Dodaj do ulubionych

Domowe wypieki

15.08.12, 21:45
Kiedy zaczęliście dawać dzieciom domowe wypieki? Dziś Werka dobierała się do muffinków, już nie daje się nic przy niej jeść bez niej wink taki muffinek to byłoby fajne "opakowanie" na jajka, jakieś rzeczy których jeszcze technicznie sama nie zje, ale jakoś mam opory czy to zdrowo...

co sądzicie?
Obserwuj wątek
    • dzieckoziemi Re: Domowe wypieki 16.08.12, 01:07
      Jeśli pieczesz dobre rzeczy, to czemu nie zdrowo? wink Zadbaj tylko o to, by było tam max. mało cukru albo staraj się biały cukier zastępować ciemnym, miodem czy inną substancją słodzącą, która oprócz słodkiego smaku coś-tam jeszcze daje mądrego. I tyle. Lepsze domowe wypieki niż kupne ciastka ze sklepu. smile
      • jehanette Re: Domowe wypieki 16.08.12, 15:03
        Cukru białego w sumie prawie nie używam raczej trzcinowy, poza tym myślałam głownie o wypiekach wytrawnych smile np. ze szpinaczkiem smile I nie wiem czym zastąpić mleko?

Widok niespełna ośmiomiesięczniaka zasuwającego muffinka jest jednak niecodzienny big_grin
        • luliluli Re: Domowe wypieki 16.08.12, 15:21
          Mlekiem owsianym/ryżowym/sojowym?smile
          • mama.rozy Re: Domowe wypieki 16.08.12, 18:56
            jest mnóstwo przepisów np,na ciasta z owocami,prostych w użyciu(preferuję te-wrzucasz wszystkie składniki,mieszasz i pieczeszwink).
            zaczęłam wprowadzac na pewno przed pierwszymi urodzinami każdego z dzieci.to fajny sposób na przemycenie np.marchewkismile
            a zaczęłam od pieczenia ciastek.do dzisiaj są przebojemsmile
            • tuya Re: Domowe wypieki 12.09.12, 10:13
              Dawałam 8-miesięcznemu synkowi muffinki ze szpinakiem, nie przejmowałam się tą odrobina mleka w składzie. Jak miałam to na mące orkiszowej, a jak nie na zwykłej. Można tez piec muffinki bez maki wogóle, same warzywa - widziałam gdzieś przepis na kalafiorowe, marchewkowe, inne pewnie też da radę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka