Dodaj do ulubionych

WLACZA GAZ - CO ROBIC?

24.11.05, 12:48
Mój 1,5-roczny synek ciagle przekreca kurki od gazu. Czy sa jakies nakladki zabezpieczajace - na
kurki, nie chodzi mi o obudowe dla palnikow.
Obserwuj wątek
    • nchyb Re: WLACZA GAZ - CO ROBIC? 24.11.05, 13:17
      sprawdź może, czy nie da się zdejmować samych kurków. U mnie możńa je zdjąć
      (każdy z pięciu - od piekarnika też - po kolei). Wtedy zostaje sam pręcik, a
      tego już dziecko nie jest w stanie przekręcić.
    • babe007 Re: WLACZA GAZ - CO ROBIC? 24.11.05, 13:19
      Są kuchenki z zabezpieczeniem "przd dziećmi", tzn, nawet jeżeli przekręci to
      gaz i tak nie leci.
    • acorns Re: WLACZA GAZ - CO ROBIC? 24.11.05, 14:01
      Odetnij dopływ gazu na zaworze, który powinnaś mieć na przyłączu do kuchenki
      albo na głównym zaworze kuchennym - w zależności jak masz instalację zrobioną.
    • carmelaxxx Re: WLACZA GAZ - CO ROBIC? 24.11.05, 14:15
      ja sciagalam kurki po rpstru, zodstawal pret a tego dorosly nawet nie przekreci
    • jakw Re: WLACZA GAZ - CO ROBIC? 24.11.05, 15:01
      Ściągnij te pokrętła i połóż wysoko.
    • mallard Re: WLACZA GAZ - CO ROBIC? 24.11.05, 16:03
      Zdejmowanie pokręteł to półśrodek, bo ileż można zdejmować i zakładać gały?
      Poza tym ośka, która wystaje ma nacięcie, w które zmyślny dzieciaczek włoży
      uchwyt łyżeczki i poradzi sobie! Zakręcenie zaworu głównego, to dobry pomysł,
      ale tylko wtedy, kiedy nic się nie gotuje. Myslę, że najlepszym rozwiązaniem
      jest kuchenka z zabezpieczeniem przeciwzalewowym (bo w tym celu głównie ono
      jest), ale bez zapalniczki w pokrętle. Najlepiej jednak po prostu pilnować
      dziecka wink.
      Pozdrawiam,
      • kanna Re: WLACZA GAZ - CO ROBIC? 24.11.05, 19:39
        Pilnowac w kółko??

Trzeba uczyć, że nie wolno, a do czasu, kiedy tego nie zrozumie, tak
        zorganizować przestrzeń, żeby nie miało dostępu do kurków/kuchenki.

pozd. Ania
        • hirta Re: WLACZA GAZ - CO ROBIC? 27.11.05, 15:03
          Ja najpierw unieruchomiałam kurki taśmą klejącą(szeroką, szarą)-później jej resztki zostawały na kuchence, które usuwałam nafta kosmetyczną- i tak w kółko, kilka razy w ciągu dnia (oszaleć można1). Teraz zastawiam kuchenkę krzesłemz oparciem...
      • jakw Re: WLACZA GAZ - CO ROBIC? 28.11.05, 09:32
        mallard napisał:

> Zdejmowanie pokręteł to półśrodek, bo ileż można zdejmować i zakładać gały?
        > Poza tym ośka, która wystaje ma nacięcie, w które zmyślny dzieciaczek włoży
        > uchwyt łyżeczki i poradzi sobie!
        Ale to pod warunkiem, że dziecku bardzo zależy na odkręceniu gazu, którego nie
        widać. Zasadniczo dla dzieci bardziej pasjonujące jest kręcenie pokrętłami...
    • dziumdziarumdzia Wujek Dobra Rada poleca: 27.11.05, 23:05
      Po pierwsze staraj się nie krzesać iskier kiedy dziecko włączy gaz. Po drugie:
      zacznij rozmawiać z dzieckiem. Półtoraroczne dziecko potrafi już naprawdę dużo
      zrozumieć!
    • kaka61 Re: WLACZA GAZ - CO ROBIC? 27.11.05, 23:51
      Daj w dupę dwa klapsy to się oduczy.
      • lidqa Re: WLACZA GAZ - CO ROBIC? 28.11.05, 11:21
        Moze to zabrzmi glupio ale kup sobie nową kuchenke. Swieta idą, w media są raty
        0%... Moja kuchenka ma zabezpieczenia przeciwodplywowe i gaz bez ognia nie
        leci. Po prostu sie nie da i juz. A kuba ma 2 i pol roku i wlasciwie mysle ze
        jeszcze dlugo bedzie to niebezpieczne. BO dziecko rownie dobrze moze to zrobic
        jak ma 5 lat ...
      • mallard Re: WLACZA GAZ - CO ROBIC? 28.11.05, 11:30
        kaka61 napisała:

> Daj w dupę dwa klapsy to się oduczy.

Yes! Yes! Yes! smilesmilesmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka