Dodaj do ulubionych

nocne sikanie 2-latka

IP: *.* 31.10.02, 19:01
drodzy rodzice!podzielcie sie doswiadczeniami na temat skutecznych sposobow oduczania sikania podczas snu.jak przekonac swoja pocieche do wolania sisiu, rowniez w nocy?z gory dziekujemamamik@
Obserwuj wątek
    • Gość: 110902 Re: nocne sikanie 2-latka IP: *.* 31.10.02, 20:30
      Dzień dobry MAMAMIK,Moja odpowiedź może cię trochę zdziwi, ale ja nigdy nawet nie spróbowałam oduczać córki siusiania w nocy. Dlaczego? Bo byłoby to szalenie uciążliwe i dla niej i dla mnie. Pilnowanie, żeby się nie posiusiała do łóżka, wstawanie i chodzenie z nią w nocy do toalety. Brrr, noc jest do spania. I jak mała skończyła 3 latka, sama poprosiła, żeby nie dawać jej już pampersa na noc. Przestałam dawać, a ona przestała siusiać. I tyle. Dodam, że w dzień nie używała pampersów od 15 miesiąca życia. A swoją drogą, 2-latek to jeszcze małe dziecko i ma pełne prawo siusiać w nocy do pampersa. Życzę wytrwałości i cierpliwości.Pozrawiam ciepło,Ala
      • Gość: 26042000 Re: nocne sikanie 2-latka IP: *.* 03.11.02, 23:20
        Mój ma 2,5 roku i również zdarza mu się siusiać do pampersa w nocy. Czasami budzi się i woła siusiu, ale w zasadzie nie zastanawiałam się nad tym ,żeby w tym wieku "próbować" go oduczyć. Zresztą w jaki sposob:czuwać, budzić go? Jeśli nadejdzie pora, by się nad tym zastanowić, na początku ograniczyłabym ilość podawanych płynów przed snem.Myślę ,że nie powinnaś się tym martwić, gdyż w wieku 2 lat wiele dzieci ma nadal problemy z siusianiem w dzień.Pozdrawiam.Iza
        • Gość: AniaSK Re: nocne sikanie 2-latka IP: *.* 04.11.02, 12:43
          Ja myślę, że umiejętność nie siusiania w nocy przyjdzie z czasem. Oczywiście możesz ograniczać picie przed snem, albo budzić dziecko w nocy, ale czy ja wiem, czy to dobre metody? To naprawdę duża sztuka dla dziecka!U mnie przyszło to jakoś samoczynnie, mały najpierw zaczął wołac w dzień, a teraz baaaaaaardzo rzadko zdarza mu się siusianie w nocy, choć wieczorem sporo pije i widać po ilości porannego siusiania, że potrafi naprawdę sporo wytrzymać.Ania
    • Gość: AnitaP Re: nocne sikanie 2-latka IP: *.* 06.11.02, 23:33
      Mój synek dopiero gdy skończył 2 latka przestał używać pampersów w dzień. O nocy na razie nie myślę, bo co rano budzi się z wieeelką pieluchą. No i dobrze. Wolę się w nocy wyspać, niż biegać kilka razy do łazienki.Anita.
      • Gość: Magda_c Re: nocne sikanie 2-latka IP: *.* 08.11.02, 19:29
        Mój Dominik (2 i 4 mies.) od kiolu miesięcy chodzi bez pieluchy. na noc zakładam mu oczywiście pampersa, choć czasami zdarza sie, ze rano pieluch jest sucha. Na razie nie próbuję go uczyc wstawania w nocy, bo poprostu sama nie lubie wstawać. Moim problemem natomiast jest popuszczanie w ciągu dnia. Sa dni, ze Mały ładnie woła, a czasami(ostatnie częściej) zdarza mu sie popuscić i woła dopiero po chwili. Tłumacze mu, ze ma wołac wcześniej, ale... no wlaśnie. Nie pomaga to.Co powinnam zrobić?Pozdrawiam Magda
    • Gość: Qinga Re: nocne sikanie 2-latka IP: *.* 14.11.02, 19:03
      Ola (2 i 5 miesięcy)sama pewnego dnia poprosiła żeby nie zakładać jej pieluszki (jakieś dwa miesiące temu) no i kiedy parę razy zdarzyło się nieszczęście chciałam wrócić do pieluch. Niestety Ola stanowczo zaprotestowała. Teraz więc kiedy ja kładę się spać (przeważnie po północy) to wysadzam Olkę. Najczęściej odbywa się to prawie na śpiąco.I to jej wystarcza.Najważniesza jest cierpliwość i kilka zmian pościeli pod reką. Powodzenia.Kinga i Ola
      • Gość: Padlinka Re: nocne sikanie 2-latka-powrot do pieluch? IP: *.* 19.11.02, 08:24
        A co zrobic, jesli moja niespelna 2 letnia coreczka juz od 5 miesiecy nie sika w nocy i w dzien, a teraz od tygodnia co noc siusia do lozeczka? Kazdej nocy budzi sie mokra. Wczesniej albo sikala dopiero rano, albo budzila mnie i mowila, ze chce siusiu. Nie wiem co mam robic. Nie daje jej picia na noc, wysadzam przed samym spaniem a ona nadal siusia w nocy. Nie wiem czy to dobry pomysl, zeby znowu po prawie pol roku zalozyc jej pampersa... Ale powiem szczerze, ze juz brakuje mi przescieradel, pizamek i cierpliwosci...
        • maja252 Re: nocne sikanie 2-latka-powrot do pieluch?-nieee 20.05.03, 15:01
          zachowaj cierpliwosc to jest normalne moj synek tez raz mial cos takiego i
          to prawie trzyletni co prwda w nocy nie siusial ale zaczal robic kupke w
          majtki trwalo to trzy tygodnie a ja wlosy z glowy rwalam bo mialam wizje
          trzylatka w pampersie poruszylam tez temat na forum i mnie mamy zbesztaly ze
          to jest czeste u dzieci i trzeba poczekac ....mialy racje tylko ja to
          wspomoglam malym szantarzem zabralam malemu ulubiona zabawke i powiedzialam ze
          oddam jak zrobi kupke do ubikacji podzialalo -problem sie skonczyl

pozdrawiam maja
    • funkyman Re: nocne sikanie 2-latka 20.05.03, 13:12
      2 latka? to żaden problem. przynajmnie w rozwoju dziecka. Rozumiem, że szkoda
      pościeli. Mi zdarzało się sikać w nocy do 7! roku życia. Pani psycholog
      powiedziała, że to ... samo przejdzie. No i przeszło. Ale łatwo nie było.

pozdrawiam
      • maja252 Re: nocne sikanie 2-latka 20.05.03, 14:54
        witaj

uwarzam ze nie masz na to wplywu dziecko musi sie nauczyc samo kontrolowac
        siusianie noca jak bedziesz to robic na sile bo wypada zeby spalo bez pieluchy
        to bedziesz miec duzo prania , ja u mojego dwulatka tylko dwa razy zdjelam na
        noc pieluche mimo ze w dzien juz bez niej chodzil za kazdym razem posciel byla
        mokra i maly tak spal nawet go to nie budzilo ze zimno mu bylo wiec przesalam
        sie wyglupiac i poczekalam az maly sam sie przebudzi na siusiu nie musialam
        dlugo czeac bo jak mial dwa i pol roku to sie skonczyly wszystkie problemy z
        siusianiem w ciagu jednego dnia ,sam wiedzial ze trzeba isc do toalety i ze w
        nocy musi wstac ....zycze spokoju i cierpliwosci moze jeszcze za
        wczesnie ,pozatym jesli chcasz zeby mniej siusialo to nie pozwalaj sie opijac
        na wieczor

pozdrawiam Maja
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka