Dodaj do ulubionych

Dziewczyny! Poleccie dobrą książkę o wychowaniu

13.06.06, 20:53
Szukam dobrej lektury na temat wychowania i psychologii dziecka od 12
miesiaca zycia do powiedzmy szkolnego. Bede wdziczna
Obserwuj wątek
    • lokal47 Re: Dziewczyny! Poleccie dobrą książkę o wychowan 14.06.06, 15:41
      www.jsantorski.pl/inf.php?id=nr200

zobacz sobie to smile
      Pzdr
      • mchopka Re: Dziewczyny! Poleccie dobrą książkę o wychowan 01.07.06, 19:38
        Polecam całym cerecem dwie książki - inne niz wszystkie, szczerze, mądzrze
        napisane.Jolanta Gajda
        ABC Mądrego Rodzica: Droga do Sukcesu. Podaję adres www. pod którym mozna
        przeczytać fragment tego ebooka , zamówić go i ogólnie zapoznac się z nim.
        dziecko.zlotemysli.pl/kingap.php

Inna bardzo fajna książka to Katarzyna Krzan
        Szczęśliwe macierzyństwo i jego sekrety. Adres:
        macierzynstwo.zlotemysli.pl/kingap.php
    • meggi45 Re: Dziewczyny! Poleccie dobrą książkę o wychowan 14.06.06, 22:41
      Nie znam ksiązki o wychowaniu, ale polecam książkę o psycho- fizycznym rozwoju dzieci A. Samsona pt. "Książeczka dla wystraszonych rodziców".
      Sedno w pogułce,
      Polecam
      • mama_motyla Re: Dziewczyny! Poleccie dobrą książkę o wychowan 03.07.06, 09:08
        A Santorski? czy to aby nie TEN ktory okazal sie specjalista.... w pedofili?
        szkoda ze jego interesujacy dorobek kojarzyc mi sie juz zawsze bedzie ze "zlym
        dotykiem" i ze zdrada....

osobiscie nei polecam
      • mama_motyla Re: Dziewczyny! Poleccie dobrą książkę o wychowan 03.07.06, 09:10
        a Samson? czy to nie TEN ktory okazal sie specjalista w .........pedofili?
        szkoda ze jego dorobek bedzie juz zawsze mi sie kojarzyl ze "zlym dotykiem" i
        najprosciej mowiac ze zdrada...

osobiscie nie polecam
        • marghe_72 Re: Dziewczyny! Poleccie dobrą książkę o wychowan 04.07.06, 00:12
          mama_motyla napisała:

> a Samson? czy to nie TEN ktory okazal sie specjalista w .........pedofili?
          > szkoda ze jego dorobek bedzie juz zawsze mi sie kojarzyl ze "zlym dotykiem" i
          > najprosciej mowiac ze zdrada...
          >
          > osobiscie nie polecam

a ksiązkę czytałaś?
          bo ja czytałam zanim zaczęło być głośno o panu S.
          i bardzo mi sie spodobała
          dziś nadal bardzo mi sie podoba.

Samson nie napisał jej sam..
    • sylwiamama2 Re: Dziewczyny! Poleccie dobrą książkę o wychowan 19.06.06, 12:50
      Cześć, mogę osobiście polecoś książke pt "jak mówić żeby dzieci nas słuchały,
      jak słuchać żeby dzieci do nas mówiły"
      Z tej serii są jeszcze trzy ksiązki, mnin "Rodzeństwo bez rywalizacji"
      Nie pamiętam autorek. Są to nie duże ksiązeszki formatu A5, pierwsza ma okładkę
      koloru niebieskiego, druga - zielonego.
      Są rewelacyjne.
      Myslę że, gdyby każdy rodzić przeczytał chociaż jedną z nich i stosował się do
      tych zasad, kóre tam są opisane, nie mielibysmy wiekszych problemów z dziećmi.
      Często przestawiają, wręcz zaskakujące pomysły na rozwiązywanie problemów!!!!
      Polecam.
      Sylwia
      • susannamotylek Re: Dziewczyny! Poleccie dobrą książkę o wychowan 22.06.06, 11:01
        a ja ostatnio czytałam "co mówi twoje dziecko, kiedy jeszcze nie potrafi mówić"
      • darling_me Re: Dziewczyny! Poleccie dobrą książkę o wychowan 02.07.06, 21:40
        to jest autorstwa Adele Faber i Elaine Mazlish
        "Dobra milosc" tez polecam
        i "Zrozumiec dziecko" F. Dolto
    • ana119 Re: Dziewczyny! Poleccie dobrą książkę o wychowan 22.06.06, 11:33
      Mi rozjaśniło wiele "Każde dziecko może nauczyć się reguł". Jest to mała i
      napisana prostym językiem książeczka jak należy zabraniać żeby odnieść skutek,
      nagradzać itp. A teraz nabyłam i podczytuję "Zrozumieć dziecko". Poczytaj opisy
      tych książek w necie
      • owocoskala Re: Dziewczyny! Poleccie dobrą książkę o wychowan 22.06.06, 12:12
        Ja używałam takich podręczników "Pierwszy rok zycia dziecka" i "drugi i trzeci
        rok życia dziecka" tam jest wszystko sprawy medyczne i wychowanie.
    • dziejekas Re: Dziewczyny! Poleccie dobrą książkę o wychowan 22.06.06, 12:13
      Jak dla mnie "Dobra miłość" (www.jsantorski.pl/inf.php?id=nr011) jest
      taką książką na temat wychowania do której sięgam co jakiś czas. Nie "wystarcza"
      ona do 12 r.ż., ale z tej serii są później "Dobre rozmowy", które dotyczą dzici
      starszych.
      Szczerze polecam.
    • gintaras2 Re: Dziewczyny! Poleccie dobrą książkę o wychowan 01.07.06, 21:23
      Serdecznie polecam tą pozycję. Jest napisana mądrze, z wyczuciem. Wprowadziłam
      w zycie zasady, które polecił autor i są bardzo dobre rezultaty tego
      wychowania. Na tej stronie znajdują się także fragmenty z książki.

"Jak wychować dziecko i nie oszaleć" Kevin Leman

www.rodzinna.pl/rodzinna/product_info.php?cPath=110000_110400_110408&products_id=641
      • joa8 Re: Dziewczyny! Poleccie dobrą książkę o wychowan 03.07.06, 11:39
        zaciekawiła mnie ta książka, poczytałam zamieszczone fragmenty, podobało mi się
        podejście autora, aż do momentu o laniu dzieci.
        Sorry, ale ten facet uwaza, że bicie dzieci jest okej. Dla mnie całkowicie go
        to skreśla i nie polecałabym tej książki nikomu.
        cytaty:
        "uważam, że lanie pasuje do mojej teorii. Ale lanie może być stosowane tylko w
        odpowiedniej sytuacji. Klaps w pupę może być dobrym srodkiem dyscyplinującym
        wobec dzieci od dwóch do siedmiu lat.
        Ostrożnie jednak z biciem dzieci poniżej dwóch lat.
        Dobre i złe sposoby sprawiania lania (sic!)
        Istotne w czasie sprawiania lania dziecku jest panowanie nad swoimi emocjami.
        Lanie to coś, co musi być robione z miłością. Istnieje przepaśc między jednym
        lub paroma dobrymi klapasami a biciem dziecka w ataku furii..."
        Otóz moim zdaniem nie istnieje i nie polecałabym tej książki.
        • gintaras2 Re: Dziewczyny! Poleccie dobrą książkę o wychowan 04.07.06, 15:09
          To dobrze że autor pisze o klapsach i tłumaczy rodzicom ich konsekwencje. Bo
          jest jednak daleko wiecej rodziców którzy używają siły w stosunku do dzieci,
          niż tacy którzy zadają sobie trud innych metod. On kompleksowo pisze o swojej
          metodzie jaką jest "dyscyplina praktyczna" i wcale nie trzeba stosować się
          literalnie do jego wskazań. Pisze też w tej ksiązce jak mądrze kochać dzieci,
          jak uczyć ich bycia odpowiedzialnym i dobrym dla innych. Mam synka, u mnie w
          domu znakomicie sprawdził się sposób na napady złości - tłumaczę mu że nie
          muszę tolerować jego napadów złości i prowadzę go do jego pokoju. On wie, że
          złoscic się mozna, ale nie czyims kosztem i takie sytuacje zdarzają sie coraz
          rzadziej. Pomimo wszystko uważam, że jest to ksiązka warta polecenia.
        • pstefaniuk o biciu.. 17.07.06, 13:01
          nie czytałem całej książki ale z tego fragmentu, o którym piszesz wynika coś
          jeszcze, a mianowicie że autor tej książki dopuszcza bicie (klapsy?) w pewnych
          ekstremalnych sytuacjach gdy chodzi o zdrowie a nawet życie dziecka (podaje
          przykład z małym dzieckiem uporczywie chodzącym na skaraj basenu). też nie
          jestem zwolennikiem bicia ale myślę, że coś w tym jest. mam dwóch synów (jeszcze
          bardzo małych), i po lekturze tego fragmentu zadałem sobie pytanie co zrobię jak
          np. jeden drugiemu obwiąże szyje sznurkiem i zacznie go dusić albo wpadną razem
          na jakiś równie "fajny" pomysł, czy wtedy nie najlepiej zadziała parę klapsów?
          pamiętam, że jak byłem gó..arzem dostałem lanie bodajże raz gdy wróciłem do
          domu jakoś strasznie późno i rodzice odchodzili od zmysłów że coś mi się stało.
          pamiętam to do dziś.
          a książkę chyba kupię.
    • joannaoa123 Re: Dziewczyny! Poleccie dobrą książkę o wychowan 03.07.06, 12:23
      polecam książkę "Kiedy pozwolić, kiedy zabronić"
      opisuje zasady jakie pomogą we wspólnym życiu, reguły i konsekwentne działanie
      rodziców, bez krzyku, bez bicia
      polecam
    • bri Re: Dziewczyny! Poleccie dobrą książkę o wychowan 03.07.06, 13:26
      Ja uwielbiam Tracy Hogg. Przed narodzeniem córeczki przeczytałam "Język
      niemowląt" i to naprawdę uprościło wiele spraw. Teraz czytam "Język dwulatka"
      (to polskie tłumaczenie, książka jest dla rodziców dzieci, które zaczęły
      chodzić).
    • magmi2 Re: Dziewczyny! Poleccie dobrą książkę o wychowan 13.07.06, 22:38
      Ja także polecam " Jak mówić żeby dzieci nas sluchały, jak słuchac żeby dzieci
      do nas mówiły ". Właśnie skończyłam ja czytać od deski do deski i już widzę
      zachodzące we mnie zmiany i nastawienie do dzieci ( trójka urwisów). Polecam
      wszystkim rodzicom !!!!
      • joanna9920 Re: Dziewczyny! Poleccie dobrą książkę o wychowan 14.07.06, 07:33
        to ja jeszcze dorzucę Samsona"moje dziecko mnie nie słucha"jak dla mnie rewelacja
    • mlodziutka11 Re: Dziewczyny! Poleccie dobrą książkę o wychowan 14.07.06, 08:22
      A jak już przeczytasz te wszystkie książki to polecam L. Talko "Dziecko dla
      początkujących" i "Dziecko dla średnizaawansowanych", bo inaczej zwariujesz od
      tych wszystkich rad które i tak pewnie miną się z prawdą. Część opowiadań Talki
      jest tu na tej stronie w felietonach.
      Pozdrawiam
    • dorota.konowrocka Re: Dziewczyny! Poleccie dobrą książkę o wychowan 20.07.06, 13:08
      Polecam ksiązki Johna Holta, niedostępne chyba niestety po polsku i może o nieco
      starszych dzieciach, ale tak naprawdę filozofia tego wychowania odnosi się do
      wszystkich dzieci i dorosłych również. Ja na razie czytałam dwie "how children
      fail" i "freedom and beyond", zamówiłam kilka kolejnych, m.in. "how children
      learn". Holt pisze głównie o wspieraniu dzieci w ich rozwoju, o stwarzaniu im
      warunków, w których mogą "rozkwitnąć" i dojrzeć. Siłą rzeczy niewiele piszę więc
      o regułach i posłuszeństwie, a raczej o "podążaniu za dzieckiem" i
      wykorzystywaniu jego naturalnych ciągot. Dla mnie doskonała lektura,
      utwierdzająca mnie w moim podejściu do dzieci smile

No i proszę Państwa, Korczak! "Jak kochać dziecko" i inne. To jest absolutnie
      ponadczasowe, doskonałe! Polecam jeszcze Ellen Key "Stulecie dziecka", to też
      już klasyka, cały czas bardzo aktualna, wznowione ostatnio przed Wydawnictwo
      Akademickie Żak. Z rzeczy bardziej praktycznych Rebecca Wild "Raising curious,
      creative, confident kids", o pewnej szkole i przedszkolu w ekwadorze
      prowadzonych przez autorkę. Mnóstwo niezwykle cennych spostrzeżeń na temat dzieci.

Dot
    • ewa2233 Re: Dziewczyny! Poleccie dobrą książkę o wychowan 21.07.06, 14:26
      www.merlin.com.pl/frontend/search/1?sort=tytul&ofertashock&gdzieSzuk=osoba&q=Elaine%20Mazlish&dzial=1&xTitle=Elaine%
      20Mazlish

najpierw żółta, później niebieska smile
      A jeszcze później cała reszta z tej serii smile
      Czyta się świetnie, dużo przykładów.
      Nawet na studiach, ćwiczenia z zarządzania zasobami ludzkimi mieliśmy
      opracowane na podstawie niektórych rozdziałów!
      Mam w domu wszystkie "tomy". Gdy jest problem zaglądam do odpowiedniego, żeby
      się wesprzeć smile
      Książki nie rozwiązują problemów, ale pokazują metody ich rozwiązywania, bez
      agresji. A o nie przyklejaniu dzieciom "etykietek" powinien przeczytać każdy
      rodzic.
      ---------------------------------------------------
      çççççççççççççççççççççĂççĂç
      Gdyby motyle w moim brzuchu zamieniły się w krowy - mogłabym się zająć
      produkcją mleka na dużą skalę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka