Dodaj do ulubionych

śpi tylko na ręku !!! Pomocy

11.02.04, 16:01
moja 3miesięczna córeczka w dzień śpi tylo na rękach. Budzi sie jak tyko
próbuję ją odłożyc.Co powinnam zrobić żeby spała bezemnie?
Obserwuj wątek
    • nika8811 Re: śpi tylko na ręku !!! Pomocy 11.02.04, 23:01
      Witaj. Zrób wałeczek z pieluszki mniej więcej grubości ręki i przekładając
      córeczkę spróbuj zamienić rękę na wałeczek.Powinno poskutkować. Powodzenia.
      MonikamamaMarysi.
      • malgos1975 Re: śpi tylko na ręku !!! Pomocy 12.02.04, 08:11
        Witaj, ja też miałam ten problem. Próbowałam jak zaśnie kłaść małą na łóżku i
        obok niej leżeć i ją przytulać, a jak już to mi się udało to znowu próbowałam
        odejś od niej. Czasem mi sie udawało, a czasem cóż..... rece drętwiały, ale
        siedziałam i tuliłam maleństwo.
        Pozdrawiam Gośka i bądź cierpliwa - wszystko minie.
        • mamamajki Re: śpi tylko na ręku !!! Pomocy 12.02.04, 10:32
          ooooj miałam tak samo
          Maja była CAŁY czas na rekach jedynie gdy usypiała na noc mogłam położyć ją do
          łóżeczka i spała
          tak więc noce miałam od poczatku ok ale w dzień nie mogłam nawet się wykąpać
          iść do ubikacji nic nic nic kompletnie
          siedziałam w fotelu z Mają na rekach i czytałam sobie a ona spała
          spała bardzo mocno(tak to wyglądało)więc odkładałam ją do łóżeczka i... ryk
          NASZCZĘŚCIE trwało to do czasu gdy nauczyła się siedzieć i NASZCZĘŚCIE
          siedziała dosyć wcześnie z podparciami w rogu łóżeczka ok 4-5 miesiąca
          między nogi dostawała zabawki i już mogłam wyjść z pokoju
          ufff
          Pamiętam jak mówiły ciotki babki bym nie nosiła jej tak cały czas bo
          rozpieszczę i później będę już tak nosiła dłuuugo
          no i wcale tak nie jest
          dziś Maja ma 16 miesięcy jest bardzo samodzielna i super potrafi zająć się sobą
          nigdy jej nie usypiam wieczorem gaszę światło - usypia sama
          naprawdę pomijając te pierwsze miesiące mam dobrze - i twierdzę,że opłacało się
          wtedy dać jej CAŁY SWÓJ CZAS
          Pozdrawiam
          Asia mama Mai
    • magdagdynia Re: śpi tylko na ręku !!! Pomocy 12.02.04, 15:07
      Witaj ja też miałam ten problem z pierwszym dzieckiem. Wkońcu
      próbując "uspać"dziecko, trzymałam je na rękach na grubym kocyku, więc jak
      zasnęło nie czuło , że je odkladam do łóżeczka. Z czasem starałam się kłaść
      dziecko do łóżeczka jak jeszcze nie spało i samo zasypiało. Z tego się wyrasta.
      Z drugim dzieckiem tego problemu nie miałam. Pozdrawiam i powodzenia.
      • furtado Re: śpi tylko na ręku !!! Pomocy 12.02.04, 15:19
        Ja też mam ten sam problem, ale próbuję ok. 4 razy i się udaje ją
        odłożyć,ale.... Jak ją trzymam na rękach przykrywam kocykiem, żeby nie czuła
        zimna poduszeczki i przytulam jej plecki do boku łóżeczka, żeby czuła jakiś
        dotyk. Chciałabym,żeby już zasypiała przy czytaniu,leżąc w łóżeczku, ale ma
        dopiero 5 miesięcy.
        • maak3 Re: śpi tylko na ręku !!! Pomocy 12.02.04, 19:47
          pamiętam te czasy...
          mały sypiał w dzień wyłącznie na rękach gdzieś do 8 miesiąca
          najpierw sobie myślałam przeszedł ciężki poród - więc skoro potrzebuje mojej
          bliskości non stop to trzeba wyjść na przeciw zapotrzebowaniom małego ssaka, z
          czasem okazało się,że jest uczulony na mnóstwo rzeczy i przez to często
          rozdrażniony, więc doszłam do wniosku, że nie będę uprawiała gimnastyki:
          odkładanie-płacz-przytulanie-odkładanie-płacz i po paru próbach zrezygnowałam

przygotowywałam sobie stos książek, termos z herbatą i byłam całodniową matką-
          kangurzycą (którą to karmienie i tulenie rozgrzeszało z wszelkiej innej
          aktywności okołodomowej)
          w 8 miesiącu nastapił przełom
          po pierwsze redukując różne potencjalne alergeny doszłam do wydawałoby się
          zupełnie niewinnej marchwi i właśnie ona okazała się winowajczynią
          rozdrażnienia synka
          po drugie synek zaczął spać na brzuszku i ta pozycja okazała się dla niego
          najdogodniejsza + cieplutki kocyk i w ten sposób potrafił przespać nawet
          40 min wink ku mojej wielkiej radości
          czy próbowałaś kłaść malucha do wózka? może łagodne kołysanie w wózku odciąży
          Twoje ręce...
          pozdrowienia
    • asik1313 Re: śpi tylko na ręku !!! Pomocy 13.02.04, 12:39
      Miałam ten sam problem, dlatego usypiałam Wiktorię na większym jaśku i jak
      zasnęła to otulałam Ją kocykiem i odkładałam do łóżeczka. Czasami się nie
      udawało, ale czasami tak.
      Pozdrawiam. Asik
    • edytais Re: śpi tylko na ręku !!! Pomocy 19.02.04, 19:13
      Nie powtarzajac innych...to minie
      U mnie ulatwieniem byl duza poducha (nie puchowa tylko z gabki, wygladajaca jak
      pudelko do jajek) oraz moja bluzka. Kladlam ja na poduszce i w ten sposob
      usypialam na rekach. Jak kladlam do lozeczka juz na poduszce to czasami nie
      czula. Poza tym to uzywana nie prana bluzka pomogla troche. Chyba z powodu
      znajomego zapachu mamy... Pozniej jak juz mala miala ok 10 miesiecy to zaczela
      spac w wozku w czasie spacerow jak juz bylo cieplo na dworze i sie nauczyla
      sama spac.

• peachess mam pytanie... 20.02.04, 18:49
        nie jestem matką, więc sie nie znam, ale te opowieści o niemożnosci wyjscia do
        ubikacji czy pod prysznic, o mamie kangurzycy mrożą mi krew w żyłach.
        Dlatego mam pytanie, a właściwie dwa:
        1. jak wy to robicie, że dziecko kompletnie was ubezwłasnowolnia?
        przyzwyczajacie je do tego czy dzieci takie sie rodzą?
        czy to (przepraszam) nie jest jakas paranoja?
        2. co to znaczy: śpi TYLKO na ręku? czy jak się dziecko odłoży, nie będzie
        splało całą dobe albo dłużej? czy raczej i tak zaśnie jak będzie naprawde
        zmęczone, co najwyżej wcześniej troche popłacze?
        wybaczcie, nie rozumiem, ale jako potencjalna matka chciałabym zrozumiec.
        • anet22 Re: mam pytanie... 22.02.04, 22:07
          Ja miałam taki problem bardzo krótko, chyba dwa tygodnie jedynie, później samo
          jakoś przeszło...
          Droga Peachess, to jest tak: kochasz swoje dziecko nad życie i serce Ci się
          kraje, gdy ono płacze. Czasami płacze i Ty nie możesz mu pomóc. Ale jeśli
          wiesz, że gdy weźmiesz je na ręce, to płacz ucichnie, to nie pomożesz mu?
          Pomożesz. A jeśli dziecko płacze i marudzi cały dzień, to zrobisz wszytko, żeby
          choć na chwilkę usnęło, choćby na Twoim ręku i siedzisz cichutko w niewygodnej
          pozycji, żeby spało jak najdłużej, bo jak się wyśpi, to będzie miało lepszy
          humor.
          Dzieci są różne, niektóre nie chcą - nie potrafią same zanąć w czasie dnia. Mój
          syn jeśli go nie uspałam - nosząc na rękach, kołysząc, karmiąc piersią - po
          prostu nie spał. Cały dzień. Od 6.00 rano, do 23.00 czasami.
          I naprawdę nie jest to kwestia przyzwyczajania dziecka, bo taki maluszek nie
          przyzwyczaja się - on ma określone potrzeby, które my mamy obowiązek spełniać.
          I choć czasem same się denerwujemy, nie pozostaje nam nic innego jak nosić to
          dziecko i pozwalać mu spać na rękach. Zresztą, taka udręczona mama da się
          pokroić, byle tylko to placzące niemowlę ucichło. Nawet jeśli wciąz musi
          trzymać je na rękach, to gdy ono uśnie - jest przynajmniej cicho.
          Są niestety takie mamy, które zostawiają w łóżeczku płaczące niemowlę (takie,
          powiedzmy do pół roku)i wychodzą z pokoju. Nic dobrego z tego nie wynika.

Pozdrawiam
          Anet
    • w_ania Re: śpi tylko na ręku !!! Pomocy 24.02.04, 16:33
      miałam miałam takowe utrudnienie ale kładłam małą w leżaczek i bujałam nogą aż
      zasnęła w ten sposób mogłam coś zrobić wokół siebie.
      Mała ma rok do dziś ją usypiam na rękach a potem kładę do łózka ale już nie
      marudzi.
      Życzę wytrwałości i znalezienia sposóbu na małego terorystę w domku.
      Ania

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka