magumagu 12.10.10, 10:29 Mój 6- letni syn spędza ze mną i mężem sporo czasu w naszej pracy. Tzn. my pracujemy po południami, a on... no właśnie. Czy macie jakieś pomysły, co można mu podsunąć? Oczywiście oprócz komputera. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
iwoniaw Re: Dziecko w pracy 12.10.10, 10:57 Klocki Lego? Geomagi? Kolorowanki/rysowanki? Plastelinę? Książki (jeśli już czyta sam)? Bajki do słuchania na cd/mp3? Odpowiedz Link Zgłoś
magumagu Re: Dziecko w pracy 12.10.10, 11:01 Klocki odpadają - nie chce ich tu przynosić, zgrywa twardziela Rysować nie lubi, bajek słucha, chociaż chyba wszystkie zna już na pamięć. Umie czytać, ale czytanie zbyt długich tekstów go męczy - komiksy są ok - lubi Tytusy, ale też już przekartkował je na wszystkie strony... Odpowiedz Link Zgłoś
yula Re: Dziecko w pracy 12.10.10, 12:01 ja bym stawiała na sprawność manualną, czyli pisanie, kolorowanie, lepienie może niech "pomaga" wam w pracy? Nie wiem czym sie zajmujecie. No skoro lubi komiksy to podrzucać czas od czasu jakieś nowe A co do "twardziela" to może przynieść/kupić jakieś klocki samemu że niby tam są i może sie pobawić wcale nie tracąc statusu "twardziela", bo nie on przyniósł, albo samemu na chwilę dołączyć do zabawy. Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: Dziecko w pracy 12.10.10, 13:45 Wyklejanke z kolorowych kółek z dziurkacza? Dziurkacz pewnie macie, jakieś kolorowe karteczki pewnie też, może nawet i klej macie Odpowiedz Link Zgłoś
jkl13 Re: Dziecko w pracy 12.10.10, 13:48 Jakieś modele do klejenia/składania? Czołgi, pociągi, samoloty? Makieta jakiejś bitwy do zrobienia? Odpowiedz Link Zgłoś
mera73 Re: Dziecko w pracy 12.10.10, 15:40 Zeszyty z zagadkami? Labirynty, rebusy, zadania logiczne, krzyżówki dla dzieci itp? Puzzle (jeśli są warunki i miejsce)? Origami dla dzieci? Zadania szachowe dla dzieci (są też jako gra komputerowa, ale naprawdę fajne)? Inne komiksy? Malutkie żołnierzyki? U nas (5 lat) najlepiej się sprawdzają labirynty i różne "zadania", i konstruowanie pojazdów - wycinanych albo z Lego. Odpowiedz Link Zgłoś
nika1310 Re: Dziecko w pracy 12.10.10, 16:38 wynająć opiekunkę żeby dziecko się nie męczyło w budynku tylko pospacerowało w tym czasie? Rano 6-latek siedzi w przedszkolu/szkole a po południu z rodzicami w pracy???Co za dzieciństwo mu stworzyliście? Odpowiedz Link Zgłoś
kocianna Re: Dziecko w pracy 12.10.10, 19:04 Ja miałam wiaderko klocków na stałe. Dużo kredek, flamastrów i plasteliny. Młoda urządzała też wyścigi samochodów na korytarzu, bo korytarz mamy dłuuuuuuuugi. Czasami mi pomagala - ukladala w szufladzie, sortowala makulature na wykorzystaną do cna i taką, którą jeszcze można zadrukować z drugiej strony, robiła łańcuchy ze spinaczy. Odpowiedz Link Zgłoś
magumagu Re: Dziecko w pracy 12.10.10, 19:20 Dzięki dziewczyny! Zapomniałam o takich "prostych" rzeczach, jak puzzle i modele. To dobry pomysł, na pewno je załapie, a dawno nic nie układał... Sprawa byłaby prostsza, gdyby lubił zadania manualne. Lubi, ale kiedy się ktoś z nim bawi i ani się obejrzymy, a mamusia bawi się w najlepsze, a on podaje mi materiały... Odpowiedz Link Zgłoś
sinceramente Re: Dziecko w pracy 13.10.10, 19:30 Jeszcze mogą się przydać książki z serii "Wielkie poszukiwania" (jest kilka tytułów m.in. o zwierzetach, dinozaurach, życiu podwodnym, mieście, czasach historycznych itp.) i "1001 rzeczy do odkrycia" merlin.pl/Wielkie-poszukiwania-Zamek_Jane-Bingham/browse/product/1,454892.html merlin.pl/Piraci-1001-rzeczy-do-odkrycia_Gillian-Doherty/browse/product/1,575230.html Odpowiedz Link Zgłoś
carmelaxxx Re: Dziecko w pracy 14.10.10, 16:11 jak mama mnie zabierala to pracy to stawialam pieczatki na fakturach albo bloczkach na ktorych mialy byc steple, dzwonilam do zegarynki hihihi, mylam mamie szklanki po kawie, ukladalam przybory biurowe, dostawalam inne 'suerwazne' zadania zwiazane z mamy praca. Odpowiedz Link Zgłoś