Dodaj do ulubionych

nie chce się kąpać

08.01.07, 19:31
moja córeczka ma dwa latka i cztery miesiące i od około dwóch tygodni mamy z
nią problem - nie chce się kąpać na widok wanny z wodą wpada w histerię mogę
ją myć i ja i mąż ale musi stać przy wannie. a nie w środku. jak ją
próbowaliśmy kąpać wczoraj to prawie z niej wyskoczyła. dodam, że jestem przy
każdej kąpieli, mała nie zostaje sama w łazience, nigdy się nie przewróciła
we wannie, ani nie uderzyła. wyczerpaliśmy już wszystkie pomysły - zabawki we
wodzie, kąpiel z mamą, mycie pod prysznicem. juz nie wiem co robić, teraz
postanowiliśmy jej nie zmuszać przez jakiś czas - może zapomni.
Obserwuj wątek
    • paacynka Re: nie chce się kąpać 09.01.07, 11:46
      nie wiem czy zapomni, konsekwentnie ją myjcie, uspokajajcie słowem i robcie
      swoje dziecko ma taki etap albo na nie albo właśnie odwraca się to co do tej
      pory było ok już nie jest - minie jej. Tylko bez nerwów jak ty będziesz
      traktowała kąpiel jak coś normalnego to ona też zacznie. Przy okazji potłumacz
      o bakteriach, brudkach i innych sprawach higieny i daj jej myjkę niech sama się
      myje albo ona ciebie (twarz, no, róbcie pianę) a ty ją myj. Tylko nie na
      zasadzie przekupstw "chodź to zrobimy pianę" tylko rób to tak by było
      przyjemnie ale nie za to że jest grzeczna grzeczność niech przyjdzie sama
      poprzez zaaferowanie zabawą w kąpieli. Minie na pewno ale nie odpuszczajcie jej
      mycia.
      • piekny_umysl4 Re: nie chce się kąpać 10.01.07, 11:02
        Wiesz, musiało zdarzyć się chyba jednak coś, co zmieniło jej do tej pory dobry
        stosunek do kąpieli. Pomyśl nad tym. Woda jest środowiskiem, w którym nawet nie
        wszyscy dorośli czują się pewnie, a co dopiero małe dzieci. Ja bym
        konsekwentnie próbowała jednak zabawy. Są nie tylko kolorowe kosmetyki do
        takich zabaw (jakieś pianki do mycia włosów kolorowe i inne takie). Wreszcie,
        ułóżcie sobie jakiś scenariusz, na przykład podwodnej przygody czy czegoś
        innego. Dziecko, niestey samo się tu nakręca, więc odwróćcie uwagę od tej
        czynności. A myć trzeba... Powodzenia Ci życzę smile
    • piastka Re: nie chce się kąpać 10.01.07, 11:06
      Moja cóka - rówieśniczka Twojej - ma też takie etapy (bez wyraźnego powodu).
      Dość często pomoga jednak wołanie starszej siostry do kąpania (zamiast małej),
      wrzucenie ciekawych zabawek do kąpieli lub po prostu jedno- dwudniowa przerwa.
      • monique44 Re: nie chce się kąpać 10.01.07, 11:47
        bardzo dziękuję za wszystkie rady, wczoraj znowu próbowaliśmy ją wykąpać i
        znowu skończyło się na wielkim płaczu. ja już naprawdę nie wiem co mam robić
        teraz będę próbowała z kolorową wodą, może to coś pomoże.
        Przed chwileczką pokazywałam małej zdjęcia i film z kąpieli jak była młodsza,
        bardzo jej się podobały, jak się pytała czy chce się wykąpać to powiedziała
        tak, ale jak zaczęłam ją szykować to szybko zmieniła zdanie, poczekam do
        wieczora i ponowię próbę, nie wiem ile to jeszcze może potrwać??? mam nadzieję
        że niedługo.
        • kowlaska Re: nie chce się kąpać 10.01.07, 12:03
          Cześć, nasza Majka też miała taki etap - po prostu panika przed wejściem do
          wanny, co dziwniejsze zupełnie nie przeszkadzało jej chodzenie na basen raz w
          tygodniu - nie była więc to sprawa strachu przed wodą bo na basenie skacze do
          wody i lubi nurkować - tylko chyba strachu przed myciemsmile jak wiadomo 'częste
          mycie skraca życiesmile' może dzieci to wiedząsmile
          pocieszę Cię tym , że to mija samo z siebie. na czas buntu - u nas trwało to
          chyba ok dwóch miesięcy - ograniczyliśmy się tylko do szybkich pryszniców, do
          tego mycie głowy góra raz w tygodniu - zwykle okupione płaczem ale starałam się
          tłumaczyć małej, że to dla jej dobra i że jak będzie czysta to będzie się
          lepiej czułasmile nie wiem czy te tłumaczenia pomogły - pewnie niesmile ale
          któregoś dnia przeszło jak ręką odjął i dła odmiany płacz był przy próbach
          wyjęcia jej z wannysmile
          powodzenia i cierpliwości
    • tatiw Re: nie chce się kąpać 10.01.07, 12:30
      Mój Wojtuś 23 miesiące od kilku dni nie chce sam iść do łazienki, co wcześniej
      było normą, a zaniesiony do niej płacze. Ale tylko do chwili włożenia do wanny.
      Może to taki etap i samo przejdzie....

No ale nie o tym chciałam pisać. Może spróbujcie z trochę chłodniejszą wodą...
    • jasiekmiki basen 13.01.07, 08:42
      A jak długo była zmiana na "inne" mycie. W tym wieku to przynajmniej tydzień
      musi trwać. Proponuję zabrać córkę do aquaparku. U nas zaskutkowało - choć
      dotyczyło jedynie mycia głowy i chlapania na twarz. Nad akwenem nie wkładać od
      razu do wody : posiedzieć, dać dziecku możliwość obserwacji. Inne ale to pewnie
      już znacie - mama w wannie tata przychodzi z dzieckiem i wrzucają mamie
      "kaczuchy" robimy mamie pianę, po kilku minutach (3-5 z zegarkiem w ręku) pytamy
      córcię czy nie ma ochoty wejść do mamy i się pobawić. Wykluczamy słowo mycie.
    • street_pop Re: nie chce się kąpać 13.01.07, 17:29
      Może byc tez tak, że nie chodzi o wodę ale o wannę jako taką. Może zobaczyła
      przypadkiem w tv jakąs niemiłą scenę z wanną w głównej roli? Może spróbuj
      "zmianę lokalizacji" - wynosisz miskę z wodą do pokoju, kuchni itd. i tam się
      dzieje cała reszta higieniczna - zabawki, mycie. A łazienkę odwiedzajcie w
      celach zabawowych - niech się bawi obok wanny na dywaniku zabawkami, potem moze
      niech bawi się zabawkami, które będą w wannie w wodzie, którą wcześniej
      nalejesz. Ale bez wchodzenia do wanny po zabawie. Koniec zabawy - wychodzimy z
      łazienki. Jak zabawa będzie fajna, to tym chetniej będzie wracac do łazienki i
      moze z czasem sama będzie się pchac do wanny.

Chyba trzeba spóbowac wszystkich sugestii forumowiczów, metoda prób i błędów
      dojdziesz, co jest grane.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka