Dodaj do ulubionych

Pięciolatek nie chce rysować!

IP: *.* 04.07.01, 20:47
Mam prawie 5 - letniego synka. Mały jest inteligentnym i wygadanym chłopcem, ale kompletnie nie chce nic robić manualnie ani rysować, ani malować czy lepić plastelinę. Zachęcam go na różne sposoby, kupuję piękne malowanki, kolorowe papiery, nożyczki - nie chce nawet wziąć do rąk. Zna już trochę liter , odróżnia kolory, ale nie chce sam niczego robić. Nie lubi również budować klocków, ani bawić się w piasku - żadnych prac manualnych. Powoduje to, że nie ma wyćwiczonej ręki ani lewej ani prawej, w zasadzie to czynności wykonuje raz jedną, raz drugą ręką, sama nie wiem czy jest leworęczny. Jeśli już nawet chce coś zrobić to szybko się zniechęca, denerwuje jak mu nie wychodzi i zostawia. Chciałabym w nim wyćwiczyć trochę wytrwałości i cierpliwości, ale nie wiem jak? Macie podobne doświadczenia ze swoimi maluchami - proszę o radę! Jakie układanki, albo ćwiczenia możecie polecić.Jak zachęcić , ale nie zniechęcić? Jula
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: Pięciolatek nie chce rysować! IP: *.* 04.07.01, 21:48
      Może podziała zabawa z innymi dziećmi ,robimy wielkiego wyklejanego smoka ,czy coś takiego.Dobrze że się tym interesujesz ,to może nie tragedia że mały nie chce rysować,ale moja córka właśnie skończyla zerówkę gdzie było mnóstwo dzieci nie potrafiących lepić z plasteliny.dzieciaki mają wtedy problemy z pisaniem i rysowaniem.Powodzenia(nic na siłę),Gosia
    • Gość: bogusias Re: Pięciolatek nie chce rysować! IP: *.* 05.07.01, 12:45
      Jula,nie wiem czy to sie przyda. Chlopcy tez chyba z natury maja mniejsze zamilowanie do `dlubania` i wola raczej robic rzeczy z wiekszym rozmachem. moze wiec uda Ci sie synka zachecic takim rozzzzzzzzmachem!!!!!!!To kilka pomyslow:-zabawy- **w pisaku-foremki,foremki formemki- piasek i troche wody by sie kleilo. Na plazy mozna tez zbudowac razem zamek-pozbierac muszelki, kamyki, ukladac je ........ ** glina i bloto- tu niestety trzeba miec troche cywilnej odwagi aby pozwolic dziecku poksc na calosc- iiiiiik!!ubierz go w cos `na zmarnowanie` i do dziela - nawet w deszczowa pogode!!! ** pomaganie mamie w kuchni- mieszanie produktow na ciasto ** zabawa ziarenkami fasoli, grochy-pozwol mu zabawic sie w kopciuszka- rozsyp troche takiego drobiazgu(moze nawet koraliki itp) - i niech sobie swiczy lapki- nie zdziw sie tylko jesli po minucie zrezygnuje ale nawet troche to juz cos.*** zabawa w wodzie- przelewanie wody w wanie przez rozne otwory, sitka, lejki Mozesz tez wsypac dow ody troche kamykow (lepiej nieco wiekszych)-muszelek itp- mowie Ci jaka frajda!!!*** domowej roboty plastelina:1/4 kg maki1 l-czka soli4 l-czki prodzku do pieczeniaok 1/2szkl wodybarwniki spozywcze2 lyzki olejuZagniec to dobrze i ew dodaj maki badz wody tak by bulo dosc plastyczne(mozesz nawet pozwolic malemu by Ci przy tym pomogl)I do dziela jesli da sie namowicRysowanie-palcem- po zaparowanej szybie, po piasku na plazy, patykiem po ziemi...kreda po tablicy, chodniku-jesli moznapolecam raczej duze ,grube swiecowy na poczatekmalowanie farbami-palcem,zakraplaczem,raczkami, strzykawka????-zawsze to mozna robic latem na dworze jesli sie da.W kuchni lub lazience jesli masz na podlodze plytki ceramiczne lub linoleum ,mozesz tez zaryzykowac z pianka do golenia(nawet taka najtansza)-ubierz malego w kapielowki i niech sobie rysuje w tej piance. A pozniej jak podloga sie pieknie myje!!!!!!!Tyle mi sie narzie nasuwa. Moze cos pozniej sobie przypomne to napisze. Kazda zabawa tego typu jest dobra nawet jesli bedzie to w ilosciach sladowych.a poza tym klocki, ukladanki, puzzle dostosowane do wieku itp (koordynacja wzrokowo-manualna)-u nas najlepiej sie sprawdzily klocki i ukladanki drewniane-puzzle zreszta tez- sa bardzo mile w dotyku i naprawde zachecajace dla dziecka-takie z serii ekologicznej-prawdziwe cudo.czasem te bardzo kolorowe lego itp zbyt baqrdzo stymuluja i dziecko nie potrafi sie skupic. A wogole jest taka marda zasada- jesli male dziecko nie uczy sie danej rzeczy przez zabawe oznacza to,ze jeszcze nie jest gotowe by to wogole opanowac(chodzi tu oczywiscie o mlodsze dzieciaczki).Powodzenia!!!!!!!!!:)
    • Gość: guest Re: Pięciolatek nie chce rysować! IP: *.* 17.07.01, 09:36
      Pędź z nim do psychologa i to co sił w nogach. Miałam identyczne problemy z córką. po badaniu okazało się, że ma skrzyżowaną lateralizację. Dominuje lewe oko i noga, a ręka jest w zasadzie nieokreślona, bardziej prawa. Efekt - opóżniona sprawność manualna, która jest skutkiem braku koordynacji ręka - oko. Tutaj raczej nie pomogą zwykłe zabawy manualne, potrzebne są specjalne ćwiczenia, które indywidualnie dobierają w każdej poradni psychologiczno - pedagogicznej, po przebadaniu dziecka. I codzienna systematyczna praca. Najlepiej idz już teraz, bo wiem, że w niektórych miastach dlugo się czeka. I nie daj się zbyć, że dziecko jest po prostu niechętne zabawom manualnym, bo u mnie w przedszkolu tak mi niestety powiedzieli. A 5 lat, to ostatni dzwonek do nadrobienia ewentualnych braków w koordynacji.Pozdrawiam :hello: Tyska.Jeśli chcesz, napisz na priva.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka