Dodaj do ulubionych

Gdy goście w domu

22.10.05, 18:09
Moje dzieci (wiek 3l i 1,9)przy każdej wizycie kogoś z poza naszej czwórki
poprostu siedziałyby najlepiej na stole zamiast cukiernicy.Nie pomagają
sposoby na skierowanie uwagi na coś co jest w ich pokoju i prośby żeby tam
się pobawiły.Poprostu urzędują przy stole albo na kolanach znajomych.No nie
można pogadać.Macie jakieś sposoby aby dzieci zajęły się sobą podczas wizyt
gości?
Obserwuj wątek
    • acorns Re: Gdy goście w domu 22.10.05, 19:08
      Moim zdaniem wszystko tu jest całkowicie normalne. Spójrz na to z punktu
      widzenia dzieci - goście przyszli, coś się dzieje, a więc trzeba tam właśnie
      być. Nie będą się bawić w swoim pokoju, skoro ciekawsze rzeczy dzieją się w
      innym. Ktoś z nimi pogada, ktoś ich na kolana weźmie, ktoś się nimi interesuje.
      Jedyny sensowny sposób to jest taki, żeby znajomi w ogóle nie interesowali się
      dziećmi, to im się znudzi i same pójdą.
      Z drugiej strony to fajnie, że masz śmiałe dzieciaki a nie jakieś dzikuski
      chowające się za mamusią albo tatusiem jak ktoś obcy przyjdzie.
    • aluc Re: Gdy goście w domu 22.10.05, 21:53
      a tak normalnie to same sobą się zajmują bez żadnego problemu?
    • ana_mama_patrycji Re: Gdy goście w domu 23.10.05, 12:33
      Chyba wszystkie dzieci w tym wieku tak mają. My wczoraj byliśmy u znajomych,
      dostała wilką torbę zabawek ( dla niej nnnowych), zabawa trwała 5 minut na
      podłodze poczym Pati przeniosła zabawę na stół i kolana cioci. Wujkowi kazała
      huśtać się na fotelu bujanym, ciocię cągnęła do sypialnie lub kuchni i tak nam
      minął wieczór pod tytułem " Patrycja w centrum uwagi". Myślę że dziecko musi z
      tego wyrosnąć, choć rozumiem bardzo dobrze jakie to kłopotliwe kiedy niemożna
      spokojnie pogadać.
    • antonina_74 Re: Gdy goście w domu 23.10.05, 21:42
      Mam sposób - goście z dziećmi smile i wtedy cała czwórka, szóstka czy ile ich w
      danej chwili jest w sumie, znika w pokoju i bawią się razem.
      Przy gościach bez dzieci - młodsza (2 lata) chce być w centrum uwagi, ciąga za
      rękę, siada przy stole - a starszy zwykle znika przy komputerze i też dobrze smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka