Dodaj do ulubionych

ssanie palca!

04.05.05, 19:40
Moja córcia ma 3 latka i wciąż ssie palca. Nie mam pojęcia co robić .Nic nie
skutkuje prośby groźby-no jedyne co to wie że źle robi bo wyciąga palucha jak
widzi mnie czy męża.Ale najgorzej jest na spaniu bo nie jesteśmy w stanie jej
upilnować.Nieskukuje zawijanie go bo ściąga bandaż itp. Proszę o radę.Wiem że
krzykiem nic nie wskóram.Nadmienie ,że obydwoje z mężem dajemy jej dużo
ciepła i miłości.Jest naszym oczkiem w głowie.Niestety zgryz się pogarsza.Czy
udać się już do ortodonty?Dziękuję za rady.
Obserwuj wątek
    • kurczak31 Re: ssanie palca! 04.05.05, 22:45
      ja ssałam do 8-9 roku życia. Przestawałam powoli, ale nawet, kiedy myślałam, że
      juz przestałam, mama powiedziała mi, że ciągle to robię...przez sen!! Więc nie
      przejmuj się, przejdzie jej.
    • roseanne Re: ssanie palca! 04.05.05, 22:56
      jesli zwykly denstysta powie, ze do specjalisty trzeba to tak
      • ewunia36 Re: ssanie palca! 04.05.05, 23:49
        Mój 2 i półletni synek zawsz ssie kciuka przy zasypianiu, potrzebuje jeszcze
        pieluszki do tego, w ciągu dnia tego nie robi. Zauważyłam, że częściej ssie,
        gdy jest chory. Mam nadzieję, że sam z tego wyrośnie. Jeszcze nie spotkałam
        dorosłego, który by to robił. Ale faktycznie jego zgryz już teraz jest do
        korekty. Ważne, że jest szczęśliwy, więc nie walczę z tym nawykiem. Cierpliwie
        czekam na zmianę.
        • asiek255 Re: ssanie palca! 06.05.05, 22:14
          Ja mam jeszcze małe doświadczenie w tej kwestii, bo mój synek ma dopiero 3
          miesiące, ale też już ssie kciuka. Ponoć teraz zapoznaje się z rączkami, a jak
          będzie umiał już chwytać, to trzeba mu dawać gryzaczki, żeby je "ładował" do
          buźki. Czytałam też gdzieś, że ponoć lepiej przyzwyczaić dziecko do smoka niż
          do ssania palca, bo od smoka łatwiej odzwyczaić. Ale do mnie to chyba nie
          dociera. Czas pokaże co będzie u mnie smile Pozdrawiam, Asia i Fifi.
          • ewunia36 Re: ssanie palca! 10.05.05, 23:54
            Faktycznie łatwiej odzwyczaić od smoczka, mój starszy synek zasypiał ze
            smoczkiem.Kiedy skończył 2 latka, powoli zaczęliśmy go odzwyczajać, teraz ma
            piękne zęby.Drugi synek początkowo nie chciał nic ssać, byłam taka dumna, że
            nie potrzebuje smoczka, ale później odkrył kciuka i do dzisiaj jest mu wierny.
            Najważniejsze jednak jest to, żeby nasz dzieci były szczęśliwe. Nic na siłę
    • jakw Re: ssanie palca! 07.05.05, 11:01
      Do ortodonty możesz się udać, o ile ortodonta zrobi aparat:
      a) przykręcany śrubką do podniebienia i szczęki
      b) ze specjalną kratką uniemożliwiająca ssanie palca.
      Bandażowanie itp możesz sobie darować - dzieci w tym wieku są za mądre.
      Jesli chodzi o spanie - czy ssie kciuka przy usypianiu czy przez całą noc?
      Spróbujcie usypiać ją bez ssanie kciuka. Niestety, niektóre dzieci są nałogowcami.
      • ewunia36 Re: ssanie palca! 10.05.05, 23:47
        Powtarzam, nie spotkałam dorosłego, który ssie kciuk.Srubki,kratka- to jakieś
        torury, brzmi to makabrycznie. Zgryz można zawsze skorygować, gorzej z psychiką
        • jakw Re: ssanie palca! 11.05.05, 14:07
          Przecież mój opis jest raczej awykonalny, więc chyba nie ma problemu...Przecież
          żaden ortodonta i aparat ortodontyczny nie pomoże, gdy nałogowiec będzie nadal
          ssał palce.
    • dorisek73 Re: ssanie palca! 11.05.05, 17:01
      Jest taki preparat w aptece o nazwie "Paluszek" o bardzo gorzkim smaku, dla
      dzieci obgryzających paznokcie. Substancja jest podobno zupełnie bezpieczna a
      jednocześnie tak gorzka, że gwarantuję, że dziecko nie będzie w stanie ssać
      paluszka. Pozostaje tylko pytanie, czy rozwiązując problemy ortodontyczne, nie
      spowoduje to z kolei innych problemów z dzieckiem pozbawionym swojego
      uspokajacza. Chętnie wysłuchałabym opinii psychologa, co sądzi na ten temat.
      • gogi30 Re: ssanie palca! 12.05.05, 07:37
        Tak wiem o tym preparacie. Niestety nie skutkujesmile A może powinnam udać się do
        psychologa?
      • jakw Re: ssanie palca! 12.05.05, 11:53
        Też próbowałam takiego paskudztwa. Ale 3-letnie dzieci to już wiedzą, że ręce
        można umyć.
        Do gogi: możesz się udać do psychologa - tylko kwestia czy on coś pomoże...Ale w
        końcu jakimś nałogowcom pomagają, więc może Nałogowcom Kciuka także.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka