pipino 13.06.06, 20:53 Szukam dobrej lektury na temat wychowania i psychologii dziecka od 12 miesiaca zycia do powiedzmy szkolnego. Bede wdziczna Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lokal47 Re: Dziewczyny! Poleccie dobrą książkę o wychowan 14.06.06, 15:41 www.jsantorski.pl/inf.php?id=nr200 zobacz sobie to Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
mchopka Re: Dziewczyny! Poleccie dobrą książkę o wychowan 01.07.06, 19:38 Polecam całym cerecem dwie książki - inne niz wszystkie, szczerze, mądzrze napisane.Jolanta Gajda ABC Mądrego Rodzica: Droga do Sukcesu. Podaję adres www. pod którym mozna przeczytać fragment tego ebooka , zamówić go i ogólnie zapoznac się z nim. dziecko.zlotemysli.pl/kingap.php Inna bardzo fajna książka to Katarzyna Krzan Szczęśliwe macierzyństwo i jego sekrety. Adres: macierzynstwo.zlotemysli.pl/kingap.php Odpowiedz Link Zgłoś
meggi45 Re: Dziewczyny! Poleccie dobrą książkę o wychowan 14.06.06, 22:41 Nie znam ksiązki o wychowaniu, ale polecam książkę o psycho- fizycznym rozwoju dzieci A. Samsona pt. "Książeczka dla wystraszonych rodziców". Sedno w pogułce, Polecam Odpowiedz Link Zgłoś
mama_motyla Re: Dziewczyny! Poleccie dobrą książkę o wychowan 03.07.06, 09:08 A Santorski? czy to aby nie TEN ktory okazal sie specjalista.... w pedofili? szkoda ze jego interesujacy dorobek kojarzyc mi sie juz zawsze bedzie ze "zlym dotykiem" i ze zdrada.... osobiscie nei polecam Odpowiedz Link Zgłoś
mama_motyla Re: Dziewczyny! Poleccie dobrą książkę o wychowan 03.07.06, 09:10 a Samson? czy to nie TEN ktory okazal sie specjalista w .........pedofili? szkoda ze jego dorobek bedzie juz zawsze mi sie kojarzyl ze "zlym dotykiem" i najprosciej mowiac ze zdrada... osobiscie nie polecam Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Dziewczyny! Poleccie dobrą książkę o wychowan 04.07.06, 00:12 mama_motyla napisała: > a Samson? czy to nie TEN ktory okazal sie specjalista w .........pedofili? > szkoda ze jego dorobek bedzie juz zawsze mi sie kojarzyl ze "zlym dotykiem" i > najprosciej mowiac ze zdrada... > > osobiscie nie polecam a ksiązkę czytałaś? bo ja czytałam zanim zaczęło być głośno o panu S. i bardzo mi sie spodobała dziś nadal bardzo mi sie podoba. Samson nie napisał jej sam.. Odpowiedz Link Zgłoś
sylwiamama2 Re: Dziewczyny! Poleccie dobrą książkę o wychowan 19.06.06, 12:50 Cześć, mogę osobiście polecoś książke pt "jak mówić żeby dzieci nas słuchały, jak słuchać żeby dzieci do nas mówiły" Z tej serii są jeszcze trzy ksiązki, mnin "Rodzeństwo bez rywalizacji" Nie pamiętam autorek. Są to nie duże ksiązeszki formatu A5, pierwsza ma okładkę koloru niebieskiego, druga - zielonego. Są rewelacyjne. Myslę że, gdyby każdy rodzić przeczytał chociaż jedną z nich i stosował się do tych zasad, kóre tam są opisane, nie mielibysmy wiekszych problemów z dziećmi. Często przestawiają, wręcz zaskakujące pomysły na rozwiązywanie problemów!!!! Polecam. Sylwia Odpowiedz Link Zgłoś
susannamotylek Re: Dziewczyny! Poleccie dobrą książkę o wychowan 22.06.06, 11:01 a ja ostatnio czytałam "co mówi twoje dziecko, kiedy jeszcze nie potrafi mówić" Odpowiedz Link Zgłoś
darling_me Re: Dziewczyny! Poleccie dobrą książkę o wychowan 02.07.06, 21:40 to jest autorstwa Adele Faber i Elaine Mazlish "Dobra milosc" tez polecam i "Zrozumiec dziecko" F. Dolto Odpowiedz Link Zgłoś
ana119 Re: Dziewczyny! Poleccie dobrą książkę o wychowan 22.06.06, 11:33 Mi rozjaśniło wiele "Każde dziecko może nauczyć się reguł". Jest to mała i napisana prostym językiem książeczka jak należy zabraniać żeby odnieść skutek, nagradzać itp. A teraz nabyłam i podczytuję "Zrozumieć dziecko". Poczytaj opisy tych książek w necie Odpowiedz Link Zgłoś
owocoskala Re: Dziewczyny! Poleccie dobrą książkę o wychowan 22.06.06, 12:12 Ja używałam takich podręczników "Pierwszy rok zycia dziecka" i "drugi i trzeci rok życia dziecka" tam jest wszystko sprawy medyczne i wychowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
dziejekas Re: Dziewczyny! Poleccie dobrą książkę o wychowan 22.06.06, 12:13 Jak dla mnie "Dobra miłość" (www.jsantorski.pl/inf.php?id=nr011) jest taką książką na temat wychowania do której sięgam co jakiś czas. Nie "wystarcza" ona do 12 r.ż., ale z tej serii są później "Dobre rozmowy", które dotyczą dzici starszych. Szczerze polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
gintaras2 Re: Dziewczyny! Poleccie dobrą książkę o wychowan 01.07.06, 21:23 Serdecznie polecam tą pozycję. Jest napisana mądrze, z wyczuciem. Wprowadziłam w zycie zasady, które polecił autor i są bardzo dobre rezultaty tego wychowania. Na tej stronie znajdują się także fragmenty z książki. "Jak wychować dziecko i nie oszaleć" Kevin Leman www.rodzinna.pl/rodzinna/product_info.php?cPath=110000_110400_110408&products_id=641 Odpowiedz Link Zgłoś
joa8 Re: Dziewczyny! Poleccie dobrą książkę o wychowan 03.07.06, 11:39 zaciekawiła mnie ta książka, poczytałam zamieszczone fragmenty, podobało mi się podejście autora, aż do momentu o laniu dzieci. Sorry, ale ten facet uwaza, że bicie dzieci jest okej. Dla mnie całkowicie go to skreśla i nie polecałabym tej książki nikomu. cytaty: "uważam, że lanie pasuje do mojej teorii. Ale lanie może być stosowane tylko w odpowiedniej sytuacji. Klaps w pupę może być dobrym srodkiem dyscyplinującym wobec dzieci od dwóch do siedmiu lat. Ostrożnie jednak z biciem dzieci poniżej dwóch lat. Dobre i złe sposoby sprawiania lania (sic!) Istotne w czasie sprawiania lania dziecku jest panowanie nad swoimi emocjami. Lanie to coś, co musi być robione z miłością. Istnieje przepaśc między jednym lub paroma dobrymi klapasami a biciem dziecka w ataku furii..." Otóz moim zdaniem nie istnieje i nie polecałabym tej książki. Odpowiedz Link Zgłoś
gintaras2 Re: Dziewczyny! Poleccie dobrą książkę o wychowan 04.07.06, 15:09 To dobrze że autor pisze o klapsach i tłumaczy rodzicom ich konsekwencje. Bo jest jednak daleko wiecej rodziców którzy używają siły w stosunku do dzieci, niż tacy którzy zadają sobie trud innych metod. On kompleksowo pisze o swojej metodzie jaką jest "dyscyplina praktyczna" i wcale nie trzeba stosować się literalnie do jego wskazań. Pisze też w tej ksiązce jak mądrze kochać dzieci, jak uczyć ich bycia odpowiedzialnym i dobrym dla innych. Mam synka, u mnie w domu znakomicie sprawdził się sposób na napady złości - tłumaczę mu że nie muszę tolerować jego napadów złości i prowadzę go do jego pokoju. On wie, że złoscic się mozna, ale nie czyims kosztem i takie sytuacje zdarzają sie coraz rzadziej. Pomimo wszystko uważam, że jest to ksiązka warta polecenia. Odpowiedz Link Zgłoś
pstefaniuk o biciu.. 17.07.06, 13:01 nie czytałem całej książki ale z tego fragmentu, o którym piszesz wynika coś jeszcze, a mianowicie że autor tej książki dopuszcza bicie (klapsy?) w pewnych ekstremalnych sytuacjach gdy chodzi o zdrowie a nawet życie dziecka (podaje przykład z małym dzieckiem uporczywie chodzącym na skaraj basenu). też nie jestem zwolennikiem bicia ale myślę, że coś w tym jest. mam dwóch synów (jeszcze bardzo małych), i po lekturze tego fragmentu zadałem sobie pytanie co zrobię jak np. jeden drugiemu obwiąże szyje sznurkiem i zacznie go dusić albo wpadną razem na jakiś równie "fajny" pomysł, czy wtedy nie najlepiej zadziała parę klapsów? pamiętam, że jak byłem gó..arzem dostałem lanie bodajże raz gdy wróciłem do domu jakoś strasznie późno i rodzice odchodzili od zmysłów że coś mi się stało. pamiętam to do dziś. a książkę chyba kupię. Odpowiedz Link Zgłoś
joannaoa123 Re: Dziewczyny! Poleccie dobrą książkę o wychowan 03.07.06, 12:23 polecam książkę "Kiedy pozwolić, kiedy zabronić" opisuje zasady jakie pomogą we wspólnym życiu, reguły i konsekwentne działanie rodziców, bez krzyku, bez bicia polecam Odpowiedz Link Zgłoś
bri Re: Dziewczyny! Poleccie dobrą książkę o wychowan 03.07.06, 13:26 Ja uwielbiam Tracy Hogg. Przed narodzeniem córeczki przeczytałam "Język niemowląt" i to naprawdę uprościło wiele spraw. Teraz czytam "Język dwulatka" (to polskie tłumaczenie, książka jest dla rodziców dzieci, które zaczęły chodzić). Odpowiedz Link Zgłoś
magmi2 Re: Dziewczyny! Poleccie dobrą książkę o wychowan 13.07.06, 22:38 Ja także polecam " Jak mówić żeby dzieci nas sluchały, jak słuchac żeby dzieci do nas mówiły ". Właśnie skończyłam ja czytać od deski do deski i już widzę zachodzące we mnie zmiany i nastawienie do dzieci ( trójka urwisów). Polecam wszystkim rodzicom !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
joanna9920 Re: Dziewczyny! Poleccie dobrą książkę o wychowan 14.07.06, 07:33 to ja jeszcze dorzucę Samsona"moje dziecko mnie nie słucha"jak dla mnie rewelacja Odpowiedz Link Zgłoś
mlodziutka11 Re: Dziewczyny! Poleccie dobrą książkę o wychowan 14.07.06, 08:22 A jak już przeczytasz te wszystkie książki to polecam L. Talko "Dziecko dla początkujących" i "Dziecko dla średnizaawansowanych", bo inaczej zwariujesz od tych wszystkich rad które i tak pewnie miną się z prawdą. Część opowiadań Talki jest tu na tej stronie w felietonach. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
dorota.konowrocka Re: Dziewczyny! Poleccie dobrą książkę o wychowan 20.07.06, 13:08 Polecam ksiązki Johna Holta, niedostępne chyba niestety po polsku i może o nieco starszych dzieciach, ale tak naprawdę filozofia tego wychowania odnosi się do wszystkich dzieci i dorosłych również. Ja na razie czytałam dwie "how children fail" i "freedom and beyond", zamówiłam kilka kolejnych, m.in. "how children learn". Holt pisze głównie o wspieraniu dzieci w ich rozwoju, o stwarzaniu im warunków, w których mogą "rozkwitnąć" i dojrzeć. Siłą rzeczy niewiele piszę więc o regułach i posłuszeństwie, a raczej o "podążaniu za dzieckiem" i wykorzystywaniu jego naturalnych ciągot. Dla mnie doskonała lektura, utwierdzająca mnie w moim podejściu do dzieci No i proszę Państwa, Korczak! "Jak kochać dziecko" i inne. To jest absolutnie ponadczasowe, doskonałe! Polecam jeszcze Ellen Key "Stulecie dziecka", to też już klasyka, cały czas bardzo aktualna, wznowione ostatnio przed Wydawnictwo Akademickie Żak. Z rzeczy bardziej praktycznych Rebecca Wild "Raising curious, creative, confident kids", o pewnej szkole i przedszkolu w ekwadorze prowadzonych przez autorkę. Mnóstwo niezwykle cennych spostrzeżeń na temat dzieci. Dot Odpowiedz Link Zgłoś
ewa2233 Re: Dziewczyny! Poleccie dobrą książkę o wychowan 21.07.06, 14:26 www.merlin.com.pl/frontend/search/1?sort=tytul&oferta&gdzieSzuk=osoba&q=Elaine%20Mazlish&dzial=1&xTitle=Elaine% 20Mazlish najpierw żółta, później niebieska A jeszcze później cała reszta z tej serii Czyta się świetnie, dużo przykładów. Nawet na studiach, ćwiczenia z zarządzania zasobami ludzkimi mieliśmy opracowane na podstawie niektórych rozdziałów! Mam w domu wszystkie "tomy". Gdy jest problem zaglądam do odpowiedniego, żeby się wesprzeć Książki nie rozwiązują problemów, ale pokazują metody ich rozwiązywania, bez agresji. A o nie przyklejaniu dzieciom "etykietek" powinien przeczytać każdy rodzic. --------------------------------------------------- çççççççççççççççççççççĂççĂç Gdyby motyle w moim brzuchu zamieniły się w krowy - mogłabym się zająć produkcją mleka na dużą skalę. Odpowiedz Link Zgłoś