Dodaj do ulubionych

Jąkanie 5 latka

27.06.12, 23:46
Witajcie, proszę o radę co zrobić aby dziecko się nie jąkało. Ok. 3 m-ce temu mój syn (6lat) zaczął się jąkać. Bardzo mnie to zaniepokoiło, ponieważ nigdy wcześniej się nie jąkał, poprosiłam Panią wychowawczynię z przedszkola oraz logopedę o zwrócenie na niego uwagi, jednak one niczego takiego nie zauważyły w przedszkolu się nie jąka, robi to tylko przy bliższej rodzinie a przy mnie to już prawie zawsze. Niedawno była u mnie koleżanka z równolatkiem i dzieci jak się razem bawiły mój syn pięknie płynnie mówił ale jak przyszedł do dorosłych od razu "pppppopoproszę ooo pppicie" Moja koleżanka powiedziała, że on się po prostu tak z nami "pieści". Teraz za każdym razem jak się jąka zwracam mu uwagę żeby mówił wyraźnie bo go nie rozumiem i o dziwo potrafi powiedzieć całe zdanie bez jąkania. Nie wiem jak odzwyczaić go od tego JĄKANIA, czy robię słusznie ciągle zwracając mu uwagę na to jąkanie. Próbowałam to ignorować, że może zapomni albo mu przejdzie, jednak nie przynosi to żadnego efektu.
Obserwuj wątek
    • chiana3 Re: Jąkanie 5 latka 02.08.12, 14:28
      Też mam syna, który się jąka, tylko, że ma 8 lat. Mówię mu, że zapiszę go na logopedie i będzie siedzał więcej w szkole, zaczyna się poprawiać, może trzeba po prostu go nastraszyć
      • black-cat Re: Jąkanie 5 latka 25.08.12, 14:41
        To żart?
    • black-cat Re: Jąkanie 5 latka 25.08.12, 14:44
      Obserwuj, nie poprawiaj, nie zwracaj mu uwagi. Możesz poprosić, aby mówił wolniej. Jeżeli jąkanie będzie się nasilać idź do logopedy. W taki sposób jąkanie często się zaczyna.
    • tititu Re: Jąkanie 5 latka 03.09.12, 22:58
      Zamiast "nie jąkaj się"
      1. przechodzisz na mówienie szeptem - "proszę powtórz" szeptem się nie bedzie jąkał
      2. nigdy nie dokańczasz zdań, nawet jak się złościsz o jąkanie czekasz cierpliwie na koniec wypowiedzi
      3. jak lubi proponujesz wyśpiewanie czegoś wg znanej melodii
      4. robisz codziennie przez 5-10 min zajęcia oddechowe (wygooglaj) - poza szeptaniem to najbardziej pomaga
      • gosiameta Re: Jąkanie 5 latka 12.09.12, 00:25
        dziękuję za informacje- mam nadzieje,że rady pomogą...
    • danielopulos Re: Jąkanie 5 latka 07.11.12, 00:42
      Mioja najstarsza córka, chodziła do logopedy i zalecenia od poczatku były takie, żeby przede wszystkim głośno i wyraźnie czytać, oczywiście różne ćwiczenia z tekstem wcześniej przygotowanym, nie przynosiło to jednak efektu.
      Testowaliśmy apart ( nie pamiętam nazwy) który mozna było nosić cały czas przy sobie, wielkości walkmana ze słuchawkami, ale też nie pomogło, nie chciała po prostu nic zmienić, tym bardziej, że otoczenie przyzwyczaiło się do niej takiej, jaka była. Dzisiaj ma 15 lat i radzi sobie nieźle, choć kiedy mocno się zdenerwuje, zaczyna się znowu jąkać.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka