 23. Jeśli chodzi o zdjęcia z roczku to ja też więcej mam filmów niż zdjęć... Odpowiedz Link Zgłoś
agata688 Re: dzis świeto Olimpii !!! 03.12.08, 09:16 Sto lat ,wszystkiego najlepszego i buziaczki od Arturka !! co slychac u Oskarka,Dorianka i reszty??? Odpowiedz Link Zgłoś
renik78 Re: dzis świeto Olimpii !!! 03.12.08, 10:01 Najlepsze życzenia dla Olimpii.Dużo zdrówka i uśmiechu. Dorian ma katar.Wczoraj byliśmy u lekarza i dostał tylko kropelki.Dziś jest trochę gorzej ale mam nadzieję że mu szybko przejdzie i nie będziemy musieli znowu iść do lekarza.Wczoraj w przychodni spędziliśmy półtorej godziny czekając na swoją kolej. Dorian siku też czasem zrobi do nocnika ale to raczej przypadek bo sam jeszcze nie umie zawołać.Mówi dużo ale raczej po swojemu i ja nie wiele z tego rozumiem.Jego ulubionymi słowami są daj,iść i oczywiście Atan(Natan).Jego ulubionym zajęciem jest włażenia na wszystko.Zabawki na razie go nie interesują,woli piloty telefony i rzeczy starszego brata.Czasem w ogóle nic go nie interesuje tylko chodzi za mną trzymając się mojej nogawki.Pozdrawiamy wszystkich. Odpowiedz Link Zgłoś
j.muszka82 Re: dzis świeto Olimpii !!! 03.12.08, 10:16 Renia, możemy podać sobie ręce - jakbyś pisała o mojej córce Mam nadzieję, że Dorianek szybko wyzdrowieje! A jak się czuje Olimpia, czy przeszedł jej ten katar? Wszystkiego najlepszego dla solenizantki!!! Dużo dużo zdrówka, uśmiechu na twarzy i dużo dużo prezentów Buziaczki Odpowiedz Link Zgłoś
ala-77 Re: nasze roczniaki!!! :))) 03.12.08, 12:43 Spoznione zyczenia dla Lenki i dzisiejsze dla Olimpii!!! Oskarek umie mniej wiecej to samo, co Arturek, jest tylko mniej rozgadany. Mowi: mama, tata, baba, ide, gdzie i pare innych. Fajnie tanczy jak mu sie spiewa "mam chusteczke haftowana" - szuka chusteczki, chwyta za rog i macha chodzac w kolko. W ogole lubi tanczyc - jak cos tylko gdzies zagra to od razu podryguje Na nocniku to chyba nawet minuty jeszcze nie usiedzial, wiec poki co dalam sobie spokoj. Jakie owoce jedza teraz najchetniej Wasze maluchy? Pozdrowienia dla wszystkich! Odpowiedz Link Zgłoś
agata688 Re: nasze roczniaki!!! :))) 03.12.08, 13:07 Arturek tez tancerz z owocow lubi wszystkie,ale gdy dam mu wybor to ZAWSZE wybiera jabłko-codziennie musi zjesc chocby kawalek. aha cytrusow jeszce mu nie daje,bo raz dostal kawalek od babci i mial bolesci-nie jestem pewna na 100% ze to po tym,ale wole jeszcze sie wstrzymac. Ala jak ze snem Oskarka? Odpowiedz Link Zgłoś
ala-77 Re: nasze roczniaki!!! :))) 03.12.08, 13:37 U nas tez jablko jest faworyzowane Ze snem bez zmian... Dlatego czesto nawet nie mam sil tu zajrzec Dzis spal w nocy ze trzy razy po pol godziny Odpowiedz Link Zgłoś
agata688 Re: nasze roczniaki!!! :))) 03.12.08, 20:44 kurcze Ala naprawde Cie podziwiam.trzymam kciuki,zeby jak najszybciej przesypial chociaz czesc nocy wstawilam filmik na bobasach z dzisiejszego jedzenia mieska Odpowiedz Link Zgłoś
j.muszka82 Re: nasze roczniaki!!! :))) 03.12.08, 21:22 Agatko, Arturek jest przesłodki Ja również trzymam kciuki za Oscara - mam nadzieję, że szybko nauczy się przesypiać całe nocki... Odpowiedz Link Zgłoś
luka2007 Re: nasze roczniaki!!! :))) 03.12.08, 22:42 duzo zdrowia dla solenizantki i 100 lat!!! luca chyba najbardziej lubi winogrona zreszta bardzo malo je mi owocow i gdyby nie sloiczki to by wogole nie ruszyl,ale winogrona uwielbia Odpowiedz Link Zgłoś
krzyszton_kasia Re: nasze roczniaki!!! :))) 04.12.08, 12:17 bardzo dziękuję za życzenia. Olimpusia nadal ma katarek, raz mniejszy raz większy. wczoraj po kąpaniu tak płakała, że nosiłam ją od 20 do 24. porażka. ma też bardzo widoczne obie 3ki u góry, więc może i to jest przyczyną jej złego samopoczucia. Mała ząbki myje sobie sama - po swojemu, mi nie pozwoli ich umyć. Odpowiedz Link Zgłoś
alajna2 Re: nasze roczniaki!!! :))) 04.12.08, 17:01 Spóźnione zyczenia urodzinowe dla naszych dziewczyn: Olimpii i Leny nie będę tu często zagladać, gdyz padł mój laptop, wybaczcie. Ale jak sie naprawi to nadrobię. Czy wam też tak czas ucieka? Dopiero był roczek, za chwilę 13mcy! A milenka się zmienia z dnia na dzień! Zaczyna wdrapywać się na łózka i inne sprzęty, umie schodzić tyłem z łózka, teraz to sie zacznie! niestety mleko nie przeszło-tak jak u Arturka-wysypka, tyle, że delikatna. Spróbujemy na wiosnę. Ale pomidor jest ok, a 3mce temu była wysypka. Całusy dla roczniaków. Odpowiedz Link Zgłoś
agata688 Re: nasze roczniaki!!! :))) 04.12.08, 20:16 no to znalazłam pocieszenie w Twojej wypowiedzi Alina Artur po pomidorze tez mial wysypke,a teraz natchniona waszym przykladem sprobuje podac mu ponownie. wczoraj mielismy maly sukcesik-Arturek jak robil kupe to kucnal i trzymal sie nocnika..tyle ze dupka nie z tej strony i narobil na dywan Odpowiedz Link Zgłoś
agata688 Re: do Ali 04.12.08, 20:45 własnie bylam na forum male dziecko i znalazlam to: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=566&w=88100687 wcale nie malo takich niespiacych dzieci Odpowiedz Link Zgłoś
ala-77 Re: do Ali 05.12.08, 08:36 No... Ciekawe, ile lat Oskar tak będzie miał. Nie da się do tego przyzwyczaić moim zdaniem. Fajnie, ze wróciłaś na nk A Arturek je super Oskarowi troche jeszcze słabiej to się udaję, chociaż czasami nabije na widelec i wsadzi do buzi nawet - mysle, ze po prostu woli jesc raczkami Odpowiedz Link Zgłoś
agata688 Re: nasze roczniaki!!! :))) 05.12.08, 11:14 pomęczę Was jeszcze trochę,bo teraz jestem na wolnym i mam dużo czasu(a mąż w pracy). wstawiłam jeszcze 1 filmik jak Artur wcina kiełbaskę:chciałam Wam pokazać jak on sobie radzi jak się zadławi lub zakrztusi(zawsze te łapki bierze do góry.no i lepiej widać jak włada widelcem wstawiajcie Wasze zdjęcia i filmiki,bo jak Artur śpi to ja mam sporo czasu. błagam odpowiedzcie,ile mięska jednorazowo jedza Wasze maluszki?bo Artur potrafi na raz zjeść całe udko z kurczaka!!taki mięsożerny jest,aż dziw bierze. tę kiełbaske to pierwszy raz w życiu jadł i dlatego tak szybko Odpowiedz Link Zgłoś
krzyszton_kasia Re: nasze roczniaki!!! :))) 05.12.08, 11:32 ale ślicznie sobie Arturek radzi z samodzielnym jedzeniem. jestem pełna podziwu. no i widzę, że też je lewą ręką. olimpusia również większość rzeczy robi lewą ręką. ja narazie nie umiem jej nauczyć żeby sama piła z niekapka. Odpowiedz Link Zgłoś
agata688 Re: nasze roczniaki!!! :))) 05.12.08, 11:39 ale Olimpia ma PRZECUDOWNE rzęsy!!tez jestem pod wrazeniem wogole super z niej dama. Odpowiedz Link Zgłoś
ala-77 Re: nasze roczniaki!!! :))) 05.12.08, 20:18 Olimpia jest śliczna Oskar kiedyś pił z niekapka, ale teraz mu się odmieniło i nie chce. Woli butelkę treningową, jak musi sam, a najbardziej to lubi, jak mu daję pic z normalnego kubka. Odpowiedz Link Zgłoś
ala-77 Re: nasze roczniaki!!! :))) 05.12.08, 13:02 Pięknie Arturek je Oskar w ogóle nie chce jeść dużo na raz czegokolwiek. Z udka jak dziabnie 5 kawałeczków to sukces. To samo z innymi jedzonkami. W miarę dużo to je tylko bułki - najlepiej z rodzynkami. Dawno nie nakrecalam zadnego filmiku, wiec nie mam co wstawic. Jakoś mi sie nie chce. A dzis nam wyszla druga dolna dwojka i pchaja sie nastepne - trzonowe, wiec o ile to mozliwe - Oskar spi jeszcze mniej... Odpowiedz Link Zgłoś
ala-77 Re: nasze roczniaki!!! :))) 05.12.08, 20:19 Dorzuciłam zdjęcia na bobasy; filmików póki co brak. Odpowiedz Link Zgłoś
krzyszton_kasia już po imprezie :-) 08.12.08, 09:28 wczoraj odbyło się pierwsze przyjęcie urodzinowe Olimpusii. na torcie miała świeczkę i fajerwerka. myślałam, że się będzie bała ale nie, tak się cieszyła, że o mało by do tego tortu nie weszła. no a w kościele - tak jak przypuszczałam - w ławce nawet 10 min nie wytrzymała. całą msze, całe 60 min biegała. nawet ksiądz się śmiała, bo co chwilę ją z ołtarza ściągałam. byłam tak zgrzana, że w pewnym momencie chciałam zdjąć płaszcz. po kościele nie zdążyliśmy do domu przyjechać, Olimpia w aucie zasnęła na 1,5h. potem bawiła się jeszcze do 20:00 z kuzynkiem Błażejem(15 m-cy). Odpowiedz Link Zgłoś
ala-77 Re: nasze roczniaki!!! :))) 09.12.08, 12:44 Oskar przechodzi etap jakiegos buntu. Nie chce np. wyniesc pieluchy do kosza, rzuca specjalnie zabawkami o podloge, "wyzywa" na wszystko... Ciekawe, ile to potrwa. Co u Was? Odpowiedz Link Zgłoś
agata688 Re: nasze roczniaki!!! :))) 10.12.08, 08:52 no,no jka olimpia wystrojona!!! u nas chyba nic sie nie zmienilo-oczywiscie oprocz tego,ze kazdego dnia ten moj smyk wiecej potrafi. chodzi mi szczegolnie o mowe-nawet probuje powiedziec artur,co nawet jeszcze nie brzmi podobnie a dajecie winogron? artur po raz pierwszy jadl w niedziele: az mu sie uszy trzesly.balam sie czy po tych skorkach i pestkach nic mu nie bedzie. pozdrawiamy Odpowiedz Link Zgłoś
renik78 Re: nasze roczniaki!!! :))) 10.12.08, 10:04 Witajcie.Dorian był przeziębiony.Miał gęsty zielony katar i kaszlał ale obeszło się bez antybiotyku i już prawie nic mu nie jest. Strasznie łobuzuje.Nawet na moment nie mogę go samego zostawić bo zaraz wymyśli coś zwariowanego.Ostatnio wszedł na łóżko a z łóżka na komodę i strasznie był z siebie zadowolony.Nauczył się przesyłać całuski i robić żółwika.Coraz więcej zaczyna mówić i uwielbia się kłócić(oczywiście po swojemu).W ogóle bardzo dużo rozumie i ciągle mnie czymś zaskakuje. Z owoców bardzo lubi mandarynki,pomarańcze,jabłka,banany,winogron i cytrynę.W ogóle ostatnio bardzo dużo je.Na wieczór potrafi zjeść 240 ml kaszki na gęsto(niedawno jadł po 150),butelki już prawie nie używamy bo Dorian woli jeść łyżeczką. Niedawno znowu bawiłam się w fryzjera i obcięłam moim chłopakom włosy.Dorian miał już taką czuprynę że robiły mu się kołtuny i grzywka leciała mu do oczu a Natan w ogóle nie może mieć dłuższych włosów bo wygląda okropnie.Teraz obaj mają krótkie wlosy i jeszcze bardziej są do siebie podobni. No i Dorian ma już osiem zębów i idą mu jeszcze cztery czwórki na raz.Może dlatego czasem tak marudzi że nie wiadomo o co mu chodzi i ciężko z nim wytrzymać. Pozdrawiamy wszystkie dzieciaczki i mamusie. Odpowiedz Link Zgłoś
beata2502 Re: nasze roczniaki!!! :))) 10.12.08, 10:55 u nas dobrze igorek miał przez ostatnie dwie noce gorączkę i dzisiaj ukazała się dolna dwójka i idą trójki na górze. w zeszłym tygodniu miałam anginę ropną dlatego mnie pisałam. Igorek rozrabia włazi gdzie popadnie dużo mówi uwielbia książeczki jesteśmy teraz na etapie płaczu gdy wychodzę do pracy, zresztą nawet w domu nie mogę nigdzie się ruszyć bo od razu płacz mam nadzieję że to szybko minie igorek puszcza bańki mydlane nauczył się tego niedawno i teraz nie daje spokoju albo my musimy mu puszczać albo on sam wszystko jest wtedy mokre a co kupujecie maluchom pod choinkę? Odpowiedz Link Zgłoś
alajna2 Re: nasze roczniaki!!! :))) 10.12.08, 17:08 hej, Milenka chodzi od kilku dni drepta po mieszkaniu jak lekko wstawiona= zatacza się i chwieje Strasznie urosła, duźo rzeczy ma za małych, czy Wasze dzieci też tak rosną. Niestety kaszek dalej nie chce jeść, nic dziwnego na Nutramigenie są fuj. Uwielbia owoce, winogrona jej obierałam , ale duzo z tym roboty, więc spróbuję dac ze skórką. Jak dorwała różyczki brokułów to zajadała jak najęta. Wycwaniła sie i jak widzi, że ktos się ubiera to idzie po swoja kurtkę i chce iśc z nim uwielbia auta, autka, książeczki. Niestety wstaje przed 6tą. Piszcie co u Waszych pociech... Odpowiedz Link Zgłoś
agata688 Re: nasze roczniaki!!! :))) 11.12.08, 09:00 kurcze ale nam sie zaczal fajnie dzien!! Arturek do tej pory na nocniku nie chcial siedziec,az przeczytalam na forum male dziecko,ze mamy mowia do dziecka zamiast kaczki naklejonej na nocniku.i ja podczytanym sposobem zaczelam udawac pieska(szczeniaczek-uczniaczek fp).i ten piesek zaczal wachac Arturka pieluszke i mowic "o fuuj,be"(arturek prawie pokladal sie ze smiechu),no a potem to juz gladko poszlo,bo szczeniaczek chwalil Arturka jaki to duzy a pielucha brzydka i....siedzial na naocniku chyba z 5 minut,az sie wysikal!!!!!!!!(po czym wstal i reke chcial tam wlozyc). ciesze sie bardzo,choc wiem,ze to takie proste nie bedzie. a swoja droga piesek ma wiekszy autorytet niz mama? Odpowiedz Link Zgłoś
renik78 Re: nasze roczniaki!!! :))) 11.12.08, 09:19 Dorian też już codziennie siedzi na nocniku ale wysikał się może ze trzy razy.Kupy na nocnik jeszcze nie udało mu się zrobić a jak zrobi kupę w pampersa to chodzi za mną,trzyma się za pampersa i mówi be.Mój starszy syn całkowicie bez pieluchy chodził jak miał dwa latka i mam nadzieje że z Dorianem będzie podobnie. Odpowiedz Link Zgłoś