mond33 04.06.10, 20:47 W czym gotujecie maluchom potrawy? Standardowo, czyli garnek, wok, parowar, kombiwar, piecyk, mikrofala? A może jeszcze inaczej? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mama_kaspra Re: Przygotowanie potraw 06.06.10, 16:53 W tym samym co reszcie rodziny, oczywiscie, bo jadamy razem przeciez. Acz z drobnymi modyfikacjami jesli wydaja nam sie konieczne: - kiedy jemy grillowanego lososia (na weglu drzewnym), to kawalek dla Kaspa jest owiniety w folie aluminiowa, zeby sie az tak nie odymil; - kiedy robie curry (pikantne, z mlekiem kokosowym) to kawalek miesa i sosu dla Kaspa jest rozbijany w blenderze, a potem dokladane sa warzywa ze wspolnego garnka (i juz nie rozcierane, oczywiscie). Dzieki temu Kaspowy sos zawiera zpulweryzowane (?) mieso, a reszta jest jak nasza. Z kawalkami miesa byl klopot - odgryzal duzo, a potem rozpaczal. Odpowiedz Link Zgłoś
ktozajalzyzyrafe Re: Przygotowanie potraw 06.07.10, 22:21 podbijam - w czym zaczac gotowanie pojedynczych warzywek dla malucha na samym poczatku jedzeniowej przygody ? niby lepiej w parowarze, ale uruchamianie calej machiny dla ugotowania garstki warzywek troche mnie zniecheca, a znowu gotowanie w wodzie podobno mniej zdrowe... ? NAwet sie zaczelam zastanawiac czy nie zakupic parowaru dla dzieci ale nie wiem na ile to potrzebne ? Odpowiedz Link Zgłoś
wariamiktoria Re: Przygotowanie potraw 06.07.10, 22:36 Kup zwykłe metalowe, bambusowe sitko. Nasadź na garnek, na to warzywa, przykryj. Ja ma zwykły metalowy garnek do gotowania na parze. Przymierzam się do bambusowej nakładki bo podobno zdrowiej. Z pary je cała rodzina i jest ok. www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/90112531 www.stalchem.sklepna5.pl/stalchem/zdjecia/157/para2.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
mrs.t Re: Przygotowanie potraw 06.07.10, 22:38 wstawiany do garnka taki ni to sitko ni to nei wiem - chyba jest w jednym z watkow ..tym o gadzetach takie rozkladane metalowe cos do gotowania na parze albo w malenkiej ilosci wody (zwykle z trzy porcje trzeba przygotowac bo pierwsze dwie sie przypalaja - no i stosunkowo wczesniej zaczac a i z dwa garnki miec w zanadrzu - no chyba ze ot tylko ze mnie taka kucharzyna od siedmiu bolesci Odpowiedz Link Zgłoś
kooa Re: Przygotowanie potraw 07.07.10, 09:26 jesli zamierzam podac warzywa/rybe/mieso to w parowarze (mam garnek z 3 nakladkami z dziurkami, bardzo polecam). Jesli zupa to w normalnym garnku Odpowiedz Link Zgłoś
morepig Re: Przygotowanie potraw 08.07.10, 12:51 mond33 napisała: > W czym gotujecie maluchom potrawy? Standardowo, czyli garnek, wok, parowar, > kombiwar, piecyk, mikrofala? A może jeszcze inaczej? a masz jeszcze inne pomysly? mnie by się nei chcialo nie uzywam mikrofali, reszta na czuja i odpowiednio do przygotowywanego zarcia Odpowiedz Link Zgłoś
mrs.t Re: Przygotowanie potraw 27.07.10, 14:44 pare slow o pryzgotowywaniu na parze www.osesek.pl/ksiazka-kucharska-dziecka/smaczne-strony/714-gotowanie-na-parze.html Odpowiedz Link Zgłoś