Dodaj do ulubionych

Mały egoista

14.06.06, 11:31
Mam w domu małego egoistę a właściwie już starszego. Jasio nie potrafi
dzielić się zabawkami czy czymkolwiek z innymi dziećmi. W stosunku do Natalki
to już całkowita tragedia, nie dość, że nie daje jej swoich to jeszcze
zabiera jej. Nie pomagają rozmowy, tłumaczenie, nie wiem, czy on z tego
wyrośnie i mam czekać cierpliwie, czy jakoś działać? Podpowiedzcie coś proszę.

Jaś 30.10.02 i Natalka 12.09.04
Obserwuj wątek
    • aaania Re: Mały egoista 14.06.06, 13:38
      Myślę, że trzeba działać ale powoli, no i zdecydowanie.
      Tłumaczyć, że dzielić się warto, ale jeśli nie ma chęci, to nie zmuszać, nie zabierać jego zabawek. Nie faworyzować małej, jak zabiera bratu, to nie zgadzac się na zabieranie, dokładnie tak, jak nie zgadzać się na zabieranie przez starszaka zabawek córce.
      A jak jakieś dziecko nie chce pożyczyć mu swoich zabawek, to pokazywać, jak przykro jest, jak ktoś się nie dzieli, jak trudno się bawić, jak każdy pilnuje tylko swoich zabawek. I chwalić za najmniejsze nawet przejawy szczodrości.
      Dobrze, że ma rodzeństwo, szybciej przejdzie tę trudną szkołę. W końcu się nauczy, że dzielic się warto, nie ma siły.
      Chodzi do przedszkola?
      Mam córę z tego samego dnia, co Twój syn (30 październik 2002), ona z kolei dzieli się tak, że wszystko jej dzieciaki zabierają i mam kłopot w drugą stronę, uczę ją asertywności. Małymi kroczkami, ale postępy są smile

Pozdrawiamy
      • aaania Re: Mały egoista 14.06.06, 13:39
        a drugą pociechę mam z 24 września 2004 smile
        • kejtka1 Re: Mały egoista 14.06.06, 21:44
          Aaania ale nam się zlożyło z dzićmismile))
          Jasio jeszcze do przedszkola nie chodzi, zacznie od września. Z jednej strony
          cieszę się, że pójdzie do dzieci i może tam właśnie nuczy się dzielić zabawkami
          ale obawiam się też, żeby bardziej się to nie pogłębiło. Tam chyba
          dzieci "walczą" o swoje. Zauważyłam, że u niego to zabieranie zabawek dotyczy
          głównie Natalki, bo jak jego kolega zabierze mu jakieś auto to przychodzi do
          mnie z płaczem ale nie zabierze. Dziwne to moje dzieckowink

Jaś 30.10.02 i Natalka 12.09.04

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka