iwona7776 21.08.07, 17:45 Moja 15 letnia córka zrobiła dziesiaj awanture że nie pozwolłam jej być na dworzu do 22 a tylko do 21 powiedziała że chyba jej nienawidze że to jej robie.Jaki czas powrotu do domu jest odpowiedni dla młodzieży w tym wieku? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
edwart123 Re: 15 lat aż tyle a może dopiero tyle 03.09.07, 22:11 Zdeczka mnie zamurowało o 21 miała wrócić? No wiesz, ja o tej godzinie wracałem gdy miałem 12 lat, a musze Ci powiedzieć że mój starszy jest troche wymagający, raz pamiętam wróciłem o 21:45 i miałem wielką awanture, że tak późno do domu wróciłem, dostałem jakąś tam śmieszną kare, że do domu miałem wracać przed 20, no ale wiesz teraz jestem 3 lata starszy, czyli tak jak Twoja córka, mam 15 lat I to co tutaj piszesz wydaje mi się troche śmieszne, że dziewczyna ma 15 lat i ma wracać przed 21 do domu, niedawno byłem z kumplem na koncercie, mówie starszym że ide, i że wróce po 22, na to tato do mnie, że mam być przed 22, na początku zakładałem że będe tak 22:30 w domu, a że koncert był świetny, to zostaliśmy do końca i do domu wróciłem kilkanaście minut po 23, oczywiscie żadnej awantury nie było, bo wszsyscy już spali, a tym bardziej że przecież nie wróciłem pijany, nie byłem pod wpływem narkotyków, nie okradli mnie, nie pobili, wróciłem cały i zdrowy. No i pamiętaj, że dziewczyny szybciej dorastają od chłopaków Spokojnie, daj jej troche luzu, dziewczyna jest nastolatką, chce jak najwiecej czasu spędzać ze znajomymi Myśle, że jak umówicie sie żeby wracała po 22 to bedzie dobrze pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kroplarosy Re: 15 lat aż tyle a może dopiero tyle 19.09.07, 09:11 skopiuj sobie gdzieś tą swoją wypowiedź i przeczytaj za 10 lat jak moze ( i oby )zostaniesz ojcem córki, a następny raz przeczytaj ją jak Twoja córka będzie miała 15 lat. Gwarantuję Ci ,ze zmienisz zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
kroplarosy Re: 15 lat aż tyle a może dopiero tyle 19.09.07, 09:18 moja córka ma niespełna 14 lat, od początku jak zaczęła dojrzewać ustaliłam z nią ( właściwie ustalilismy, bo mój maz równiez) pewne zasady, rególł. Dzieęi temu nawet nie śmiałaby zaproponowac,ze wróci po 21. W chwili obecnej ma czas do 20 i nie dyskutuje. Wie dlaczego dłuzej nie moze zostać.Wie co się dzieje na ulicach , wie co się moze wydarzyć. Niedawno jej koleżankę zgwałcił i zamordował jej 17 letni kolega 20 metrów od jej własnego domu. Moze terapia szokowa jest potrzebna naszym beztroskim nastoletnim dzieciom? W dzisiejszych czasach niestety lepiej trzymac krótko nasze pociechy niz pozwolic im pofolgowac, a potem płakac do końca życia.Nie daj się szantazować, niech się obraża. Wytłumacz że to dla jej dobra. CO bedzie jesli teraz w wieku 15 lat pozwolisz jej byc poza domem do 22? Za rok bedzie chciała być do 24, a za następny wróci nad ranem. Odpowiedz Link Zgłoś
kroplarosy hej iwona7776 19.09.07, 09:19 jesli masz ochotę napisz do mnie na priva, chętnie pogadam o problemach z nastolatkami i poznam jakąś Mamę 14-15 latki. Odpowiedz Link Zgłoś
virgo70 Re: 15 lat aż tyle a może dopiero tyle 02.11.07, 21:29 Mam ten sam problem. Czekam własnie na 15 letnią córkę, która cały czas twierdzi,że daje jej za duży "szlaban" i inne dzieciaki moga wracać o 22 do domu. Ja wymagam żeby była o 20 i to ona uważa za nadopiekuńczość Nie wiem, momentami nie mam już sił... Odpowiedz Link Zgłoś
j.heroina Re: 15 lat aż tyle a może dopiero tyle 05.11.07, 16:39 ja też mam 15 lat i sądze, że dzieciaki w naszym wieku powinny siedziec na podwórku troszke dłużej nawet niż 22... Moge powiedziec tyle, że rodzicom nie da nic takie zabranianie wyjścia czy coś w tym stylu... Dzieciak i tak zrobi co zechce... Odpowiedz Link Zgłoś
opttymistka Re: 15 lat aż tyle a może dopiero tyle 06.07.08, 22:41 no ja mam 13 lat. jezeli mama nie wie z kim jestem albo jestem z chłopakiem to mogę do 21 być poza domem. jeżeli jestem z moimi kumpelami to do 22. a jezeli koło domu się kręcę, tak że mnie widzą to do 23 zazwyczaj w zimę jest gorzej... bo albo ktos mnie odprowadzi albo muszę być zanim się ściemni, a to już przegięcie... pozdrawiam. Anka ;d Odpowiedz Link Zgłoś
green_sofia Re: 15 lat aż tyle a może dopiero tyle 07.07.08, 22:22 O 20 czy 21 musiałam być w domu w wieku ok 12 lat. Do konca gimnazjum czyli do 16 roku życia miałam limit do godziny 22 ale zazwyczaj byłam pare minut wcześniej żeby mamy nie denerwować. NIGDY się nie spóźniłam. Odkąd poszłam do liceum to jeśli szłam na imprezę limitu nie było z tym że musiałam się określić do której godziny będę. Jesli wychodziłam na piwo mówiłam ze będę przed północą i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
af67 Re: 15 lat aż tyle a może dopiero tyle 10.07.08, 03:07 moja ma 17 lat i ma byc o22 w domu!nie bedzie mi od teraz ganiac po nocach.Jej kolezanki maja dokladnie tak samo i wyobrazcie sobie droga mlodziezy,ze nie narzekaja.Poprostu szanuja zdanie rodzicow. Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: 15 lat aż tyle a może dopiero tyle 10.07.08, 09:27 A co to ma do szanowania? 17 latka uwięziona w domu i uwazajaca to za normalne powinna być leczona... Nie chodzi na imprezy? Nie chodzi na wieczorny seans do kina? Nie chodzi do teatru? Za rok bedzie dorosła, za dwa - pewnie pójdzie na studia i wyprowadzi się i wtedy bedzie balowała bez zadnej kontroli, nie nauczona, jak to robic bezpiecznie. Bo rodzice woleli zabraniać, niz zaufać. To się zwykle źle konczy. Odpowiedz Link Zgłoś
green_sofia Re: 15 lat aż tyle a może dopiero tyle 10.07.08, 15:23 Verdana ma rację. Jak się ma 16-18 lat to jest pora żeby uczyć się innej samodzielności. Wyjedzie na studia i twoja kontrola nad nią wyniesie tłuste zero. A teraz kiedy jesteś blisko niech się dziecko nauczy zachowania na imprezach, niech się pierwszy raz upije ( zebys mogła jej rano słodzoną herbatę zrobić i żeby zobaczyła ze to wcale tak fajnie nie jest). A poza tym jak mówi Verdana - nie puścisz jej na seans o 21:30? a co jeśli wychodzi powiedzmy na randkę kino+pizza? seans jest o 19 trwa 3 godziny to już na pizze czasu nie ma. To nie jest normalne. Jak będzie na studiach to się zachłyśnie wolnością i to dopiero może być dla niej niebezpieczne. A tak pod twoim czujnym acz niewidocznym okiem może poznawać to życie krok po kroku. Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: 15 lat aż tyle a może dopiero tyle 10.07.08, 15:43 A pic, palić i puszczać się można i przed 22. A jesli rodzice trzymaja niemal dorosła dziewcznę pod kluczem, aby sprawować nad nią kontrole, to wrecz zachęcaja do tego typu buntu. Odpowiedz Link Zgłoś
af67 Re: 15 lat aż tyle a może dopiero tyle 11.07.08, 11:41 ciekawe dlaczego moich dalszych postow nie ma?czyzby sie komus nie podobaly? mlodziez ma robic co sie jej podoba, czy tak?troche jednak inne mam zdanie na ten temat i przychodzenia noca do domu w wieku mojej cory nie zaakceptuje i tyle.Corce moge ufac, ale reszcie swiata nie koniecznie Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: 15 lat aż tyle a może dopiero tyle 11.07.08, 12:49 To zamknij ja na zawsze w domu, skoro nie wierzysz, ze poradzi sobie z resztą swiata. Jesli nie można innym ludziom zaufać, to nie będzie mozna im zaufać i za rok i za dziesieć. Czyli kiedy zamierzasz uznać córkę za dostatecznie dorosłą, aby mogła wyjść wieczorem z domu. Nigdy? No i masz marne zaufanie do inteligencji córki, skoro uwazasz, ze jest za glupia, aby nie wystawiac się na straszliwe niebezpieczenstwa , ktore spadna na nią - osobliwe, tylko po 22 wieczorem. Syszałam o gwałtach i napadach przed 22, słowo. Jesli wychowujesz córke w atmosferze stalego zagrozenia, jest ona - wbrew pozorom - z grupy ryzyka. Takie osoby, bojac się wszystkiego, nie potrafią realnie ocenić zagrozeń i najczęściej one - podobnie jak nadmierni ryzykanci - staja się ofiarami. Czyli - za rok, dwa kiedy wypuscisz córke z domu, ona będzie w większym niebezpieczenstwie niz jej normalnie wychowywane rówiesnice. Odpowiedz Link Zgłoś
kat_tu Re: 15 lat aż tyle a może dopiero tyle 11.07.08, 15:16 pietnastolatka dorosła nie jest, a "prawie dorosła" robi różnicę.Noc nie jest do włóczenia się dzieci, do kina można iść wcześniej.A impreza? Nocne imprezy zostawmy dorosłym. Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: 15 lat aż tyle a może dopiero tyle 11.07.08, 17:47 15 latka nie, ale 17-latka? Odpowiedz Link Zgłoś
sir.vimes To wcześnie wraca 12.08.08, 16:23 Myślę, że 15 latka spokojnie może być na dworze dużo dłużej. Zależy tylko skąd wraca - bo oczywiście czym innym jest spędzanie czasu w parku czy w kafejce 10 minut od domu a czym innym powrót późnym wieczorem z bardzo odległej dzielnicy. Odpowiedz Link Zgłoś
sir.vimes Re: To wcześnie wraca 12.08.08, 16:28 i w tym drugim przypadku robi się IMO dzieciom krzywdę lekceważąc czas , który muszą poświęcić na dojazd. Dziewczyna z Białołęki czy Bródna by być w domu o 21.00 ; 21.30 nie może właściwie nawet iść do kina na 18.30. Bo nie zdąży do domu na czas. Odpadają więc wszelkie wernisaże, slamy, teatr itd itp. Odpowiedz Link Zgłoś
ms49 Re: To wcześnie wraca 02.12.08, 15:53 Jeśli jest rozsądna i ma właściwe towarzystwo, myślę, że można pozwolić od czasu do czasu na późniejszy powrót, ale pod warunkiem pełnej kontroli. Przecież są komórki. Ale dokupi jest widno. Po zmroku nie pozwoliłabym chodzić, nawet jeśli to byłoby przed 20.oo, ale w lato do 22 jest jeszcze widno. Nie robiłabym problemu. Odpowiedz Link Zgłoś