Dodaj do ulubionych

strachliwa?

IP: *.* 19.01.02, 16:13
Witam. Zwracam się do Was z prośbą o pomoc, bo mam nast. problem: moja 17-sto miesięczna Paulinka jest bardzo strachliwa. Płacze u lekarza (nawet na same słowa "pani doktor"), kiedy zagada do niej ktoś obcy (nawet jeśli robi to z uśmiechem), płacze i "wczepia się jak małpka" nawet na widok niektórych wujków. Na gwałtowne dźwięki albo karetkę za oknem też reaguje "małpką". Nie wiem co mam robić. W domu jest normalnie, na co dzień Pola jest bardzo pogodna, chodzę z nią "w ludzi" (w sklepach, wypożyczalniach video, autobusach itp. jest ok póki nie ma zagadywania). Czy to przejściowe, czy robię coś nie tak? Magda m. Paulinki P.S. Acha i wózek to wróg mojej córki! Na spacerach albo chodzi na swoich nogach albo na moich rękach!!
Obserwuj wątek
    • Gość: JolaEP Re: strachliwa? IP: *.* 20.01.02, 13:11
      Wydaje mi się, że reaguje całkiem normalnie. Ma typowe dla tego wieku lęki (nieznane dźwięki, nieznane osoby).Wysiliłam pamięć i wydaje mi się, że Piotruś (2 3/12) zachowywał się w tym wieku podobnie. Wielki ryk i histeria u lekarza. Bał się np. odkurzacza :) i innych warczących przedmiotów (np. suszarki). Na widok swojego chrzestnego zawsze płakał (może dlatego, że ma brodę). Ale Emilka w jego wieku była jeszcze lepsza, bo zareagowała histerycznie na widok ... taty w mundurze :)A w wieku 2 lat Piotruś jest bardzo zrównoważonym młodym człowiekiem, uwielbia wizyty w gabietach lekarskich (zawsze jest rozczarowany, że to już koniec) i chce pomogać mamie w odkurzaniu. Tylko ciemoności się boi...
    • Gość: madzia22 Re: strachliwa? IP: *.* 21.01.02, 13:03
      Nie jest strachliwa. Wszystko co opisujesz zupełnie mieści się w normie zachowań dzieci.Może mała ma jakieś przykre wspomnienia związane z lekarzami, szpitalem etc.Boi się niektórych mężczyzn, bo boi się czegoś w ich wyglądzie, albo ich głosu, albo czegoś jeszcze innego.Na dźwięk sygnału karetki mnie też przechodzą dreszcze, więc wcale jej się nie dziwię. :cry:A że boi się jak obcy ludzie do niej zagadują, no cóż - ja też tego nie lubię.Madzia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka