Dodaj do ulubionych

zasypianie

17.01.10, 00:30
Syn bardzo się boi sam zasypiać bo boi się różnych strachów. Wiem że w jego
wieku to normalne. Chciałabym jednak wiedzieć jak postępować. Zasypia
spokojnie tylko wtedy gdy leżę z nim w łóżku. Czy mam tak dalej robić czy
zmuszać do samodzielnego zasypiania? Ma już w końcu 5lat.
Obserwuj wątek
    • w.i.l A kto i po co mu opowiadał o strachach? 04.02.10, 17:44
      Ja dziecku mówię jasno i wyraźnie: Żadnych duchow i strachów nie ma.
      Nigdy nie spotkałem żadnego.
      A ciemność jest dobra. W ciemności mozna się łatwo schowac.
    • szachula30 Re: zasypianie 04.02.10, 18:28
      Zacznij może przy nim siedzieć, zamiast leżeć, jak zasypia. No i
      tłumacz, że żadnych strachów nie ma, możesz zostawiać jakąś małą lampkę
      włączoną, zanim nie zaśnie.
    • dori.28 Re: zasypianie 13.02.10, 20:47
      Proponuję nauczyć dziecko smodzielnego zasypiania - ale bez zmuszania - powoli.
      Zacznij od czytania terapeutycznych bajek, np. Franklin boi się ciemności.
      Pomyślcie razem co pomoże synowi samodzielnie zasypiać. Może, jak u Franklina,
      lampka nocna?

Jeśli to nie pomoże, warto się zastanowić skąd biorą się u dziecka takie lęki.
      Czy w jego życiu dzieje się coś złego, a może ogląda zbyt stresujące bajki?
    • yula Re: zasypianie 13.02.10, 21:09
      Nie zaprzeczaj jego strachom, tym mu nie pomożesz, możesz poszukać jakichś bajek
      chociaż wymieniona o Franklinie i potem wspólnie sie zastanowić co zrobić by sie
      nie bał. Jeśli to faktycznie strach a nie chęć by mama była obok, bo tak robi
      moja córeczkasmile
      • mmala6 Re: zasypianie 13.02.10, 23:15
        jak to duchów nie ma?? pamiętam że mając o wiele więcej niż 10 lat bałam sie
        zasnąć bo mialam wrażenie...nie, byłam pewna! że pod łóżkiem są potwory.
        Owijałam się ciasno kołdrą, żeby broń boże nic mi nie wystawałowink wyobraźnia
        działaławink
        Mój syn czasem coś przebąknie o strachach ale mówię mu, że ma duże psy
        (pluszowe, ma ich z 5, które śpia razem z nim) i one go obronią. A jak będzie
        się dalej bał, to może w nocy przyjść do nas. W zasadzie z tego drugiego nie
        korzysta a jeżeli już to nie dlatego, ze się boi. Ale w tym wieku wyobraźnia
        nieźle działa, więc nie ma co zaprzeczać tylko pomóc mu się z tym uporać.
        Polecam:
        www.gandalf.com.pl/b/opowiadania-dla-przedszkolakow-B/
        jest tam szereg różnych przezabawnych a jednocześnie mądrych opowiadań akurat
        dla przedszkolaków takich jak nasze. I jest tam jedno opowiadanie o "Szaszydłach
        Straszydłach" czyli właśnie takich nocnych strachach. Mój syn był zachwycony, że
        Tomek (główny bohater) ma taki sam sposób na strachy jak onsmile tzn z tymi psami.
        Naprawdę polecam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka