mahuko 07.10.04, 09:20 Mieszkam w miejscowości, w której póki co nie ma basenu dla niemowlaków i małych dzieci. Czy z takim człowieczkiem można chodzić na "normalny" basen? Mam na to wielką ochotę. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pantaleona Re: basen dla półtoraroczniaka 07.10.04, 09:35 Musisz znaleźć odpowiedni basen. Takiego maluszka można zabrać na basen gdy woda ma około 34 stp. I misa z wodą musi być niezbyt głęboka. Bo przecież będziesz dziecko trzymała na rękach, więc lepiej jest mieć grunt pod nogami. Dobrze jak woda jest ozonowana, bo chlorowana bardzo wysusza skórę. Zabierz ze sobą kółko do pływania, najlepiej takie z siedziskiem i trochę zabawek, piłeczek. Na początku pokaż małemu/małej cały basen z powietrza. Obejdź go dookoła, opowiedz co widać. Zanurzaj dziecko stopniowo do ramion, aby się przyzwyczaił. I lepiej nie zanurzaj głowy. A potem możesz spróbować pływania na brzuszku, na pleckach. Jakiś zabaw ze zbieraniem piłeczke, chlapaniem nóżkami lub rączkami. Prawdopodobnie dziecku się spodoba, ale są też takie dzieciaczki, które cały czas płaczą. Odpowiedz Link Zgłoś
mahuko Re: basen dla półtoraroczniaka 07.10.04, 09:42 Moje dziecko uwielbia wodę jak większośc maluchów, latem szalał w jeziorach. Wiem że to nie to samo ale jestem przekonana, że mu sie spodoba. Ale mam do dyspozycji tylko basen z wodą chlorowaną i to powoduje moje największe obawy. Odpowiedz Link Zgłoś
anek.anek Re: basen dla półtoraroczniaka 07.10.04, 23:33 Temperaturą wody to się tak bardzo nie przejmuj. Woda w jeziorze na pewno nie miała 34 stopni. Pamiętaj tylko, że im chłodniejsza woda tym krótsza kąpiel, bo nawet w 20 stopniach można wychłodzić organizm. U dorosłego człowieka trwa to pewnie kilka godzin, ale z maluchem nie byłabym dłużej niż 30-40 minut (to maks). Co do chloru, to po prostu musisz zaryzykować. Jeśli zobaczysz jakieś niepokojące objawy po takiej kąpieli (stężenie chloru jest dużo wyższe na basenach niż w kranie)jak np. zapalenie spojówek, zmiany skórne - coś co może świadczyć o alergii, to po prostu z basenu będziecie musieli zrezygnować. Odpowiedz Link Zgłoś
mika_forum Re: basen dla półtoraroczniaka 08.10.04, 13:41 No 34 stopnie to kolosalna przesada!!! Chyba ze chodzi o noworodka. Od kiedy cora skonczyla 4 miesiace chodzimy z nia na normalny basen w Szamotulach (woda 30 stopni, ozonowana): siedzi w niej ok. 30 minut. Teraz ma 2 lata, ani razu jej nie zaszkodzilo. Czasem pojawia sie drobna wysypka ktora mija po kilkunastu minutach. Co do basenow z woda chlorowana- musisz przetestowac na wlasnym dziecku. Odpowiedz Link Zgłoś
mahuko Re: basen dla półtoraroczniaka 08.10.04, 21:15 Dzięki. W niedzielkę chyba spróbujemy... Odpowiedz Link Zgłoś
pantaleona Re: basen dla półtoraroczniaka 13.10.04, 17:20 mahuko, jak było na basenie? Odpowiedz Link Zgłoś
kanna Re: basen dla półtoraroczniaka 14.10.04, 12:35 Mój synek był pierwszy raz jak miał 7 mies. - w Aquaparku w Sopocie. Sprawdzało nam się doskonale takie kółko z dziurami na nogi, podtrzymujace w kroku. mały był zachwycony. Kolo roku, kiedy był zafascynowany chodzeniem, pozwalał sie tylko wkładac do brodzików, gdzie siegał nogami dna. Kiedy juz opanował chodzenie bardzo dobrze i nacieszył sie nowa umuiejetnościa, zaczął pływać w zwykłym kółku (tylko mniejszym). W Sylwestra skonczy dwa lata, w poprzednie wakacje kapał sie w jeziorze, w te: w jeziorze i morzu. W międzyczasie chodzimy na zwykły basen, z woda ozonowano-chlorowaną. mały jest alergikiem, ale basen mu nie szkodzi. pozd. Ania Odpowiedz Link Zgłoś
steffa Re: basen dla półtoraroczniaka 17.10.04, 23:10 Dla małych dzieci woda powinna mieć 30-32 stopnie. A co do chloru, to wszędzie on jest, nawet w ozonowanej. Odpowiedz Link Zgłoś
mahuko Re: basen dla półtoraroczniaka 18.10.04, 09:32 Wybieraliśmy się w tę niedzielkę (minioną) ale mały mocno zagorączkował więc niestety musieliśmy odłożyć przyjemność na potem Odpowiedz Link Zgłoś