Dodaj do ulubionych

nocne sikanie:-(((

27.09.05, 08:29
Dziewczyny, jak ja mam małą nauczyć żebyw nocy zawołała mnie jak chce siusiu?
Ona ma 2,5 roku i od ponad roku nie robi w pieluchę w dzień. POszło to
strasznie szybko. Na noc oczywiście cały czas zakładałam, bo przez mój błąd
ona dużo w nocy piła wody . Ale teraz odstawiłam nocne picie, pije tylko
mleko na noc, potem po 2 godzinach sadzam ją na nocnik. Zlikwidowałam
pieluchy już z miesiąc temu i niedługo chyba zacznę tapczany wymieniać. Mała
sika trzy razy w nocy. Budzi się, ale zanim zdąży zawołać już jest mokro.
Wróćić do pieluch? Z tym, że jest problem bo ona strasznie protestuje jak jej
zakładam, przszkadzają jej itd. Wściec się można. A ja tylko piorę, piorę i
piorę.
Obserwuj wątek
    • mama_kasi Re: nocne sikanie:-((( 27.09.05, 12:07
      Moja Kasia zaczęła chodzić bez pieluchy miesiąc przed swoimi drugimi
      urodzinami. Natomiast na noc przestałam jej zakładać pieluchę dopiero gdy
      skończyła 4 l. Pielucha w nocy zawsze była pełna dlatego wcześniej nie
      próbowałam. Zdjęłam pieluchę i niestety zdażały się wpadki. Zaczęłam więc w
      nocy wysadzać ją na nocnik. Od jakiegoś czasu sama budzi się jak chce siusiu a
      zdaża się to dość często szczególnie, kiedy wieczorem wypije całkiem sporo.
      Myślę, że Twoje dziecko ma jescze czas.
      Pozdrawiam
    • ikaes Re: nocne sikanie:-((( 27.09.05, 15:42
      może ma czas, a może nie - zależy od dziecka, bo niestety są dzieci 7 i 8
      letnie które nadal sikają w pieluchy w nocy.
    • joana12 Re: nocne sikanie:-((( 27.09.05, 16:30
      Wydaje mi się, że Twoje dziecko nie jest gotowe do "suchego" przesypiania nocy.
      Mój mały przestał nosić pieluchy w dzień ok. 2 roku życia, a nocną pieluchę
      moczył do ok. 3 lat. Potem chodziliśmy z nim do toalety po 2-3 godzinach od
      zaśnięcia, a i tak zdarzały się wpadki. W wieku 4,5 lat zaczął przesypiać noce
      bez wpadek. Cierpliwości życzę i pozdrawiam
      • marcin999910 Re: nocne sikanie:-((( 27.09.05, 16:56
        A co zrobić jak synek który ma prawie 5 lat i co kilka dni budzi się w mokrym
        łużku niewiem co robić lekarz mówi żeby trochę poczekać i samo minie ale ta
        cała sytuacja jest męcząca dla Maćka jak i dla nas bo cały czas się powtarza.
        • lilaa Re: nocne sikanie:-((( 29.12.05, 10:24
          Jest na to jedna rada: znam to z autopsji. Budzic dziecko w nocy i zaprowadzac
          do toalety. Po jakims czasie samo zacznie wstawac jak poczuje ze musi siusiu.

• karolcia801 Re: nocne sikanie:-((( 29.12.05, 12:50
      dokładnie budzić w nocy i na nocnik (dla ułatwienia nocnik postawić w
      poblizu) smile A jak nie chcesz ciągle prać materaca to podkładaj jej coś na noc
      pod pupkę.Ja zawsze podkładałam jej ceratkę i na to mieciutki recznik lub
      kocyk.Jak zasikała to do pralki.
      I nie dawać jej nic a nic do picia w nocy.
      Powodzenia
    • lollypop Re: nocne sikanie:-((( 29.12.05, 13:51
      hej, skad wymyslialas taki nick? masz powiazania z grecja? Moja najlepsza
      przyjaciolka jest greczynka i chrzestna mojego starszego synka wiec to dla nie
      kubara a ja dla niej, ale jeszcze nidgy nie slyszalam tego slowa u Polki...
    • rafera Re: nocne sikanie:-((( 29.12.05, 14:18
      moja młoda tez jest w tym wieku i juz nie uzywapieluchy w nocy. Ale zdażają nam
      się wpadki. Jest kilka rzeczy które zauważyłam, że pozwalają Julce przespać noc
      na sucho. po pierwsze ostatnie picie daję kolo 6.30 tj. w trakcie kolacji a
      potem juz nic. a zasypia kolo 21-wszej. noi oczywiscie tuz przed zasnieciem
      siada na nocnik, najlepiej jak zrobi jeszze kupkę, bo wtedy więcej tego moczu
      wyciśnie z pęcherza. a w nocy ją budzę kolo 4tej i sadzam na nocniczek, chociaz
      to nie zawsze, zalezy od dnia i tego co zjadla na kolacje.
      a do piluchy bym nie wracała, trzeba duzo cierpliwosci ale to jest mozliwe.
      podkladaj ceratke, recznik, miej duzo przescieradel. ja tak mam. i coraz zadziej
      jula jast mokra.
      pozdrawiam
    • pacynka27 Re: nocne sikanie:-((( 29.12.05, 16:59
      Ja polecam podkłady na łóżeczko (np. bella). Są jednorazowe więc nie trzeba prać i świetnie wchłaniają siuśki bo mają wkład jak pieluszka. Mój synek używał przez jakiś czas. Ale ja miałm prościej bo on sikał najwyżej raz w ciągu nocy. W końcu odkryliśmy że jak go wysadzimy na nocnik ok. 23 to do rana będzie sucho.
    • w_ania Re: nocne sikanie:-((( 01.01.06, 16:00
      Ja też wysadzam ale domyslenie sie tego że trzeba wysadzać tak koło 23 nie
      zabralo mi dużo czasu bo tylko 2 dni. Od tego czasu nie ma problemu ja wysadzam
      na nocnik który stoi przy łózku potem o 23 siku wynoszę nocnik i do rana luzik. Ania
    • siula3 Re: nocne sikanie:-((( 26.02.06, 16:08
      uzbrój się w cierpliwość mój syn sikał w nocy jak najęty aż do 5 roku.w dzień
      skończyłam z pieluchami jak miał 3 lata.póżniej zdarzały się wypadki ,ale
      sporadycznie ,czasami budzę się jak wstaje do łazienki ,bo z zaspania nasikał
      by mi obok sedesu
    • marzec7 Re: nocne sikanie:-((( 26.02.06, 21:57
      Dzieci do 5 roku życia mogą sikać w nocy. I to jest wszystkow w normie, więc
      Twoja córeczka ma jeszcze czas, aby dojrzeć do nie sikania w nocy. Na razie
      zakładaj jej na noc pieluchy i obserwuj, kiedy zacznie się budzić z suchą
      pieluchą.
    • anna_geras Re: nocne sikanie:-((( 27.02.06, 11:27
      A czy nie mozesz tego mleka przed zasnieciem zamienic na gesta kaszke? 2,5 roku
      to juz duze dziecko i nie musi wypijac butli mleka przed snem chyba? Ja daje
      mojej core picie ostani raz najpozniej 1,5 godziny przed snem a potem jak sie
      domaga to po dwa -3 lyki i nie wiecej przed snem. Dzieki temu nigdy w nocy nie
      sika.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka