Dodaj do ulubionych

Czytanie bajek

16.04.14, 12:04
W jakim wieku przestaliście dzieciom czytać książki na dobranoc?
Obserwuj wątek
    • slonko1335 Re: Czytanie bajek 16.04.14, 18:31
      Czytam ośmiolatce. która świetnie sobie z tym radzi sama. Na razie wiec nie zanosi się na to żebym miała przestać.
    • morekac Re: Czytanie bajek 16.04.14, 19:15
      8 i 11 lat.
      A dlaczego uważasz, że musisz czytać wyłącznie bajki? Dobra powieść nie jest zła...
    • blogbydozza Re: Czytanie bajek 16.04.14, 21:52
      Mój syn uwielbia jak mu czytam. Modulacja głosu, naśladowanie różnych postaci, wspólne spędzanie czasu- o to też chodzi w czytaniu.
    • budzik11 Re: Czytanie bajek 16.04.14, 23:05
      Bajek nie czytam już dość dawno. Książki - nadal i nieprędko przestanę (dzieci 6,5 i 8,5r.). To i dla mnie wielka przyjemność. Aktualnie przerabiamy całą Kownacką smile
      • kanga_roo Re: Czytanie bajek 17.04.14, 14:38
        znalazłam kiedyś artykuł, w którym wykazywano, że dzieciom powinno się czytać jak długo się da - czyli także dzieciom czytającym, a nawet nastolatkom. było to b. ciekawe, o tu:

www.wysokieobcasy.pl/wysokie-obcasy/1,96856,15317710,Obywatel_czytelnik.html
        więc nastawiam się, że nieprędko przestanę.
    • truscaveczka Re: Czytanie bajek 17.04.14, 16:45
      Mam 36 i nadal czytam dzieciom na dobranoc.
      • angazetka Re: Czytanie bajek 21.04.14, 10:32
        <3
    • tijgertje Re: Czytanie bajek 22.04.14, 17:44
      Na dobranoc w zasadzie nigdy nie czytalam, bo mamy inne rytualy, ale czytalismy codziennie. Mlody ma 10 lat, teraz juz nie kazdego dnia, bo malo kiedy bywa w domu, ale nadal regularnie mu czytam. Najbardziej lubi dlugo moczyc sie w wannie, jak siedze obok i pedze przez jakas powiesc pelna tajemnic i zagadek. Sam czyta dosc duzo, zwykle w drodze do szkoly (dojezdza dziennie ok 2 godzin).
    • esi1 Re: Czytanie bajek 24.04.14, 09:36
      Ja nadal czytam, choć syn ma 12 lat, a córka 9. Z reguły czytają sami, ale jak jeszcze siłę wieczorem, to z dużą chęcią im czytam. Z córką - pierwszą część Pottera, a z synem - Felix, Net i Nika.
    • asia_i_p Re: Czytanie bajek 28.04.14, 20:50
      Ja nie czytałam mojej ośmiolatce już z rok-dwa (odkąd sama czyta), ale mąż nadal czyta jej książki wg. klucza "Sam bym tego nie przeczytał, a z Anką mogę". Przeczytali w ten sposób Kroniki Narni, Harry'ego Pottera, a dzisiaj biorą się za Hobbita. Jak mają materiał, to czytają co wieczór, jak nie mają, to nie, to już nie jest obowiązkowa część usypiania.
    • mama303 Re: Czytanie bajek 28.04.14, 21:02
      ligaturka napisała:

> W jakim wieku przestaliście dzieciom czytać książki na dobranoc?

11 latce
      • an.16 Re: Czytanie bajek 19.05.14, 14:26
        Czytamy 7 latce, bo ciągle tego potrzebuje - nie czyta sama biegle. Nie jest to jednak "nasze" czytanie, ale po prostu małej przed zasnięciem. Lubię czytać , czytam dużo, ale pozycje inne niż te dla dzieci 7-11 letnich. Nie rozumiem jak możecie wspólnie "przerabiać" hobbity, pottery, kuncewiczowe itp. bzdury. Jak córka nabierze wprawy w czytaniu, sama będzie sobie czytać do poduszki. Dla mnie to naturalna kolej rzeczy.
        • angazetka Re: Czytanie bajek 19.05.14, 19:19
          Sama jesteś bzdura tongue_out
        • budzik11 Re: Czytanie bajek 28.05.14, 18:29
          an.16 napisała:

>Nie rozumiem jak
          > możecie wspólnie "przerabiać" hobbity, pottery, kuncewiczowe itp. bzdury.

Ja uwielbiam czytać coś, co mnie samej kiedyś się podobało. Wypożyczam książki, które znam ze swojego dzieciństwa i mam z ich czytania ogromną przyjemność.
    • annasen30 Re: Czytanie bajek 28.05.14, 09:10
      czytanie bajek wieczorem jest bardzo fajnym sposobem na uspanie pociech smile
    • mama-ola Re: Czytanie bajek 11.06.14, 15:51
      Dzieciom należy czytać do metra czterdzieści wink Tak kiedyś usłyszałam i bardzo mi się to powiedzenie spodobało. Mój 9-latek ma na razie 1,34 m wzrostu, więc wygląda na to, że jeszcze mu się należy mamine czytanie wink Czytam mu różne powieści dla dzieci i młodzieży. Bardzo to oboje lubimy.
      • kocianna Re: Czytanie bajek 12.06.14, 08:46
        Moja ma 144 cm i nadal jej czytam, obie to uwielbiamy.
        • atoness Re: Czytanie bajek 16.06.14, 12:31
          Odpowiem literalnie, jak Truscaveczka: miałam 37. Teraz mam 42 i dziecko czasem czyta mnie. Najczęściej "Kubusia Puchatka". Śmiejemy się tak, że mowy nie ma o zasypianiu.
          • paulinka0000 Re: Czytanie bajek 18.06.14, 20:11
            moja córka ma 6 lat i właśnie nauczyła się czytać sama. Coraz niechętnie chce, żebym czytała jej ja, bo ogromną frajdę sprawia jej samodzielne czytanie. Jest dumna z tego, że teraz to ona może mi poczytać krótkie opowiadania.
    • tusia-mama-jasia Re: Czytanie bajek 20.06.14, 09:45
      Syn 7,5 roku, czyta biegle od dawna, uwielbia sobie czytać i potrafi pochłonąć każdą ilość książek winkNieraz mościmy się - każde ze swoją książką - i w domu zapada błoga cisza, przerywana tylko wybuchami śmiechu, po których zwykle dzielimy się co zabawniejszymi cytatami ze swoich lektur. Młody lubi też czytać mi na głos i taką wersję też czasem praktykujemy. Wszystko to jednak nie zmienia faktu, że nadal regularnie, prawie codziennie ja czytam synkowi, najczęściej na dobranoc, bo w robocze dni trudno znaleźć czas na spokojne poczytanie, ale w dni wolne, czy na wyjazdach - o różnych porach i w różnych okolicznościach. Bardzo to oboje lubimy. Nierzadko jest i tak, że kiedy kończę głośne czytanie wieczorne, pada pytanie "a mogę sobie jeszcze poczytać sam?" i po jakimś czasie przychodzę zgasić światło, zdjąć okulary ze śpiących oczek i zabrać książkę z łóżka smile
    • piotrkomes Re: Czytanie bajek 10.06.16, 19:59
      Nasza mama czarodziejka - Jak nasza Mama odczarowała wielkoluda
      www.youtube.com/watch?v=472WWnTNHho

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka