Dodaj do ulubionych

Uważaj, te zabawy szkodzą

IP: *.ir.intel.com 25.02.11, 14:43
To niby co z tym dzieckiem mamy robić, skoro nic nie wolno. Ehh ...
Obserwuj wątek
    • lucusia3 Re: Uważaj, te zabawy szkodzą 02.03.11, 17:16
      Za dwa lata przeczytamy artykuł, że dzieci których nikt nie podnosił i nie kiwał coś tam mają uszkodzone. Jasne, ze robienie coś na siłę dzieciom jest szkodliwe, ale są egzemplarze, które chodziły w wieku wspomnianych 8 miesięcy - przewidzianych do siadania. I to bez jakichkolwiek zachęt ze strony rodziców, a rodzeństwo tego egzemplarza, nauczyło się chodzić jak miało ponad roczek, ale za to z siedzącym można było sobie już pogadać. Tak więc nie ma sztywnej normy rozwoju, a zabawy, jeżeli nie przesadzamy, są tylko dobre dla dzieci.
    • kaczkawmalinach Uważaj, te zabawy szkodzą 02.03.11, 17:35
      No to zapewne od bujania w wozku wszyscy mamy mozgi uszkodzone ...
      A na serio to nie panikujmy. Nikt nie buja wozkiem tak zeby dziecko mialo uszkodzony mozg.

Akurat chustanie bujanie pobudza mozg i cwiczy w naturalny sposob zmysl rownowagi u dziecka. I nalezy to robic, wrecz bywa to np. czescia rehabilitacji ....

• Gość: khak Podrzucalem, bujalem, krecilem i szalelismy razem. IP: *.client.stsn.net 02.03.11, 17:42
      wszystko jest ok. Nie rozumiem w ogole jak ktos moze powiedziec zeby nie podrzucac dziecka bo mozna je upuscic... Toz przeciez wiem ze mozna je upuscic i jakbym byl ofiara ktora podrzuci i moze upuscic to bym nigdy nawet nie probowal - a podrzucilem z tysiac razy i nigdy nie upuscilem - co wiecej przy podrzuceniu zdaje sobie sprawe ze nie podrzucam worka ziemniakow tylko dziecko wiec jak je lapie to robie to w taki sposob by zminimalizowac przeciazenia...
      Poza tym co to za bredzenie o tej nadwrazliwosci dzieci - jakby bylo tak jak pisza rzekomi eksperci to zaden czlowiek by nie dotrwal do dojrzalosci bo pomyslcie ile razy sami sie przewrociliscie za mlodu i hukneliscie glowa w sciane, krawedz stolu, podloge itp.
      Dziecko to nie jajko.
      • Gość: on25 Re: Podrzucalem, bujalem, krecilem i szalelismy r IP: *.centertel.pl 23.11.13, 14:07
        Tez podrzucalem tysiące razy różne dzieci ale pewnego dnia nie wiem jak to sie stalo ale dziecko wypadło mi z rąk, czasami wystarczy sekunda i nieszczęście gwarantowane. Naszczęście to byl 1.5 roczny chłopiec i nic sie nie stalo ale nie chce myśleć jak by to byl noworodek. A pan musi przeczytać ten artykuł jeszcze raz i znaleźć w nim ze te wszystkie zabawy i urazy dotyczą malutkich dzieci.
    • nazwakontazajeta Podrzucanie, nieco kontrowersyjne 02.03.11, 20:06
      Akurat uwielbiam podrzucać moje kilkumiesięczne dziecko. Ono też.

A starsze, kilkuletnie, nagminnie wisi i kołysze się do góry nogami, jest przerzucane przez plecy, pod plecami, robi fikołki na mnie i "gorsze" rzeczy. Samo się o to dopomina, między lekcjami karate.

Skoro o podrzucaniu mowa: polecam zastanowienie się (! ważne jest tu słowo: nie namawiam do bezmyślnego naśladownictwa bez uprawnień) nad wschodnim, kozackim nieco zwyczajem akrobatyki dziecięcej:
      www.ebaumsworld.com/video/watch/81243430/?lt=em - Lena Fokina.
      FYI, dziecko przeżyło i pod względem rozwoju fizyczno-sportowego ma się wyśmienicie.
      • Gość: Alexia-77 Re: Podrzucanie, nieco kontrowersyjne IP: 109.255.220.* 06.05.12, 14:07
        To video do ktorego podalas linka jest nieprawdziwe ! To animacja komputerowa. Dziecko by tego nie przezylo w dobrym stanie. Zobacz na jakie ona go naraza przeciazenia.Takie malenstwo jest narazone na wylew krwi do mozgu z byle powodu i uszkodzenia delikatnych stawow a przy zawisnieciu za kostki mogla uszkodzic dziecku rdzen i stawy biodrowe. Taki noworodek ma odruch Moro i placze przy takich zmianach pozycji co jest rzecza naturalna a tam tego nie widac !
        • Gość: anka Re: Podrzucanie, nieco kontrowersyjne IP: *.dynamic.chello.pl 24.08.12, 08:33
          Ta kobieta jeżeli ma dzieci to powinni je odebrać. Poprzez takie ciąganie dziecko będzie miało uszkodzone stawy, kręgosłup i Bóg wie co jeszcze. Nie obejrzałam do końca...nie dałam rady...
          • ichi51e2 Re: Podrzucanie, nieco kontrowersyjne 13.02.13, 21:46
            Dziecko prawdziwe ma 2 lata i ok. Dziennikarz bbc sprawdzal autentycznosc tego nagrania. To sie po rusku nazywa gimnastyka dynamiczna. Tez bylam w szoku ale moja sprzataczka ukrainka twierdzi ze jejmsasiadka takim machaniem rehabilitowala (miala skierowanie od lekarza i kurs) i dziecko ok jest a urodziło sie niedotlenione. No ale to w ruska szkola.
            • ichi51e2 Re: Podrzucanie, nieco kontrowersyjne 13.02.13, 21:47
              Teraz ma dwa lata na wideo jet jakims zupelnym szkrabem. Those russians!
    • szary212 Uważaj, te zabawy szkodzą 03.03.11, 07:23
      Moje dziecko nigdy nie lubiło bujania; Tak jakoś, samo z siebie. Teraz robi wszystko to, co normalny 6-latek, ale ciut ostrożniej,bo ma nadmierną ruchomość stawów.
    • Gość: krysia Re: Uważaj, te zabawy szkodzą IP: 195.117.216.* 03.03.11, 08:52
      Widzę, że komentujący nie zrozumieli artykułu, chyba też byli podrzucani za młodu.
      • Gość: elo ech kryska kryska... IP: 122.96.50.* 27.05.11, 20:49
        widze ze nalezysz do osob ktore musza byc sterowane - wbija im sie do glowy 'prawde' a one bezkrytycznie przechodza nad ta 'prawda' do porzadku dziennego... To ze fakty maja sie zupelnie inaczej - tym gorzej dla faktow.
        • Gość: Gość Re: ech kryska kryska... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.11, 00:35
          Komentujący czytają bez zrozumienia. Rodzice są bardzo wyczuleni na punkcie swoich metod wychowawcze i ciężko im coś wytłumaczyć. Potwierdzają to tylko komentarze.
          • Gość: efferata Re: ech kryska kryska... IP: *.range86-152.btcentralplus.com 28.05.11, 02:13
            moze i jestem wyczulona, ale ja tu wyczuwam tez lekka histerie w radach pani Kayen.
            Zgadzam sie, co do tego chodzenia i siedzenia, zeby nic na sile.
            Zgadzam sie tez, ze nie nalezy dzieckiem potrzasac. Ale bez przesady, nie nalezy potrzasac brutalnie, mocno, z sila. Takie potrzasanie niby dla zabawy np o zgrozo - podrzucajac - to jest juz zupelnie inna sprawa. To naprawde nic strasznego, o ile sie nad dzieckiem panuje. Ci, ktorzy nie panuja sa po prostu frajerami i nie sadze, by czytali ten artykul z nalezyta uwaga, ku rozczarowaniu autorow. No, ale taka to prawda. Madry rodzic nie podrzuci dziecka, nie bedac pewien wlasnych sil. Glupi rodzic nawet litery nie liznie.
            Zasadniczy blad w artykule jest taki, ze nie wspomina sie o wieku dziecka. Np 2latek to jest zupelnie inna forma zycia niz delikatny, malenki noworodek. Nie ta obsluga, nie ta klasa.
    • sandraj Uważaj, te zabawy szkodzą 27.04.12, 22:25

• Gość: ala Uważaj, te zabawy szkodzą IP: *.res.pl 25.09.13, 09:31
      Dziękuję za ten artykuł, a zwłaszcza za zdanie: "Choć zdanie "każde dziecko rozwija się inaczej" jest chyba najczęściej wypowiadanym zdaniem w gabinetach lekarskich, to i tak w czasie spotkań młodych rodziców i na forach internetowych, licytacja, czyje dziecko, kiedy wstało lub usiadło trwa w najlepsze". niestety czasem zbyt łatwo zapominamy, że dziecko nie jest zabawką służącą do podnoszenia samooceny rodziców.
    • Gość: ja88 Uważaj, te zabawy szkodzą IP: *.centertel.pl 23.11.13, 13:51
      Ludzie pierwsze przeczytajcie ten artykuł ze zrozumieniem a pozniej sie wypowiadajcie. To dotyczy maleńkich dzieci!
    • Gość: KoZoL Uważaj, te zabawy szkodzą IP: *.olsztyn.mm.pl 28.11.13, 11:54
      Kolejny artykuł z serii - Przestraszmy Kogoś.
      Proszę beż paniki i skrajności.
      Kumpel od najmłodszych lat lubił walić głową w ścianę - teraz robi doktorat (No chyba, że to świadczy o uszkodzonym mózgu")
    • Gość: paula Uważaj, te zabawy szkodzą IP: *.2-1.cable.virginm.net 20.03.14, 21:27
      no nie to jest jakies nieporozumienie... moj synek w wieku 11 mcy juz chodzil a tu jakis pediatra pisze ze od 8/9 mca dopiero powinno sie sadzac ? skad sie wzial ten pediatra?
    • Gość: Malgon Uważaj, te zabawy szkodzą IP: *.ec.europa.eu 28.07.15, 14:23
      Oj podoba mi sie jak uwielbiacie straszyc rodzicow. Od urodzenia mojego malucha ciagle dostawalam ataku serca jak chcialam poczytac internetowe artykuly. Az wreszcie zobojetnialam, bo zrozumialam ze potrzebne Wam klikniecia do reklam a moj maly swietnie sie rozwija.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka