Dodaj do ulubionych

Do mam stosujących "suche pieluchy"

27.01.06, 08:07
No więc podobno dzieci (czyli my jak byłyśmy małe), które nosiły tetrowe
pieluchy szybciej z nich rezygnowały niż obecnie dzieci z pampersów. Czy to
prawda? Jak wynika z waszych doświadczeń.
Przyznam że starszy synek (całkowicie pampersowy, zrezygnował z pieluchy w
wieku 2,5 roku, dopiero po uprzednim dwumiesięcznym chodzeniu z
niewygodną "suchąpieluchą")

I czy takie tetrowe pieluchy to naprawdę oszczędność skoro trzeba robić
codziennie dodatkowe pranie ?
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • joakal Re: Do mam stosujących "suche pieluchy" 27.01.06, 08:33
      pieluchy tetrowe to dodatkowa praca dla rodziców (trzeba je uprać i uprasować)
      i stres dla dziecka (mokra pupa)
      co do rezygnacji z pieluch, to myślę że to nie dziecko powinno zrezygnować z
      pieluch tylko rodzice
      moja prawie 10 miesięczna córka jest sadzana na nocnik od kiedy potrafi
      stabilnie siedzieć, bardzo się jej to podoba i już wie do czego nocnik służy
      na razie sadzamy ją jak widzimy że chce zrobić kupę, jak będzie cieplej to
      zacznę ją uczyć siadania na siku
      moja mama nauczyła swoje dzieci używania nocnika jak miały rok, więc moje
      dziecko też jest w stanie się tego nauczyć smile
      nie uznaję nowych teori i nie zaakceptuję nigdy trzy czy czterolatka z pieluchą
      (bo dziecko nie jest gotowe) - to rodzice nie są gotowi, nie dzieci
      • janowa Re: Do mam stosujących "suche pieluchy" 27.01.06, 08:38
        joakal napisała:

> nie uznaję nowych teori i nie zaakceptuję nigdy trzy czy czterolatka z
        pieluchą (bo dziecko nie jest gotowe) - to rodzice nie są gotowi, nie dzieci
        -
      • aniald1 do joakal - bez urazy!!!!!! 27.01.06, 20:48
        joakal napisała:

> moja mama nauczyła swoje dzieci używania nocnika jak miały rok, więc moje
        > dziecko też jest w stanie się tego nauczyć smile

Moja mama też opowiadała takie BZDURY (przy całym szacunku dla mamy), że my
        sikaliśmy do nocnika już w okolicach roczku - potem jak lepiej zaczęła sobie
        przypominać to faktycznie zdjęła pieluchy w tym czasie ale do kiedy sikaliśmy w
        majtki to nie pamieta.
        Moja córka przestała nosić pieluchę w 24 miesiącu życia. Nauka sikania na nocnik
        zabrała nam 2 doby a nie kilka miesięcy jak mamom, które zaczynają jak dziecko
        dopiero co siedzi.
        Pozdrawiam i życze wielu sukcesów "nocnikowych.
    • bea.bea Re: Do mam stosujących "suche pieluchy" 27.01.06, 09:00
      osobiscie myslę, ze momęt końca pieluchy to raczej, decyzja rodziców, a nie
      rodzaju pieluchy..
      zdecydowałam sie zrezygnowac z pieluchu kiedy młody miał 18 miesiecy
      motywacją było lato , ładna pogoda, co w moim mniemaniu zapobiegało
      przeziębieniom w przypadku przemoczenia..smile

zdjelam pieluche i już....wysadzałam co pół godziny...albo wycierałam z
      podłogi..w gorszej wersji wytrząsałam z majtek...

trwało to ok miesiąca, choć wypadki zdarzają sie do dziś..(2,5)

owszem miałam momęty załamania, ale sukcesem pieluchowym, jest przetrwać te
      załamania i tyle....

jak zdejmiesz to juz nie zakładaj....i tyle...smile

pozdrawiam i życze sukcesów..

własna intuicja jest lepsza niż jakieś nowoczesne teorie....
    • anek.anek Re: Do mam stosujących "suche pieluchy" 27.01.06, 09:42
      Podobno, ale z drugiej strony jednak tetra niesie za sobą dużo niebezpieczeństw:
      o wiele łatwiej o jakieś zakażenie bakteryjne, odparzenie itd (bezpośredni
      kontakt z moczem). Mój synek chociaż wychowany na pieluchach jednorazowych
      stosunkowo szybko z nich zrezygnował: miał niecałe 1,5 roku. Wszystko przeszło
      łagodnie i bezboleśnie, bez sposobów typu "wysadzanie dziecka na nocnik kiedy ma
      6 m-cy itd. o prostu pewnego dnia zdjęliśmy pieluchę i zupełnie przez kilka dni
      się nie przejmowałam zasiusianą podłogą i majtkami. Trochę dłużej nosił pieluchę
      na noc, i długie zimowe spacery. Wszystko tak naprawdę rzeczywiście chyba
      zalezży od gotowości dziecka.
      • lidqa Re: Do mam stosujących "suche pieluchy" 27.01.06, 11:47
        moim zdaniem to jest o tyle prawda ze rodzice dla wlasnej wygody sa bardziej
        zdeterminowani zeby nauczyc dziecko kozystac z nocnika smile mają dosc tego
        prania prasowania itd wiec dziecko na nocniczek. A ja len jestem pampersy mi
        pasuja i caly czas odwlekam ten moment... Ale na wiosne juz niestety on
        nadejdzie i odstawimy pampersy.
    • sylwia80-80 Re: Do mam stosujących "suche pieluchy" 27.01.06, 19:21
      Uważam, że tetra nie niesie za soba żadnych oszczędności: codzienne pranie,
      prasowanie, kremy na odparzenia itd. Nie wiem, czy rodzaj pieluchy pomaga w
      przygodzie z nocnikiem. My używaliśmy tylko pampersów, a mała zaczęła sikać na
      nocnik bez większych problemów w wieku 2 lat, a po miesiącu już w ogóle nie
      używaliśmy pieluch, nawet na noc. To chyba bardziej zależy od obserwacji dziecka
      i wyczucia momentu kiedy jest na to w miarę przygotowane.
      Pozdrawiam.
      • dagmama Re: Do mam stosujących "suche pieluchy" 27.01.06, 21:41
        Dla mnie tetrowe były dobre na początek. Mały nosił je przez trzy miesiące od
        urodzenia, oprócz spacerów. Potem przeszliśmy na jednorazowe.
    • hania.robus Re: Do mam stosujących "suche pieluchy" 27.01.06, 22:38
      Dziecko zaczyna kontrolować świadomie swoje potrzeby fizjoligiczne w wieku
      18-24miesięcy. Uczymy synka korzystać świadomie z nocniczka od momentu gdy
      zauważyliśmy, ze potrafi zasygnalizować, że zrobił kupkę, czy potrafi wstrzymać
      siusiu. Wcześniej mijało się to dla nas z celem, sadzanie na siłę, uczenie tylko
      i wyłącznie nieświadomego odruchu. Uważam , ze dziecko musi przede wszystkim
      dorosnąć do samodzielnego korzystania z nocnika, a do rodzica należy baczna
      obserwacja , aby nie przeoczyc tego momentu. Synuś wcześniej dostał nocniczek,
      tłumaczyliśmu Mu do czego to służy i od dłuzszego wieczorem przed kąpielą sam
      chce byc na niego sadzany, aby zrobic siusiu, poczytać smile
      Używanie tetry , faktycznie nie jest tańsze od zakładania pampersa. Używaliśmy
      przez kilka pierwszych miesięcy życia synka i na dobrą sprawę kosztowało nas to
      tyle co zakup pampersów. Podczas nauki korzystania z nocnicka zakładam synkowi
      majtki zamiast pampersa, nie krępuje to jego ruchów i zawsze sam może sobie je
      zdjąc i usiąść na nocniczek. Pozdrawiam i życzę udanej nauki korzystania z nocnika>

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka