Dodaj do ulubionych

Witam i od razu pytam :)

26.01.14, 20:20
Witam wszystkie Mamy smile jestem mama 11miesiecznej Dziewczynki, ktorej w maju urodzi sie brat lub siostra (niespodziankabig_grin). Temat juz prawie ogarnelam, poczytalam Wasze rady, jest jednak jedna rzecz ktora noc w noc spedza mi sen z powiek. Chodzi o zasypianie - Mloda wieczorem zasypia tylko przy piersi i tylko ze mna, w dodatku wciaz budzi sie w nocy. Probowalismy juz wszystkiego, zawsze i tak konczy sie na moich rekach (pozniej odkladam ja do lozeczka). Moj partner pracuje na dwa etaty, czesto nie ma go wieczorem w domu, boje sie wiec strasznie jak to bedzie, co jesli mlodszy brat:siostra tez bedzie potrzebowac pomocy w zasypianiu? Powoli zaczynam juz nawet rozwazac karmienie mloszego tylko mm, mimo ze ze starsza karmienie piersia wyszlo nam ksiazkowo. Macie jakies rady odnosnie usypiania? Szkoda ze nie mam wiecej rak, moze daloby sie dwojke na raz 'lulac' smile
Obserwuj wątek
    • afroddytta Re: Witam i od razu pytam :) 28.01.14, 21:39
      Ja zdecydowanie bym nie rezygnowała z piersi dla młodszego, przecież nie ma co go faszerować chemią od początku, mleko mamy jest niezastąpione. A w ogóle to nie rozumiem co miałoby to mm zmienić?
      Twoja starsza córka jest już zdecydowanie dużą dziewczynką, ja akurat preferuję metodę, że dzieci usypiają same, po prostu są tego uczone od początku. Zapewne córce będzie się ciężko przestawić nagle na samotne zasypianie, ale moim zdaniem powinna się tego nauczyć zanim się rodzeństwo pojawi, bo potem będzie ciężko dwójkę jednocześnie lulać, a jak wtedy nie będziesz miała dla niej czasu na lulanie to może poczuć się odtrącona/odsunięta przez siostrę/brata i nie zapała do niej/niego ogromną miłością. Ja akurat nie miałam problemu z pokochaniem młodszego rodzeństwa (mam 4 dzieci), ale od koleżanek słyszałam niestworzone historie, dlatego moim zdaniem najlepiej będzie jak sobie już teraz wyrobisz z córką jakiś nowy, Wasz rytuał np. mycie, czytanie, buziak+pieszczoty, spanie, który się generalnie nie zmieni jak się pojawi rodzeństwo.
      Polecam książkę "Każde dziecko może nauczyć się spać" jest tam dużo rzeczy dokładnie wytłumaczonych, ogólnie warto przeczytać zanim w ogóle się dziecko pojawi, można wtedy uniknąć jakiś błędów.
    • laff.irynda Re: Witam i od razu pytam :) 28.01.14, 23:00
      U mnie starsza córka sama się odstawila gdy miała niecałe 12m. Byłam wtedy w ok 20 tc.
      U nas też największy problem to było zasypianie. Mąż próbował przejąć ta pałeczkę jakie 2 miesiące przed porodem ale się nie udało.
      Robiliśmy tak małą kąpał mąż, ja spędzałam czas że starszą. Później karmiłam małą, a mąż kąpał starszą. Ja usypialam starszą a mąż albo nosił małą albo już spała po karmieniu i ją tylko nadzorował. Teraz już się wszystko poukladalo i mąż kąpie obie po kolei a ja je poźniej usypiam.
      Jeśli będziesz ciągle karmiła to nie widzę kłopotu. Tylko wyprobuj różne pozycje żeby karmić dwójkę na raz. Mniejsze zwykle usnie przy piersi.
      • goscinnie_ino Re: Witam i od razu pytam :) 03.02.14, 15:16
        hmmm, dlaczego chcesz od razu rezygnować z karmienia noworodka, a nie np. spróbować odstawić starszaka? to chyba byłoby bardziej korzystne dla dzieci. tylko dobrze byłoby zacząć odstawiać teraz, żeby dziecie nie skojarzyło, że to siostra/brat były przyczyną odebrania cyca.
        możesz też, tak jak Koleżanka wyżej, spróbować karmić dwoje dzieci jednocześnie. tu nie odpowiem, bo moja Starsza musiała być odstawiona od cyca jak tylko zaszłam w drugą ciążę (chociaż po narodzeniu siostry na chwilkę znowu się przyssała wink)

moja rada jest taka - musisz przestać się tak bardzo pieścić ze Starszą i włączyć partnera do opieki nad dziećmi, przynajmniej na początku i przynajmniej na czas kąpieli i usypiania. mając dwójkę dzieci z tak małą różnicą wieku MUSISZ zacząć wymagać i od dzieci i od ich ojca, inaczej się zajedziesz, a i tak nie ogarniesz tematu.
        • szuwarkowa80 Re: Witam i od razu pytam :) 28.02.14, 22:15
          Tak jak dziewczyny wyżej pisały: spróbowałabym odstawić starszą jak najszybciej - jakiś nowy rytuał wymyślić tak aby poczuła się 'dorosła' i żeby to weszło w nawyk jak już pojawi się młodsze smile
          A na wypadek jeśli się nie uda popatrz na pozycje do karmienia bliźniąt tongue_outP
          Ja mam miedzy średnim a najmłodszym różnicę rok i 8,5 mca, średniak odstawiony w wieku 12m-cy całkowicie i jak pojawił się najmłodszy to 'nie pamiętał' już co to pierś smile ale był bardzo 'wiszący' na mnie i był czas że czułam się jakbym miała bliźniaki tongue_out (i to nie zaraz po pojawieniu się najmłodszego tylko sporo później :p ) karmiłam niemowlaka siedząc na fotelu a na drugim ramieniu zasypiał mi starszy tongue_outP

Powodzenia!! smile
          • afroddytta Re: Witam i od razu pytam :) 28.02.14, 23:03
            Tak to podobno bardzo ważne aby nie odtrącać starszaka jak sie karmi malucha, ja po urodzeniu 4 dziecka całą starszą 3 miałam na sobie (szczególnie 2 i 4 latka) smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka