Dodaj do ulubionych

Podpowiem jak szybko nauczyć korzystać z nocniczka

30.06.05, 13:04
Mój synek ma 9m-cy. Siusiua i robi kupke do nocniczka. Nauczyłam go jak miał
pół roczku. Zaczęłam po prostu natrzymywać go nad nocniczkiem co jakiś czas
kilka razy dziennie. Trzeba jeszcze oczywiście mówić si,si,e,e....smileMoje
dziecko teraz sika na zawołanie. Jesli dopilnuje i natrzymuję go często
przetrzymam dziecko cały dzień bez pieluszki z suchymi majteczkami.Oczywiście
na noc pampers, ale rano zaraz po przebudzeniu mały woła e,e i robimy na
nocnik!!Metodę tę wypróbowała juz moja kuzynka, teraz chłopczyk ma 3
latka.Nie pamiętam go w pieluszkach. Podobno jesli zacznie się tak wcześnie
uczyć maluszka, tym łatwiej.Kto ma ochotę niech sprawdzi. Polecam
Gosia
Obserwuj wątek
    • asik69 Re: Podpowiem jak szybko nauczyć korzystać z nocn 30.06.05, 13:12
      Rety... A znasz zdanie psychologów na ten temat? Są ZDECYDOWANIE przeciwni przedwczesnemu uczeniu dzieci załatwiania się do nocniczka! Zanim dziecko nie skończy 2 lat nie jest w stanie w pełni świadomie panować nad swoją fizjologią, a takie "sztuczki", o jakich opowiadasz, ZAWSZE okupione są ogromnym stresem!
      Ja rozumiem, że to taniej i wygodniej, mozna też zaimponować znajmowym, których dzieci noszą pieluchy czasami jeszcze w przedszkolu, ale proszę: dziewczyny, nie róbcie tego swoim maluszkom!
      • anetina Re: Podpowiem jak szybko nauczyć korzystać z nocn 30.06.05, 13:19
        mój Mały też robił, odkąd skończył 6 miesięcy na nocnik
        przez to jedynie zna nocnik, nie boi się
        teraz korzysta już z ubikacji
        na spacery i do spania używam pampersów

a do asik69
        to jest na krótką metę
        wydaje mi się, że robisz krzywdę
        to jest moje zdanie

• anetina Re: Podpowiem jak szybko nauczyć korzystać z nocn 30.06.05, 13:19
        przepraszam

to nie było do asik69
        a do gogo
        • gogo2 Re: Podpowiem jak szybko nauczyć korzystać z nocn 30.06.05, 14:28
          tzn co było do mnie,to, że twoje dzieciątko też korzysta z nocniczka odkąd
          skończyło 6m-cy-pierwsze zdanie
          czy drugie zdanie,że na krótką metę to jest??
          • aleksandra245 Re: Podpowiem jak szybko nauczyć korzystać z nocn 01.07.05, 10:00
            do Gogo2!
            Zobaczymy co zrobi dziecko jak nauczy sie chodzic i wsawac z nocika.
            Moj maly tez mial chyba z 7 m-cy jak zaczelam go sadzac, kupa zawsze do
            nocniczka po wstaniu. Do czasu jak nauczyl sie wstawac z nocnika i uciekac jak
            najdalej. Teraz ma 2 latka i siusiu do ubikacji a kupka w pampersa na kucku
            najlepiej schowany w szafie lub za stołem
            Oby Ci sie udalo i siedzial na tym nocniku pozniej
            Pozdrawiam.
            • gogo2 Re: Podpowiem jak szybko nauczyć korzystać z nocn 01.07.05, 10:05
              aleksandro
              Już nauczył sie wstawać w niczym to nam nie przeszkadza. Jesteśmy dobrej mysli,
              że nam sie uda
              • paacynka Re: Podpowiem jak szybko nauczyć korzystać z nocn 16.09.05, 12:50
                dzieci są bardzo różne, moja córcia była sadzana w wieku 7 miesięcy i tak
                zostało że sama zajarzyła o co chodzi w wieku 1 rok i 4 miesiace. Nie uciekała
                bo to taki typ do dziś, ale z synkiem mimo sporych chęci nie dało się i już i
                dałam spokój to niest reguła że każde się da tak nadsadzić. Musiałam poczekać
                aż sam zehce, ale z nocnikiem i tak go zaznajamiałam niemniej to on postawił na
                swoim i pokazał kiedy jest jego czas. Nie ma reguł!!!
    • mamwik Re: Podpowiem jak szybko nauczyć korzystać z nocn 30.06.05, 13:37
      A ja tez zaczelam mojego synka uczyc wczesniej zalatwiac swoje potrzeby - od 7 miesiaca i co przerazi Panie odpisujace na post gogo2 nie do nocniczka a do zwyklej toalety kladac tylko specjalna deske dla dziecka. W Stanach i w Kanadzie jest dostepny w kazdej bibliotece film, ktory tam obejrzelismy- od kiedy mozna uczyc dziecko oswajac z toaleta. Psycholog i lekarz pediatra pokazuja przez pol godziny jak i dlaczego warto uczyc dzieci juz wczesniej - od 6 miesiaca- oswajac z toaleta. Nie widzialam tam maltretowanych dzieci, ktore w stresie zalatwialy swoje potrzeby. Nastepnego dnia w Toys"r"us maz kupil naszemu 7-miesiecznemu synkowi nakladke na toalete i zgodnie z instrukcjami podanymi na filmie, w BEZSTRESOWEJ atmosferze zaczelismy malego uczyc. Teraz ma niecla 2 lata i zawsze mowi kiedy chce zrobic kupke.Pa!
      • edytaon Re: a propos Kanady 30.06.05, 21:32
        oswajanie z toaleta to zupelnie co innego ja mieszkam w Kanadzie tez mam
        nakladke na sedes dla mojej 20 miesiecznej corci i owszem rozmawiamy o tym
        czesto pytam ja czy chce zrobic siusi do toalety ale jje nie zmuszam i nie
        sadzam oswajanie mozna zaczac wczesnie ale dziecko jest gotowe nie wczesniej
        niz gdy skonczy dwa lata chlopcy nawet pozniej tak to wyglada w Kanadzie
        pozdrawiam
        Edyta
        • mamwik Re: a propos Kanady 01.07.05, 08:46
          Droga Edytaon, byloby naiwnoscia twierdzic i myslec, ze w jakims konkretnym kraju, np. w Kanadzie jest jeden model sadzania na nocniku, Ty ad vocem odpisujesz konczac swoj post:"tak to wyglada w Kanadzie".W Polsce jak dotad nie spotkalam sie z filmami instruktazowymi na powyzszy temat, tam tak, dlatego jak sie juz teraz domyslasz napisalam w tej kwestii pare slow i nic poza tymsmile
        • paacynka Re: a propos Kanady 16.09.05, 12:52
          tak jak wyżej pisałam to kiedy dziecko czuje to też kwestia indywidualna, tak
          samo jak jedni czują sój organizm już jako dorośli inni nie potrafią się w
          siebie wsłuchać. Moja córka czuła dużo wcześniej dokładnie mając 16 miesięcy.
          mając 2,5 nie miała pamperka na noc.
      • jakw Re: Podpowiem jak szybko nauczyć korzystać z nocn 16.09.05, 10:55
        >Teraz ma niecla 2 lata i zawsze mo
        > wi kiedy chce zrobic kupke.Pa!
        A siusiu?
    • migotka2000 Re: Podpowiem jak szybko nauczyć korzystać z nocn 30.06.05, 13:43
      Wszystko pięknie ładnie, moje szczęście też korzystało z nocnika jak miało 11-
      13 miesięcy. Potem straciło zainteresowanie tematem i do 2 lat i 7 mies. nie
      było mowy o korzystaniu z nocnika.
      Miałam ambitną nianię i, nie powiem, zrobiło to na mnie wrażenie,że mój
      syn "samodzielnie" się załatwia. Tak naprawdę z samodzielnym załatwianiem się
      nie miało to nic wspólnego - raczej z wysadzaniem. Małe dziecko załatwia się
      częściej, łatwiej dla opiekuna jest więc uchwycić właściwy moment. Zgadzam się
      z dziewczynami powyżej - w tym wieku dziecko nie potrafi kontrolowac zwieraczy
      i nie jest gotowe do samodzeilności w załatwianiu się.

Oczywiście pewnie istnieją dzieci, które potrafia trwale załapać kwestie
      nocniczkowe, ale w moim najbliższym otoczeniu takich nie znam.
    • gogo2 Re: Podpowiem jak szybko nauczyć korzystać z nocn 30.06.05, 14:19
      Jaką krzywdę?
      W mojej rodzinie się praktykuje ten sposób. Znam wiele dzieci tak nauczonych i
      nie zestresowanych.Kto chce niech skorzysta z tego co napisałam. A co do
      psychologów i ich poglądów, to uważam, ze czasmi matka powinna słuchać własnego
      instynktu, a nie tylko psychologów, także ja tak zrobiłam.I nie chodzi też o
      imponowanie innym, nie zależy mi na tym. To miała być dobra rada.A każdy niech
      robi jak chce.A może akurat komus pomogę
      • driadea Re: Podpowiem jak szybko nauczyć korzystać z nocn 30.06.05, 14:32
        Nie zdziw się, jak mały będzie miał 2-3 lata i nagle zapomni do czego służy
        nocnik.
        Pozdrawiam, Aga
        • gogo2 Re: Podpowiem jak szybko nauczyć korzystać z nocn 30.06.05, 14:35
          driadea
          A czy tobie tak się zdarzyło? Czy twoje dzieciątko zapomniało?
      • wilga44 Re: Podpowiem jak szybko nauczyć korzystać z nocn 30.06.05, 14:36
        Moja niespełna 10 miesięczna córka od 3 tygodni robi siku, a czasami kupkę do
        nocnika. Rano sadzam ją na nocnik, siedzi chętnie i jest wyraźnie zadowolona z
        tego co zrobiła. Oczywiście towarzyszą temu słowa pochwały, oklaski i głaskanie
        po głowie. Dla dziecka, które zaczęło samo siadać jest jeszcze zadowolone z
        samego siedzenia, gdy zacznie chodzić to siedzenie przestaje być atrakcyjne i
        nauczy się dopiero ok. 3 roku życia.
        • gogo2 Re: Podpowiem jak szybko nauczyć korzystać z nocn 30.06.05, 14:44
          Wilga44. Nie martw się za wcześnie. Napewno twoja córka jak zacznie chodzic,
          będzie nadal robic do nocniczka
      • nangaparbat3 Re: Podpowiem jak szybko nauczyć korzystać z nocn 30.06.05, 22:54
        Ja też sluchałam instynktu, ale podpowiadal mi coś zupełnie innego, tak to z
        instynktami bywa, nie pamietam już, jak długo sikała w pieluchy, ale nocą to
        ponad dwa lata, za dnia jakoś krócej, ale własnie - nie bardzo pamietam, bo
        jakoś nie bardzo mnie to interesowało. Instynkt zawsze mi podpowiada, zeby za
        duzo nie majstrować przy dzieciach.
    • gogo2 Do jutra...... 30.06.05, 14:47
      Na dziś zmykam
      Życzę wam wszystkim miłego dnia
      pozdrawiam
      Gosia
      • kwajkowska Re: Do jutra...... 30.06.05, 17:16
        i ja i moja siostra jesteśmy wychowane w ten sposób. Jakmiałyśmy rok czasu
        pieluchy zniknęły z domu. I jakoś nie mam problemów psychologicznych z tym
        związanych. Z tego co wiem moja siostra też nie.
        Moja córka ma na razie 3 miesiące, ale jak tylko zacznie pewnie siedzieć
        zamierzam zaprzyjaźnić ją z nocnikiem. Najpierw będzie siedzieć i się bawić, a
        potem zaczniemy naukę. Uwierzcie mi, dziecko w wieku 9 miesięcy potrafi
        doskonale rozpoznać swoje potrzeby fizjologiczne. Chyba nie doceniamy naszych
        pociech...
        pozdrawiam
        Kasia
        • andaba • Re: Podpowiem jak szybko nauczyć korzystać z no 30.06.05, 17:44
          Tylko jeszcze wytłumaczcie po co się tak mordować, a także dziecko, nadwerężać
          kręgosłup trzymając dzieciaka nad nocnikiem (żaden kilkumiesięczniak nie będzie
          sam na nocniku siedział, bo są za duże), stresować dziecko, itp, jeżeli w wieku
          dwudziestu - dwudziestukilku miesięcy każde dziecko opanowuje tę umiejętność w
          dwa dni. Rozumiem jeszcze, że dawniej, jak trzeba było pieluchy prać w rękach i
          wode ze studni nosić to miało sens, ale dziś, kiedy większość ma pralki
          automatyczne i używa jednrazówek?
          • anisr • Re: Podpowiem jak szybko nauczyć korzyst 30.06.05, 20:30
            Hmm.. amoje zdanie jest takie-nie wierze że dziecko kilkumiesięczne potrafi
            świadomie kontrolować swoje potrzeby!Tzn sygnalizować wyraźnie że czuje taka
            potrzebe przed faktem...A o to chodzi przecieżsmileZ drugiej strony...nie
            przesadzajmy z czekaniem do 2 lat!Moja starsza w pełni korzystała z nocniczka
            świadomie gdy miała 1,5 roku ale tylko w dzień.W nocy po pół roku.Teraz mam
            młodszą 14 miesięczna b.bystra panne która kojarzy o co chodzi i nawet woła
            ale...z reguły po fakcie.Wyjątkiem jest kupka którą umie chyba ciut
            powstrzymaćwinkZadna przesad nie jest dobra moim zdaniem...potrzeba i dojrzałosci
            dziecka i treningu też.I zdrowego rozsądkusmile
          • wieczna-gosia no jak to po co? 30.06.05, 21:44
            Piszesz posta:
            moje dziecko 9 miesieczne samo korzsta z nocniczka. I jak to brzmi ;DDD nikt ci
            nie podskoczy wink
            • asik69 Re: no jak to po co? 30.06.05, 22:06
              Wieczna Gosiu,
              jestem Twoją fanką od daaaaaawna!
            • gogo2 Troszkę wyjasnienia 01.07.05, 08:35
              Wieczna-Gosiu
              Nie było mnie tu wczoraj po południu (co podałam do wiadomości), więc nie
              jestem pewna czy napisałaś to do mnie :moje dziecko 9 miesieczne samo korzsta z
              nocniczka. I jak to brzmi ;DDD nikt ci
              > nie podskoczy wink"
              Jeżeli to jest do mnie to zauważ, iż nie napisałam słowa samo korzysta. Robimy
              to z moim synkiem wspólnie.
              Ktoś inny napisał, że katuje i zmuszam dziecko. Do niczego nie zmuszam syna i
              napewno go nie katuje (chyba samo słowo odnosi się do innego czynu, a nie do
              natrzymywania na nocniczek). Żadna matka, która straciła dwie ciąże i czekała
              na upragnione dziecko nie "ktowałaby" swojego dziecka. Jest ono wypragnione,
              wymarzone, wysnione........Robię tak jak podpowiada mi instynkt i to co jest
              dobre dla mojego synka.
              Na początku napisałam, że chcę podpowiedzieć, jak nauczyć dziecko. Nie chodziło
              o wywołanie jakiegoś zamieszania, mądrowania itp. A każdy .to mówią ma swój
              rozum i robi po swojemu.
              Dzięki za dobre słowa. Bedę szczęsliwa, jak komuś przyda się moja rada.
              Pozdrawiam was
              Gosia
              • wieczna-gosia Re: Troszkę wyjasnienia 01.07.05, 09:31
                alez nie napisalam ze katujesz.
                domyslam sie ze robicie to wspolnie.

Jak cie zabawa w eeee i sisisisi bawi to fajnie. Rzecz w tym, ze na razie
                dziecka niczego nie nauczylas. Taka jest prawda. Na razie nauczylas siebie zeby
                dziecko na nocnik wysadac jak sie domyslam dosyc czesto a dziecko nauczylo sie
                reagowac na zaspol rytualu (nocnik, plus kląskajaca mama).

Natomiast moim zdaniem w kontrolowaniu siusiania chodzi o cos innego. Mianowicie
                o to, zeby dziecko
                1. poczulo ze chce mu sie siusiu
                2. zareagowalo na sikajac na nocnik.

Jesli zlapiemy odpowiedni moment w zyciu dziecka to wtedy taka nauka nie trwa
                pare miesiecy czy tygodni tylko kilka dni. Nigdy w zyciu nie klaskalam nad
                dziecmi sisisi, nocnik owszem w domu byl. I przemko, ktory ma 14 miesiecy z
                miesiac temu przezyl fascynacje nocnikiem. Krzyczal Kupka i siadal wink i nawet
                robil. Oczywiscie cieszylam sie, ale obecnie nie pamieta ani slowa kupka ani
                tego ze robil.

tak wiec zastanawia mnie jaka wartosc ma twoja rada. Bo stwierdzenie, ze jak sie
                dziecko odpowiednio czesto wysadza to mozna je trzymac bez pieluchy nie wydaje
                mi sie niczym odkrywczym. Napisalas ze nie chodzi o poklask, ze dzidzia taka
                mala i sama siusia, wiec o co chodzi? O oszczednosc na pampersach? Fascynacje
                moczem? Znajdowanie przyjemnosci w kląskaniu sisisi i e e e ?

tak sie zaczepnie pytam, tak, nudzi mi sie dzisiaj i nie, wole sie nudzic niz np
                zabrac sie za nauke nocnikowania Przemka wink jesli ktos zamierza mi zadac to
                pytanie wink
                • gogo2 Re: Troszkę wyjasnienia 01.07.05, 09:52
                  Wieczna Gosiu
                  Nie mam czasu
                  Rób co chcesz i jak chcesz.Jest mi naprawdę wszystko jedno.A dodam
                  jeszcze :dobry cytat w podpisie smile
                • 3mamy Re: Troszkę wyjasnienia 01.07.05, 14:16
                  Wieczna Gosiu! Zglasza sie Twoja kolejna fanka smile Jestes madra i bardzo
                  doswiadczona mama, bardzo lubie Twoje poczucie humoru smile podpisuje sie pod Twym
                  postem obiema rekami.
                  ps. Czytalam niedawno w Przekroju artykul o kinderbalach. Wiesz, ze Cie tam
                  zacytowano?
                • pola.76 moim zdaniem 04.07.05, 12:02
                  jesli ktos odczuwa potrzebę posiadania sikającego dziecka do nocnika w wieku
                  ponizej roku i nie przeszkadza mu opinia psychologow, to prosze bardzo. Ja
                  swojego syna nie przyuczałam, nocnik służył do, np. zakładania na głowe a nie
                  do sikaniasmileMały zwyczajnie sie buntował.(naukę rozpoczęłam jak syn skończył 2
                  lata). Któregoś dnia mały powiedział, że chce tak jak tata, do ubikacji,
                  stojąc. Miał wtedy 2 lata i 3 msc. Pieluszki w ciągu dnia znikneły. W nocy
                  sikał do długo do pampersa. Inne dzieci w przedskzolu już nie miały na spanie
                  zakładanej pieluszki, a mój mały miał.Oczywiście kilka razy próbowałam go kłaśc
                  bez. Wysadzałam go w nocy, ale i tak skonczyło sie na nocnej zmianie pościeli,
                  jego płaczu, kiedy na pół spiącego nosiłam do łazienki i moich nerwach. I znowu
                  synek sam zadecydował, ze nie chce już pieluchy. Jako niespełna 4 latek
                  poprosił, żeby mu pieluchy na noc nie zakładać. I od tej pory nie zsikał się
                  ani razu. I miałam w nosie opinie babć, kolezanek i innych zbulwersowanych, ze
                  jak to czterolatek i śpi w pieluszce! Tak spał i widocznie tego potrzebował, a
                  ja go do niczego nie miałam zamiaru zmuszać.
                • ada1077 wyluzujcie 26.09.05, 03:52
                  A ja się zgodzę zarówno z Wieczną Gosią jak i Gogo. W tych dyskusjach
                  nocnikowych, nachodzi mnie refleksja, że tutaj sprawa kręci się tak na prawdę
                  wokół tego co matkę bawi i ma ochotę na to poświęcać czas a co zdecydowanie nie
                  bawi a nawet nudzi. No więc na swoim przykładzie mogę powiedzieć, że sama
                  miewam różne nastroje, czasami mam ochotę tak edukowac moje dziecko, że sama
                  się dziwię jak mi to wspaniale wychodzi i potem się nakręcam i dziecko wcale na
                  tym nie traci, albo też sobie odpuszczam no i dziecko tez nie traci pod
                  warunkiem że się nie nudzi. Ja podobnie miałam jak gogo kiedyś z nauką
                  czytania. Naczytałam się o metodzie Domana, że można uczyć już 5 miesięczne
                  dzieci czytać no i bawiłam się w to zawzięcie przez prawie 2 lata. Zabawa mi
                  się zresztą znudziła mniej więcej wtedy kiedy i synek stracił zainteresowanie
                  tą zabawą. Chociaż może by nie stracił, gdybym dalej była taka zawzięta,
                  wiecznie entuzjastyczna i nie miała ochoty na inne rozrywki. No ale powiedzmy
                  że byłabym dalej taka zawzięta. Dziecko i tak nauczyłoby się przecież czytać
                  wtedy kiedy normalnie przychodzi czas na czytanie, czyli np w wieku 6 lat. A to
                  że umiałby czytać (czyt. rozróżniać wyrazy) w wieku 3 lat i tak nie znaczyłoby
                  że umie czytać i ta umiejętność na coś mu się przydaje. Podobnie jest z tym
                  nocnikowaniem. Na co umiejętność siusiania do nocnika w wieku 1 roku jeśli
                  zdolność kontrolowania zwieraczy pojawia się w sposób naturalny po 2 roku życia?
                  No i moglabym negować pomysł tak wczesnej nauki nocnika albo czytania, ale nie
                  będę, bo tak długo jak zabawa sprawia matce i dziecku przyjemność tak długo ma
                  ona sens. Ale każdy ma prawo się w pewnym momencie tą zabawą znudzić i na pewno
                  nic się nie stanie jak się ją sobie odpuści i zacznie w "normalnym" dla dziecka
                  czasie.
                  Pozdrawiam wszystkie "zawięte" oraz "wyluzowane" matki wink
                  Ada
          • oladl2 • Re: Podpowiem jak szybko nauczyć korzyst 30.06.05, 23:07
            Całkowicie zgadzam się z andabą! Ja mojego teraz już 2 letniego synka zaczełam
            wysadzac na nocniczek jak miał ok.20 miesięcy. Potrafił nasiusiać
            na "zawołanie", ale sam jeszcze nie kontrolował swoich potrzeb. Co z tego, że
            przebierałam mu majteczki co chwilę, skoro to nie miało sensu. Odpuściłam, ale
            próby ponawiałam co miesiąc. Dziś już 2 letni dosłownie w 2 dni nauczył się
            korzystania z nocniczka i muszę powiedzieć, że nawet chyba nie ma już ochoty
            nosić pieluchy, bo pierwsze co robi jak wstaje to odpina rzepy smile)) i woła: "tu
            mama tu".
            Pozdrawiamy cieplutko Ola z Jasiem(23.06.2005r.)
    • steffa Re: Podpowiem jak szybko nauczyć korzystać z nocn 01.07.05, 00:26
      Mnie to tylko ciekawi jak sprawić, żeby maluch chciał siedzieć na nocniku. Mój
      nie chciał wink
    • akastel Re: Podpowiem jak szybko nauczyć korzystać z nocn 01.07.05, 09:17
      Kupilam nocniczek jak mala miala 10 miesiecy, tak dla zabawy, zeby sie
      oswajala. Najpierw siedziala chetnie, bawilysmy sie zabawkami. Pozniej zaczela
      uciekac, bo jej sie znudzilo. Nie zmuszalam jej.
      Teraz ma prawie roczek, wysadzam ja, jak widze, ze chce zrobic kupke. Siada
      bardzo chetnie, nocnik jest z duzym oparciem, bardzo wygodny. Wyglada na to,
      ze po prostu latwiej jest jej robic kupke na nocniczek. Ale w pieluszke tez
      oczywiscie potrafi, zadnych stresow i problemow z zaparciami. Jesli tylko cos
      takiego zauwaze, przestane. Nigdy jej do niczego nie zmuszam.
      Od kilku dni robi tez siusiu na nocnik, natychmiast jak tylko ja posadze. A
      zaczelam ja sadzac w losowych momentach, wiec jednak musi kojarzyc, do czego
      nocniczek sluzy. Bardzo sie cieszy, jak zrobi siusiu, bijemy brawo. Postawilam
      nocnik w widocznym miejscu, moze bedzie wolala, pokazywala. Zobaczymy. A jesli
      jej sie znudzi, to trudno, bedziemy probowac kiedy indziej. Nastawiam sie na
      swiadome korzystanie w wieku ok. 2 lat, jesli sie uda wczesniej, to super.
      • gogo2 Re: Podpowiem jak szybko nauczyć korzystać z nocn 01.07.05, 09:47
        też tak uważam
      • jakw Re: Podpowiem jak szybko nauczyć korzystać z nocn 16.09.05, 11:10

Nie ciesz się jeszcze...
        Moja starsza córa, będąc niemowlęciem, sikała bardzo często tuż po zdjęciu
        pieluchy. Ot, taka reakcja.
        Młodsza strzela kupę w pampersa prawie zawsze wtedy, gdy się ją zapnie w
        foteliku samochodowym.
        Ogólnie rzecz biorąc, kupkę łatwiej złapać do nocnika, bo często dzieci mają
        dość stałe pory kupkania. Ponadto i dziecku, i mamie jest łatwiej wychwycić
        "zbliżanie się" kupki.
    • weronikarb Re: Podpowiem jak szybko nauczyć korzystać z nocn 01.07.05, 09:33
      Moj mial cos okolo 9 m-cy jak kupilam nocnik i zaczelam go "oswajac".
      Bardzo lubil siadac, nie bylo problemow. Pozniej zalapal o co chodzi, bo mimo
      ze nie wolal to nie zrobil w pieluche kupy tylko zaraz jak usiadl na nocnik, z
      sikaniem bylo roznie ale tez na ogol na nocnik.
      No i po 3 m-cach mu sie odmienilo. Obecnie ma 20 m-cy i nadal nie usiadzie na
      nocnik, jakby go parzyl.
      Narazie sobie odpuszczam, ale teraz mam urlop to zobaczymy moze mi sie uda smile
    • anetina Re: Podpowiem jak szybko nauczyć korzystać z nocn 01.07.05, 11:16
      gogo2:

z moich doświadczeń jest inaczej:
      zobaczymy, jak twój mały będzie miał 1,5 roku
      odezwij się wtedy i daj znać, czy nadal korzysta z nocnika

mój Mały ma skończone 20 miesięcy
      jak tylko miał jakoś 6 miesięcy, dostał nocnik
      bez problemu robił kupkę
      miał ustaloną godzinę, więc nie było problemu posadzić Go

póżniej był moment, że nie chciał robić na nocnik
      było to około 2 miesięcy

obecnie w ciągu dnia nie używam pieluch, tylko do spania
      zdarza Mu się jednak zsikać spodenki, jeśli Go się w porę nie zajmie
      ale zauważyłam, że zaczynając popuszczać wstrzymuje się
      zdąrzam Go wtedy posadzić na ubikacji
      siedząc w ubikacji staram się, żeby zrobił wszystkie potrzeby

będąc na działce często trzeba Go pytać, czy chce siku
      jeśli nie zapyta się, robi w majtki

dziecko po prostu nie rozumie tego do końca, nie chce tracić czasu, który
      mógłby poświęcić np. na zabawę

a ty gogo2 robisz z dzieckiem, żeby miał po prostu takie przyzwyczajenie
      to dziecko wcześniej czy póżniej się odwidzi
      • gogo2 Re: Podpowiem jak szybko nauczyć korzystać z nocn 01.07.05, 11:56
        Anetina
        Za rok odezwę się do ciebie z wiadomością,że mój synek robi nadal na nocniczek.
        Jest mądrym dzieckiem. Nie sądze,że znasz go lepiej niż ja. To, ze jedno
        dziecko zareagowało tak, nie oznacza, że nastepne zrobi tak samo. Każde dziecko
        jest inne. U mnie w rodzinie ta metoda się sprawdziła. Polecam. I powtarzam nie
        chodziło mi o wywołanie dyskusji, krytyki tylko o poradę. Podobnie jak ty masz
        jakieś zdanie na ten temat, ja mogę mieć inne....Możemy się wysłuchać, ale
        każda niech robi jak uważa.
        Pozdrawiam
        Gosia
        • anetina Re: Podpowiem jak szybko nauczyć korzystać z nocn 01.07.05, 12:14
          dlatego ja cię nie oczerniać czy coś tego typu

mam pytanie, ile dzieci macie w rodzinie, że masz takie goświadczenia?
          • gogo2 Re: Podpowiem jak szybko nauczyć korzystać z nocn 01.07.05, 12:31
            Anetina
            ok, nie potraktowałam tego jako oczernianie.
            Mam trójkę sporo młodszego rodzeństwa. I moja starsza kuzynka ma trójkę dzieci,
            którymi się opiekowałam. We wszystkich 6 przypadkach sie sprawdziło.Serio. A i
            jeszcze mój synek teraz startuje.
            pozdrawiam
            • kasia2511 Re: Podpowiem jak szybko nauczyć korzystać z nocn 01.07.05, 12:49
              Mi również wydaje się, że jak dziecko przed roczkiem zapozna się z nocnikiem to
              ta edukacja nocnikowa o wiele łatwiej idzie.

Jak się przegapi ten moment to później dziecko nawet usiąść nie chce.
              A o załatwieniu się w ogóle niema mowy.
      • gogo2 Anetina 14.09.05, 09:48
        anetina
        melduję się, synek ma dziś 11 m-cy i bez zmian, nocniczek się nie odwidział
        jeszcze. Zamelduję się za parę miesięcy.I mam nadziję,że z taką samą wiadomością
        • anetina gogo2 26.09.05, 14:52
          melduj dalej

mój Mały kończy niedługo 2 latka
          w ciągu dnia nie używam oczywiście pieluch
          kwestia jest ciągle tylko spania (zasypia z butelką picia)
    • kasia2511 Re: Podpowiem jak szybko nauczyć korzystać z nocn 01.07.05, 11:30
      Ja moje dzieci również wysadzała,synek jak miła 1,5 roku to już sam wołał i
      robił kupkę i sisi do nocnika. Wpadki się czasem zdążały, ale te nawet
      kilkulatką się zdążają.
      Teraz mam córeczkę 11 miesięcy i każdego ranka robi kupkę do nocnika.
      Nic na siłę nie robimy.

Wydaje mi się jednak ze trzymanie 3 letniego dziecka w pieluchach to lekka
      przesada.
      • anetina Re: Podpowiem jak szybko nauczyć korzystać z nocn 01.07.05, 11:37
        dla mnie jest przesada już 2 letnie dziecko trzymać non stop w pieluszce
        ale to jest tylko moje zdanie
      • wilga44 Re: Podpowiem jak szybko nauczyć korzystać z nocn 12.07.05, 14:35
        Moja córcia (skończyła 10 miesięcy) rano jak siedzi na nocniczku i robi siku,
        to rozgląda się dookoła, robi zdziwione oczy i mówi oooo! Potem ją zsadzam,
        pokazuję jak ładnie zrobiła, zawartość ogląda tatuś albo inna osoba, która
        aktualnie jest w domu i wszyscy chwalimy dziecko. Karolinka jest zadowolona i
        też bije sobie brawo!
    • virtual_moth Re: Podpowiem jak szybko nauczyć korzystać z nocn 01.07.05, 12:51
      Mnie by się nie chciało dziecka kilka razy dziennie wysadzać przez rok czy
      półtora. Wiem, że dla mojej córki przyjdzie czas i nauczę ją w kilka dni. Po co
      się meczyć? Z oszczędności na pieluchach? Bo 2 letnie dziecko źle w pampersie
      wygląda?

Eeeee tam.

Pzdr
      • kasia2511 Re: Podpowiem jak szybko nauczyć korzystać z nocn 01.07.05, 13:10

Chyba właśnie o te chęci tutaj chodzi.

A wysadzac można nie tylko z oszczędności, ale również dla
        komfortu dziecka, które nie musi całymi latami grzać pupy w pieluszce.
      • gogo2 Re: Podpowiem jak szybko nauczyć korzystać z nocn 01.07.05, 13:15
        wirtual_moth
        Ja nie męczę się przy natrzymywaniu syna. Dla mnie każda czynność związana z
        nim nie jest męczarnią, a przyjemnością.Mam dla kogo pracować, żyć.Nie chodzi
        też o oszczędności. Dwuletnie dziecko nie wygląda źle w pampersie. Nie o
        wygląd chodzi.Może i dwa latka to też dobry czas na naukę, ja zdecydowałam się
        wcześniej
        • apolat Re: Podpowiem jak szybko nauczyć korzystać z nocn 12.07.05, 16:20
          strasznie mnie rozbawiła ta dyskusja. Moja córcia ma 10 mies i do głowy mi nie
          przyszedł nawet... zakup nocnika. Leje w pamparsy az miło. Co nie znaczy, że
          kibelek byłby gorszy!! Nie róbmy z igły wideł! My wszystkie jak jeden mąż
          (żona?) byłyśmy uczone siusiać do nocnika w wieku 6-7 miesięcy /ta przeklęta
          tetra/ i co? Jakichś strasznych dramatów nie widzę.Nasze dzieci też wyrosną
          zdrowe, mądre i piekne i nauczą się kontrolować zwieracze, gwarantuję wink
          Kiedyś była moda na karmienie butelką, a teraz każda, która nie daje dziecku
          cyca jest skazana na potępienie. Nie dajmy się zwariować.
    • karina1974 Re: Podpowiem jak szybko nauczyć korzystać z nocn 01.07.05, 13:35
      No jeśli będzie dalej sikła na nocnik w wieku 2 lat to wtedy trzaba będzie Ci
      gratulować smile- mam nadzieję, że tak będzie.

U mnie to było tak:
      Jak zaczeła mała siedzieć, kupiliśmy nocnik i owszem robiła do niego i siku i
      kupke, ale do czasu jak zaczeła biegać -tak ok. 12 m-cy(nie chodzić). Jak
      zaczeła biegać o nocniku i wysadzaniu nie było mowy! Nocnik już potem słuzył
      tylko jako nakrycie głowy wink))
      Przestalismy ją gonić i dopiero jak skończyła 2 latka zaczeliśmy ją uczyć.
      Trwało to może jakiś m-c i od tej pory mała sika na ubikacje (no prawie, bo
      czasem nie ma czasu przy zabawie zawołać i popuści lub sie posika , ale to są
      sporadyczne i żadkie przypadki). W nocy jeszcze moze 1 m-c miała pieluche a
      potem już nic smile)).
      Teraz ma 3 lata i sama siada na ubikację oraz próbuje sobie wycierać
      pupcie smile) - pod naszym nadzorem oczywiście.
      • gogo2 Re: Podpowiem jak szybko nauczyć korzystać z nocn 01.07.05, 13:51
        karina1974
        ja też mam nadzieję i wierzę, że tak będzie
        Dla twojej córci również gratulacje
        • anetina Re: Podpowiem jak szybko nauczyć korzystać z nocn 01.07.05, 15:25
          gogo2
          ty chyba cały dzień siedzisz w domu !!!!!!!
    • anetina do gogo2 04.07.05, 07:17
      już nie raczysz nas odpowiedziami !?
      smile
    • vinca Re: Podpowiem jak szybko nauczyć korzystać z nocn 04.07.05, 08:49
      To podłe jak przyczepiłyście sie do autorki wątku.
      Aż żal czytać te Wasze wymądrzania się.

• prinzessin1 Re: Podpowiem jak szybko nauczyć korzystać z nocn 04.07.05, 09:04
        Wszystko zalezy od samego dziecka. Corka mojej siostry zalatwiala sie na nocnik
        od dziewiatego miesiaca i w wieku 12 miesiecy zaprzestala nosic pieluchy. Moj
        syn wychowywany ta sama metoda skonczyl dopiero w wieku dwoch lat, a corka w
        wieku trzech. Mozecie mi wierzyc albo nie, ale metody nie sprawdzaja sie u
        wszystkich dzieci, bo wszyscy jestesmy inaczej usposobieni fizycznie i psychicznie.
        Dodam jeszcze, ze corka o wlasnych silach juz w wieku dziewieciu miesiecy i nikt
        nie chcial wierzyc, ze dziecko to ma dpoiero dziwiec miesiecy. Nie ma to nic
        wspolnego z madroscia dziecka albo jego inteligencja, tylko z jego prdyspozycja
        fizjologiczna.
        • karina1974 Re: Podpowiem jak szybko nauczyć korzystać z nocn 04.07.05, 11:32
          też uważam, ze to zależy od dziecka smile
          Kuzynki synuś przestał sikać w pieluchy jak miał ok 10 m-cy!! Natomiast córcia
          biegała z pampersem do 3 lat.
          Nie ma reguły smile
          • betip1 Re: Podpowiem jak szybko nauczyć korzystać z nocn 11.07.05, 23:40
            a ja mam do was jedno pytanie :
            Moje siostry mają jedna 2 a druga 3 dzieci. Ja mam półtoraroczna córeczkę. Moja
            mama zajmowała sie obcym dzieckiem odkąd skończyło 5 m-c. Czyli w bliskim
            otoczeniu było razem 7 dzieci. Zadne z tych dzieci jak miało poniżej roku życia
            zawołać e..e.. czy si.. si.. Więc powiedzcie mi jak takie małe dzieci mogą
            SWIADOMIE wołać na nocnik??? Owszem moze im się "wyrwać" takie słowo - ale ja
            nigdy nie słyszałam aby takie dzieci informowały o swoich potrzebach
            fizjologicznych.
            Chociaz moja koleżanka z pracy twierdzi ze jej obecnie 2 letni chłopiec jako
            pierwsze słowo powiedział "podwórko" hmmmm A moze cosz moim dzieckiem jest nie
            tak?
            • anetina do betip1 12.07.05, 11:33
              zgadzam się z Tobą
              dlatego ja Małego już od wieku 6 miesięcy przyzwyczajałam do nocnika
              przez to nigdy nie zdarzyło się, aby nocnik wylądował na głowie
              Mały wie, do czego on służy
              teraz pieluch używam tylko do spania i na spacery, chociaż z popołudniowej
              drzemki coraz częściej pampers jest suchy
              Mały zna nocnik, ma nakłądkę na sede - używa tego
              nie woła siku, czy kupę - pokazuje wtedy tylko drzwi do ubikacji albo bierze
              nocnik
              coraz częściej zamiast siadać na nocnik, staje na nim okrakiem, trzyma siusiaka
              i leje, ma wtedy zabawę
              po leci po ścierkę i wyciera podłogę (sam do końca jeszcze nie utrafi
              całkowicie do nocnika)

• orinoko82 Re: Podpowiem jak szybko nauczyć korzystać z nocn 14.09.05, 13:50
      ja uważam, ze lepiej wcześniej niż późno..

Znam dziecko, które miesiąc temu skończyło 3 latka i ani myśli korzystac z
      nocnika czy toalety, co uważam za grubą przesadę.
      Do tego jeszcze kłamie- gdy ktoś się pyta czy ma pieluchę, zawsze odpowiada, ze
      nie ma,ze on nie nosi..
      ale zawsze woła głośno,by pieluchę mu założyc..
      Nie dość, ze dziecko wyglądające na ok 4 latka, smiesznie wygląda z pieluchą,
      to przede wszystkim to chyba niezbyt zdrowo...
      To jest chłopczyk..a przegrzewanie pewnych części ciała teraz,moze się odbić w
      przyszłości... Tak uważam..
      • jooasiaa Re: Podpowiem jak szybko nauczyć korzystać z nocn 17.09.05, 23:37
        > Znam dziecko, które miesiąc temu skończyło 3 latka i ani myśli korzystac z
        > nocnika czy toalety, co uważam za grubą przesadę.
        No przesada to jasne ale co zrobic jeśli dziecko nie chce w dalszym ciagu
        wołać????

--> To jest chłopczyk..a przegrzewanie pewnych części ciała teraz,moze się
        odbić w
        >
        > przyszłości... Tak uważam..
        Nie przesadzasz zbytniowink??

Moja Wiktoria w lipcu skończyła 2 latka czyli według niektórych tu conajmniej
        od roku powinna wołac na nocnik a bynajmniej posadzona załatwiać potrzebe....
        a tymczasem
        potrafi cały dzień chodzic bez pieluszki i sie nie zsiusiać, w między czasie
        kilkaktrotnie mozna sadzac ją na nocnik i nic nie zrobi mimo ze na nim siedzi
        wystarczy załozyć pieluszke odrazu zapełnia ja całkowicie...
        czyli wniosek że całkowicie panuje nad zwieraczami i potrafi trzymać.... tylko
        po co to robi?
        Mimo ze w takiej sytuacji mogłabym jej cały dzień nie zakładać pieluchy robie
        to bo poprostu zal mi jej -poczekam az sama odstawi pieluszke
        nawet jeśli dwulatka wyglada w niej smiesznie(jak co niektórzy sadzą)!

Aha jak robi kupkę -zawsze sie chowasmile jak skończy przychodzi z nową pieluchąsmile

ja i dziecismile
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=10272310&wv.x=2&a=26932005
        myszka mojasmile
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=27007466
    • nangaparbat3 Re: Podpowiem jak szybko nauczyć korzystać z nocn 14.09.05, 16:42
      To Ty naprawde nie masz ciekawszych zajęć?
    • ese1 to wcale nie jest takie proste !!!!!!!!!! 16.09.05, 07:05
      gog2, jezeli jest tak jak piszesz, a pewnie jest bo po co bys pisala, to masz
      duze szczescie, wczesniej na pewno pozbedziesz sie pampersow. Ale kazde dziecko
      jest indywidualnoscia. Ja probowalam moja corke w wieku 8 m-cy sadzac na
      nocniku i konczylo sie to zawsze placzem, bala sie tego, wiec przestalam.
      Zaczelam raz jeszcze w wieku 1.5 roku, siadala ale wkrotce przestalo jej sie to
      podobac, wiec zaprzestalam na pol roku. Teraz Audrey skonczyla 2 latka. Na
      tydzien przed jej urodzinami zaczela siadac na nocnik i po 4-rech dniach sama
      zaczela wolac sisi, dzis juz o pampersach zapomnialysmy. Glowna zasada - do
      niczego nie zmuszac! Tak prawde powiedziawszy, kiedy twoje dziecko zacznie
      biegac i zainteresowanie swiatem wezmie gore nad innymi sprawami, nie jestem
      pewna czy nadal tak chetnie bedzie siadal na nocnik. Ale oby, tego ci zycze
      Pozdrawiamy
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=9521152&a=28895686
      • madimaj Re: to wcale nie jest takie proste !!!!!!!!!! 16.09.05, 09:57
        Przeraziły mnie niektóre wypowiedzi! Dziecko nie jest zwierzątkiem, które
        przyuczamy gdzie sie ma załatwiać. Nauka czystości związana jest przede
        wszystkim z uświadamianiem sobie potrzeb swojego ciała. Dziecko nie powinno
        robić siusiu czy kupkę na prośbę mamusi, to po prostu jest dla niego bardzo
        szkodliwe. Tak naprawdę dziecko przeciętnie około dwóch lat może w sposób
        świadomy panować nad swoimi zwieraczami, oczywiście wcześniej stopniowo można
        oswajać je z nocnikiem. Dla mnie wysadzanie dzieci sześciomiesięcznych jest
        zupełnym nieporozumieniem!
    • zgagusia Re: Podpowiem jak szybko nauczyć korzystać z nocn 16.09.05, 11:14
      > Podobno jesli zacznie się tak wcześnie
      > uczyć maluszka, tym łatwiej.Kto ma ochotę niech sprawdzi.

Watek juz dlugi , nie czytam wszytskich odpowiedzi, wiec pewnie powtarzam po
      innych wink Moje dzieci dowiedzialy sie do czego sluzy nocnik ok. 3 roku zycia -
      starszy naczuczyl sie korzystac w ciagu 3 dni, mlodszemu zajelo to tydzien. Po
      prostu zdejelam im pieluche. Ani razu za nimi nie biegalam, nie pytalam, nie
      wysadzalam itp. Zaltwiali sie sami (ja tylko oproznialam nocnik), wpadek nie
      bylo po tych (3-7 dniach). Czy to ma byc dluzej lub trudniej
      niz 'natrzymywanie' nad nocniczkiem i wolanie 'sisisi eeee'??

Aga
    • ma.pi Re: Podpowiem jak szybko nauczyć korzystać z nocn 26.09.05, 18:24
      gogo2 napisała:

Zaczęłam po prostu natrzymywać go nad nocniczkiem co jakiś czas
      > kilka razy dziennie.

A co to znaczy natrzymywac. ???

Pozdr.
      • driadea Re: Podpowiem jak szybko nauczyć korzystać z nocn 26.09.05, 23:32
        To twór językowy, sądząc po treści wypowiedzi autorki postu, "natrzymywać"
        znaczy mniej więcej tyle, co posadzić i podtrzymywać, bo samo jeszcze siedzieć
        przecież nie potrafi...
      • jakw Re: Podpowiem jak szybko nauczyć korzystać z nocn 27.09.05, 08:43
        To pewnie znaczy sadzać dziecko na nocniku (lub trzymać nad nocnikiem jesli
        jeszcze nie siedzi) i pilnować, żeby nie uciekło, zanim nie polecą mu siuśki lub
        kupa. Dla urozmaicenia osoba natrzymująca woła jeszcze sisi eee. Po pewnym
        czasie siuski czy kupa rzeczywiście się zrobią (to kwestia statystyczna) i mama
        może stwierdzić, że umie "nasadzać" dziecko na nocnik tak, że nie musi zakładać
        pieluchy.
        btw ja tam wolę łazić po internecie niż za dzieckiem sprawdzać czy nie
        potrzebuje "nasadzenia".
    • a.prentka Re: Podpowiem jak szybko nauczyć korzystać z nocn 29.09.05, 12:54
      Moja córcia też jak miała pół roczku robiła kupkę na nocniczek, o stałej porze
      codziennie rano więc łatwo było trafić z wysadzeniem. Poza tym nocnika nie
      widziała. Moja koleżanka stosowała podobną metodę do twojej. Była bardzo dumna
      bo jej synek po skończeniu roczku nawet sam wołał! Teraz ma 2,5 roku na widok
      nocnika ucieka i załatwia wszystkie potrzeby w pieluchę.
      Moja córcia sama zaczęła wołać wkrótce po drugich urodzinach i od paru miesięcy
      nie mamy pieluszek w domu.
      Zastanów się czy ma sens skupianie się na nocniku u tak małego dziecka. Może
      lepiej inaczej wykorzystać ten czas???
      Pozdrawiam
    • poleczka2 Re: Podpowiem jak szybko nauczyć korzystać z nocn 05.10.05, 22:33
      Ja czekałam aż syn będzie gotowy. Jak w końcu był to nauczył się sikać, robić
      kupę na nocnik i spać bez pieluchy całą noc w ciągu jednego tygodnia. Dla mnie
      to było bezstresowe bo pomimo że czekałam długo aż syn będzie gotowy ale jak
      już był gotowy to nauka czystości nie była ani dla niego ani dla nas żadnym
      problemem. Niech sobie ktoś tam wysadza jak dziecko skończy pół roku i mówi
      si,e,e jak chce, dla mnie metoda czekania aż dziecko jest gotowe jest lepsza.
      Ale to moja osobista opinia i dlatego nie zakładam wątków o radzeniu jak uczyć
      korzystać z nocnika bo każdy musi znaleźć swoją metodę.
      • anetina poleczka2 06.10.05, 08:13
        moja siostra też ma termin na 28 luty
        pozdrawiam
        • poleczka2 Re: poleczka2 06.10.05, 22:12
          Gratuluję siostrzesmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka