Dodaj do ulubionych

pytanie o jajko

10.10.13, 13:26
BLW-Mamy, napiszcie, proszę, jak to u Was było z jajkiem. Synek za tydzień skończy 8 miesięcy. Na razie kilka razy podałam mu przepisowe pół żółtka. Podaję mu warzywa, owoce, chleb, trochę jogurtu i trochę mięsa, ale zaczynają mi się kończyć pomysły. Myślałam o jakichś kluseczkach, naleśnikach, ale tu wszędzie napotykam jajko. Czekałyście do 11 mięsiecy? Dziękuję za odpowiedzi!
Obserwuj wątek
    • joshima Re: pytanie o jajko 10.10.13, 19:13
      koemi napisała:

> Myślałam o jakichś kluseczkach, naleśnikach, ale tu wszędzie napo
      > tykam jajko.
      Ale, że całe jajko? Jak nie chcesz dawać jeszcze białka to kup odtłuszczone siemię lniane. Łyżkę stołową zalewasz wrzątkiem i studzisz. Powstały "glut" w większości potraw jest w stanie zastąpić białko jajka. Tylko trzeba wypróbować. To sposób wegański.
      • aguacate Re: pytanie o jajko 12.10.13, 04:22
        przepisowe pol zlotka jest zaleceniem w PL tylko. nie slyszalam o nim ani w UK, ani w USA. poza tym, cale jajko na kilkanascie klusek, z ktorych zje kilka, to nie jest jakas zabojcza dawka zoltka wink
        • koemi Re: pytanie o jajko 12.10.13, 09:44
          Chodzi o zabójczą dawkę białka...smile Zgadzam się, że w innych krajach tabele żywieniowe są mniej rygorystyczne albo nie ma ich wcale, ale te polskie chyba przynoszą skutek, bo bardzo się zastanawiam, co z tym jajem zrobić... Joshima, dziękuję za pomysł z siemieniem.
          • aguacate Re: pytanie o jajko 13.10.13, 20:04
            Limit na bialko pojawia sie, bo to jest silny alergen. Ale jesli w rodzinie nie ma historii alergii na bialko, to mozna spokojnie sprobowac, podobnie jak ryby czy czekolade. Tym bardziej, ze przetworzone w wypiekach czy kluskach.
    • kluska77 Re: pytanie o jajko 14.10.13, 22:27
      Nie. Jakoś od 9 miesiąca przestałam się przejmować i zaryzykowałam jajecznicę. Myslę, że zamiast pół żółtka codziennie możesz dać całe co kilka dni. I stopniowo dodawać białko, np. robić jajecznicę głównie z żółtek, tylko z dodatkiem białka. Żółtko możesz też po prostu ugotować w zupie.
      Z innych rzeczy np. placki z cukinii (ja je robię z dodatkiem jabłka i z jednym jajkiem).
      • mama.rozy Re: pytanie o jajko 15.10.13, 17:45
        pół,hehe
        do rozmazywania po stole lepsze jest całe
        przynajmniej coś trafi do dzioba
        z pół to tylko gorsza zabawa
        • kluska77 Re: pytanie o jajko 16.10.13, 00:37
          Spróbuj z połowy jajka usmażyć jajecznicę albo omlet, to jest dopiero wyczyn wink
          • mama.rozy Re: pytanie o jajko 16.10.13, 10:49
            ja przy swojej czwórce od razu robię z 10wink
    • laff.irynda Re: pytanie o jajko 16.10.13, 19:32
      Moja córa to żółtkiem samym w sobie gardziła. Za suche i ogólnie BLE. Udało sie że trochę zjadła gdy dostała całe jajo i część żółtka zjadła obgryzajac białko. Miała wtedy ok 9-10m.
      Jak stwierdziliśmy że nic nie wychodzi to zaczęłam w końcu gotować.
      Myślę że musisz spróbować podać trochę białka i zobaczysz.
    • dzidz_dzidziulec Re: pytanie o jajko 16.10.13, 21:21
      Ja chyba czekałam z tym białkiem, chociaż z perspektywy czasu nie wydaje mi się to konieczne. Ale myślę sobie, że i bez jaja, na bazie tego co już dajesz, można bardzo urozmaicony jadłospis dziecku serwować, owoców i warzyw wybór jest ogromny, mięsa są różne rodzaje i można rozmaicie je przyrządzać... możesz też dawać makarony (100% pszenicy), takie kształty bardziej do łapki, i kasze (jaglana, kukurydziana, manna dają się ugotować tak, żeby po ostudzeniu móc je pokroić na kawałki). Powodzenia!
    • ilianna Re: pytanie o jajko 19.10.13, 23:02
      Dałam żółtko ze trzy razy, raz w zupie i dwa razy jako pasta żółtko-awokado na chlebie. Potem stwierdziłam, że mi się bawić w to nie chce i zrobiłam jajecznicę, Młoda miała jakieś 7,5 msc, może 8. Od tamtej pory jajecznica jest stałym elementem menu, uwielbia smile.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka