Dodaj do ulubionych

Melatonina

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.10, 17:48
Witam!Mam córeczkę 11m już zakanczam karmienie piersi,karmię rano o6.00 i 13.00 mój problem jest taki że mam problemy ze spaniem trudno mi póżniej zasnac bo mała budzi mnie płaczem 2-3razy w ciągu nocy daję jej herbatkę i trzymam za rączkę w nocy jak sie przebudzi bo tak jest przyzwyczajona jest to b.meczące bo jak czasami się przewracam na drugi bok to już stęka i znowu musze ją trzymać,idzie spac po 20.uśnie ok20.30 i za pół g. za godzinę płacze jak wezmę za rękę to zaśnie.Ma jakieś lęki przeżycia z dnia,do 8miesiąca spała fajnie sie budziła aż na jedzenie o 2-3rano burza i telewizor nic nie przeszkadzało a teraz jak sie kłade spać ok 22 to niewiem jak długo i kliedy będzie pobudka.Jak z tym sobie poradzić?Byłam u lekarza przypisał mi Imovane7,5 na spanie pół tab.co jakis czas jak naprawdę nie będe mogła zasnąć i że dziecko juz duże i nie zaszkodzi jej wzięlam kilka i kupiłam sobie melatoninę3mg.Biorę ją zamiast tamtych bo myślę ze tamte b.szkodza i uzalezniaja.Czy można ją brać przy 2 karmieniach piersią?Cczy może coś innego?Czy moje dziecko potrzebuje jakiegoś melisadu czy czegos podobnego czy to jej samo przejdzie bardzo prosze o pomoc ?
Obserwuj wątek
    • mamagluta Re: Melatonina 01.02.10, 22:55
      Wg mnie to nic innego jak lęk separacyjny. Mała się budzi bo
      sprawdza czy jesteś obok. Śpi czujnie żeby odpowiednio szybko
      zareagować jakbys chciała się od niej oddalić.
      U nas ten problem pojawił sie koło 7 miesiąca...Odstawiłam od
      piersi. Problem spania w bezruchu i z wiecznie uczepionym dzieckiem
      u piersi minął
      Poczytaj w sieci o tym naturalnym etapie rozwoju emocjonalnego (i
      poznawczego też) u dziecka i baw sie z nim w "a ku ku" pokazując że
      mama mimo że jej nie widać JEST i zawsze wraca wink
    • ekspert_aktywnerodzicielstwo Re: Melatonina 04.02.10, 19:09
      Witam Panią,
      Z tego co Pani pisze wnioskuję, że Pani córeczka nie potrafi samodzielnie spać. Każde dziecko, również my dorośli wybudzamy się nawet kilkakrotnie w ciągu nocy i jest to normalne, ale zwykle nie mamy problemu żeby ponownie zasnąć. Niestety przyzwyczaiła Pani córeczkę do swojej obecności gdy się obudzi poprzez trzymanie za rączkę czy dawanie herbatki. Sądzę, że tak do tego przywykła, że teraz nie radzi sobie sama z zasypianiem i kiedy tylko się obudzi potrzebuje Pani aby się uspokoić i zasnąć.
      Prawdopodobnie ma też płytszy sen i gdy się Pani oddali to przebudza się i sprawdza czy Pani jest.
      W tej sytuacji uważam, że należałoby oduczyć córeczkę korzystania z tak zwanych uspokajaczy (czyli Pani trzymania jej za rękę oraz picia herbatki).
      Problem wymaga dokładniejszego przeanalizowania i dodatkowych informacji. Dlatego, to co w tej sytuacji mogę Pani zaproponować to zerknięcie na forum "Wychowanie bez porażek", na którym zapewne znajdzie Pani wiele wątków z podobnymi problemami. Jednocześnie proponuje zastosowanie metody w której może Pani każdego dnia oddalać się od łóżeczka córeczki, tak aby ostatecznie wyeliminować Pani obecność przy zasypianiu córeczki (nie wiem czy śpicie razem czy nie, bo również to jest istotne). Ta i wiele innych metod, które mogą być pomocne w tej sytuacji może Pani znaleźć np. w książce "Zaklinaczka dzieci" Tracy Hogg.
      Dodam tylko że nauka samodzielnego spania może potrwać ok. 2 tygodni, podczas których należy uzbroić się w cierpliwość i zachować konsekwencje.
      Jeśli chodzi o leki to trudno mi się wypowiedzieć. Sądzę, że można najpierw wypróbować inne metody. Trzeba pamiętać, że przy karmieniu piersią wiele leków nie powinno być przyjmowanych.

Życzę wytrwałości i serdecznie pozdrawiam,
      Marta Cholewińska-Dacka
      • mama.zagatka Re: Melatonina 04.02.10, 21:21
        ekspert_aktywnerodzicielstwo napisała:
        Trzeba pamiętać, że przy karmieniu piersią wiele leków nie powinno
        być przyjmowanych.

> Marta Cholewińska-Dacka

Wbrew pozorom wiele leków może być przyjmowanych przy karmieniu
        piersią, pomimo innego zapisu w ulotce. Ważne jest, czy lek przenika
        do pokarmu. Proponuję Ci zapytać dziewczyn na forum KP:
        forum.gazeta.pl/forum/f,570,Karmienie_piersia.html - sprawdzą
        konkretny lek i powiedzą, czy jest bezpieczny.
    • Gość: gość_a_może Re: Melatonina IP: *.chello.pl 04.02.10, 21:52
      A może jest głodna? Może po prostu dobra kolacja by wystarczyła (duża miska
      kaszki i oczywiście karmienie piersią na zaśnięcie).

A to, że dziecku będzie coraz więcej przeszkadzało (telewizor???) to musisz
      zaakceptować. I po co dajesz jej herbatkę? Może ona jest po prostu GŁODNA?
      • Gość: Wiki Re: Melatonina IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.10, 08:11
        Dziękuję za rady.o 20.daję jej kaszkę zdrowy brzuszek taką na noc na gęsto zje góra160g i za pół godz-za godzinę i tak się budzi i płacze ma jakieś lęki podobno to jest lęk separacyjny.Jak ktoś ma problemy podobne to napiszcie,może ktos wie czy można ta melatononę brać?WIELKIE DZIĘKI

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka