ivona31 21.07.06, 11:16 Mój mały ma 13 miesięcy czy to już czas na uczenie załatwiania sie do nocnika narazie wszelkie próby sie nie powiodły może jest jeszcze za mały chociaż jak zrobi kupkę to już wie że zrobił ale jest juz za późno Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maallinka Re: pielucha 21.07.06, 16:38 ivona nie zartuj, 13 m-cy to zdecydowanie za wczesnie, poczytaj watki na ten temat, chyba nikomu nie udalo sie nauczyc dziecka wolania na nocnik w tak wczesnum wieku. Jak uda Ci sie to w wieku 18 m-cy to bedzie wielki sukces. I moje zdanie jest takie ze 18 m-cy to najwczesniejszy wiek na taka nauke. Odpowiedz Link Zgłoś
monika_jo Re: pielucha 21.07.06, 17:40 Witaj. Moje zdanie jest inne niż poprzedniczki. Pewnie, że nie nauczysz w tym wieku siusiania do nocnika, ale przynajmniej przyzwyczaisz do niego i unikniesz strachu przed nocniczkiem. Zgadzam się jednak, że było już tyle wątków, że najlepiej będzie je odszukać i poczytać. Pozdrawiam i powidzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
eska44 Re: pielucha 22.07.06, 06:16 Niedawno czyłam artykuł na ten temat,w którym "mądrzy" pisali,że ppowinno się jak najwcześniej przyzwyczajać dziecko do nocniczka,wyrazili nawet przekonamnie,że wtedy gdy będzie już samo dobrze siedzieć. Nie chodzi tu o to by na siłe uczyć załatwiania sie tylko do nocnika,ale właśnie o przygotowywanie do tego.Wiadomo ,że nie bedzie odrazu nam wołać "siku" Ja moją córeczkę zaczęłam sadzać w wieku 6 mies. Na początku sobie tylko siedziała na chwilke. Kiedy zrobiła pierwszy raz siku,to biliśmy brawo,śmiałiśmy sie głośno i chwaliliśmy.Powoli udawało sie jej coraz częściej. Szczególnie rano po całej nocy brałam ją na nocnik(ja siadałam i ona też) Kupke też robi ślicznie,zawsze po śniadanku ją sadzam i jest. W innych porach jak widze że gdzieś stęka,to szybko z uśmiechem biegniemy(szybko,szybko,bo kupka...) Nie wiem kiedy zacznie sama sygnalizować że coś chce,ale co do nocnika to go zna i wiem do czego służy-tak sądzę. Tak więc nie czekaj dłużej z nocniczkiem! Odpowiedz Link Zgłoś
ivona31 Re: pielucha 26.07.06, 12:51 Sadzam go na nocniku już dość dawno ale on nie zabardzo ma czas na tak nudne zajęcie posiedzi chwilę i wstaje nie widzę narazie efektu żeyby mu się to podobało na nic będziemy próbować może wkońcu się uda Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
de_la_hoya Re: pielucha 26.07.06, 14:19 jak tak bedziecie probowac to mozecie go jeszcze zniechecic... Moj syn ma 2 lata i 3 miesiace i dopiero od dwoch tygodni zalatwia swoje potrzeby na nocnik, mowi ze chce siusiu i idzie do lazienki po nocniczek siada i robi. Na dworzu tez mowi ze mu sie chce to czy tamto i jest w stanie utrzymac siuski dokad nie znajdziemy miejsca w ktorym moze zrobic siusiu. Nocniki stoja u nas od dawna ale wczesniej byly swietnym miejscem na klocki. Ja zawsze bylam zdania ze jak dorosnie to sam zacznie i tak tez sie stalo. Jego koledzy i kolezanki juz od dawna sa wysadzani na nocniczki... wysadzani bo jeszcze nie skumali ze jak sie chce siusiu czy kupke to trzeba do nocnika. Mamusie sa oczywiscie bardzo dumne i zawsze twierdzily ze popelniam blad nie uczac syna od najmlodszych lat tej wspanialej umiejetnosci. Roznica miedzy moim synem a tamtymi dziecmi jest taka ze on jak chce to zawola a tamte leją pod siebie az miło, no chyba ze mamusia co 5 minut pyta czy dziecku sie nie chce przypadkiem... ale to chyba nie o to chodzi? Moim zdaniem powinnas mu mowic do czego jest nocnik, mozesz puszczac go bez pampersa po domu, jak zalapie to super a jak nie to trudno, chyba przezyjesz? Odpowiedz Link Zgłoś
kubinka Re: pielucha 30.07.06, 00:57 w zupełności popieram. Mój mały (2 lata) tez od dawna wie do czego jest nocnik, ale go nie przymuszałam.Jak sie udawało to dobrze a jaknie to nie. Jak nie chciał siadać to nie siadał. Od może miesiąca na dzień zdejmujemy pieluchę , staram się wyłapywac "momenty", ale wszystko bez przymuszania-i od kilku dni mały woła, a dziś nawet sam pobiegł po nocnik i sam zrobił co trzeba i był z tego bardzo dumny. Tak jak mówisz-tamte dzieci sa "wysadzane" a nie uczone treningu czystości. Dopiero pod koniec drugiego roku zycia dziecko jest zdolne kontrolować czynności fizjologiczne i dopiero wtedy może się nauczyć "wołać". Wysadzanie kilkumiesięcznego dziecka uważam za wygodnictwo, które niczego dziecku nie daje. Odpowiedz Link Zgłoś
kajka04 Re: pielucha 26.07.06, 15:01 witam, zaczęliśmy oswajać synka z nocnikiem , gdy miał 18 miesięcy; kilka razy usiadł w spodenkach lub pieluszce i na tym się zakończyło; od nocnika trzymał się daleko. My nie napieraliśmy, nie chciał siadać na nocnik, płakał. Ale przez ten czas oswajaliśmy go z nocnikiem. Gdy miał 2 lata i dwa tygodnie, zaczął korzystać z nocnika. Pierwszy dzień bez pieluchy obfitował w jego płacz i domaganie się założenia pieluchy. Drugiego dnia zaczął korzystać z nocnika. Cieszę się, że nauka poszła tak szybko. Odpowiedz Link Zgłoś
twarz2 Re: pielucha 26.07.06, 23:29 A ja nie rozumiem po jaką cholerę mam przyzwyczajać ledwo siedziące dziecko do nocnika? Po co mam przyzwyczajać dziecko nie kontrolujące swoich potrzeb do nocnika? Sprawić ma to ma mu przyjemnosć, ze kilka razy dziennie posiedzi na nocniku? Moje dziecko dorosło do odpieluchowania w wieku 25 miesięcy - w ciągu jednego dnia załapało, do czego słuzy nocnik i kibelek, a nigdy nie było przyzwyczajane. I nikt mnie nie przekona, że gdybym je "przyzwyczajała" byłoby lepiej. Bo niby pod jakim wzgledem lepiej? ivona31 napisała: > Mój mały ma 13 miesięcy czy to już czas na uczenie załatwiania sie do nocnika > narazie wszelkie próby sie nie powiodły może jest jeszcze za mały chociaż jak > zrobi kupkę to już wie że zrobił ale jest juz za późno Skoro próby kończa sie niepowodzeniem to odpuśc - poczekaj i spróbuj ponownie. Z własnego doświadczenia mogę Ci polecić obserwowanie tego jak sika dziecko - czy sika mało i często, czy co jakiś czas więcej. Można to zaobserwować na podstawie pileuszki. Jezeli dojdzie do opcji drugiej - możaesz zacząć próbowac, bo wtedy własnie zaczyna się kontrolować. Odpowiedz Link Zgłoś
kubinka Re: pielucha 30.07.06, 01:03 właśnie! popieram! wysadzanie malucha w wieku kilku miesięcy to wygodnictwo, które niczemu nie śłuży!!!Do czego tu wielce przyzwyczajać? Jak dziecku w odpowiednim wieku raz pokażesz do czego służy nocnik i toaleta to od razu załapie> Chyba,że komuś chodzi o to, by mógł mówić znajomym, że ich 6 czy 8miesięczne dziecko "robi" na nocnik. Jeśli to ma być powód do dumy....Lepiej zeby znajomi nie byli zbyt inteligentni-bo go wyśmieja Odpowiedz Link Zgłoś