jerzy_nka 04.02.08, 06:57 cięzarne mogą pasów nie zapinać. Ale czy powinny? O co chodzi? Po co mam dbać o dziecko niezapinając pasów, skoro sama trupem padne jak wylece przez przednią szybę? (puk, puk, puk - odpukujemy!) Zapinać czy nie zapinać? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
m0nalisa jasne ze zapinac 04.02.08, 07:31 ja w [poprzedniej jezdzilam do konca i pas mialam akurat wokol brzucha. dolny pod a poprzeczny nad i nic mi nie przeszkadzalo. zreszta ja nie umiem bez pasow jezdzic Odpowiedz Link Zgłoś
porzeczka_mocna Re: pasy bezpieczeństwa w samochodzie a ciąża 04.02.08, 07:46 Parę lat temu promotor koleżanki wyjechał na długi weekend majowy z żoną w ciąży i dwójką dzieci. Po weekendzie miał juz tylko dwójkę dzieci, bo żona pasów nie zapieła, i wyleciała przez okno w czasie stłuczki. Mój punkt widzenia jest taki: jesli siła działająca na ciężarną jest zbyt mała, by ta jadąc bez pasów wyleciała przez okno/nadziała się brzuchem na kierownicę, to zapięte pasy również płodu nie uszkodzą - płód jest jednak dość dobrze zabezpieczony. Jak ciężarna wyleci przez okno albo nadzieje się na kierownicę, to i tak płód nie przezyje. Odpowiedz Link Zgłoś
dzika41 zapinać 04.02.08, 09:32 Jerzynka mam taki sam pogląd jak Ty jak ciężarna wyleci przez szybę to ma niewielkie szanse na przeżycie a w związku z tym jej dziecko do końca zapinałam, nawet jadąc do porodu taksówką Odpowiedz Link Zgłoś
izabella_g pewnie, że zapinać 04.02.08, 10:05 w zaawansowanej tylko musiałam dolną cześć do tyłu przełożyc i zapinac tylko górną... Odpowiedz Link Zgłoś
nullik Re: pewnie, że zapinać 04.02.08, 10:53 Zapinałam pas do samego końca. Dosłownie, bo nawet w drodze do szpitala byłam przypięta. Ale ja miałam mały brzuszek... Odpowiedz Link Zgłoś
magdziah Re: pasy bezpieczeństwa w samochodzie a ciąża 04.02.08, 10:25 Bezwzględnie zapinać. Ja na czas ciąży zaopatrzyłam się w adapter do pasów bezpieczeństwa, koszt ok. 160 zł. Podtrzymuje on dolny pas pod brzuchem, bardzo sobie go chwaliłam. Pożyczyłam go także przyjaciółce, która do samego porodu go używała i była bardzo zadowolona. Koszt adaptera może wysoki, ale uważam, że bezpieczeństwo a tutaj i wygoda są najważniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
24lena Re: pasy bezpieczeństwa w samochodzie a ciąża 04.02.08, 20:17 Zapinac...tak jak dziewczyny pisza,niby dbanie o dzicko,ale co jak matka przez szybe wyleci Jak Cie pasy dusza,to sa takie miekkie poduch-nasadki na pasy. Odpowiedz Link Zgłoś
ziegula Re: pasy bezpieczeństwa w samochodzie a ciąża 04.02.08, 20:42 mi lekarz zawsze mowil, ze bezpiecznie jest zapiac.. i dobrze jak pas uklada sie jeden nad brzuche a drugi pod.. no oczywiscie jak jest wiekszy brzuszek.. mowil tez ze statystycznie wiecej ciaz ratuje sie w wypadku u kobiet ktore maja pasy niz u tych drugich Odpowiedz Link Zgłoś
azzure1 A to w ogóle podlega jakiejś wątpliwości? 05.02.08, 01:30 moim zdaniem chodzi tylko o to, żeby pas nie uciskał brzucha, a przecież da się go zapić pod brzuchem, więc dla mnie w ogóle nie ma kwestii. Zapinać i już. A Ty Jerzynka w pierwszej ciąży nie zapinałaś? Odpowiedz Link Zgłoś
rossi82 zapinać 05.02.08, 09:08 zapięte pasy nie są aż tak uciążliwe, nie warto ryzykować. Odpowiedz Link Zgłoś
estel7 Re: pasy bezpieczeństwa w samochodzie a ciąża 05.02.08, 11:15 zapinać jak zginie matka to i dziecko też. głupi ten przepis strasznie bo prowokuje do niebezpiecznego zachowania jakby go nie było to by baby sie nie zastanawiały tylko zapinały.. Odpowiedz Link Zgłoś
olamad Re: pasy bezpieczeństwa w samochodzie a ciąża 05.02.08, 14:01 Ja miałam wypadek samochodowy w 12tc z Ulą - zderzenie czołowe, po którym straż pożarna musiała rozcinać samochód by nas z niego wyciągnąć. Wiadomo gdzie taka mała ciąża jest umiejscowiona - dokładnie tam, gdzie przechodzi dolny pas. Mimo to byłam zapięta, na brzuchu miałam fioletowo-czerwonego krwiaka, a Uli sie nic nie stało. Nawet krwawienia nie miałam żadnego. Spędziłam na patologii kilka dni, na wszelki wypadek przepisali mi Duphaston i to tyle. Poza tym miałam złamane dwa żebra, stłuczony mostek i pękniętą kość w śródstopiu. Tak więc - zapinać! Odpowiedz Link Zgłoś
alexkieszek Re: pasy bezpieczeństwa w samochodzie a ciąża 05.02.08, 18:40 zapinać i zainwestować w adapter... ja z Franiem miałam stłuczkę i było niecikawie... teraz odkąd wiem, że jestem w ciąży mam adapter i jest mi przewygodnie i pas jest na prawdę na linii bioder.... nie da się go tak ustawić samodzielnie... nie wierzę w to ... z Franien non stop ten pas jakoś podtrzymywałam ręką ale jak prowadziłam to zaraz uwierał w brzuch.... moim zdaniem niezapinanie to szczyt głupoty i bezmyślności... i nie docenianie ani swojego ani dziecka życia Odpowiedz Link Zgłoś
mamka_klamka Re: pasy bezpieczeństwa w samochodzie a ciąża 08.02.08, 15:04 To jest jakiś idiotyczny przepis. Ja zapinam pasy nie dlatego, że muszę, tylko dla bezpieczeństwa. W ciązy też zapinałam. Z martwej matki marny pożytek. Miałam wypadek w 4. miesiącu ciąży i gdyby nie zapięte pasy mogłoby się to skończyć dużo gorzej, a Markowi nic się nie stało. Odpowiedz Link Zgłoś
grimma Re: pasy bezpieczeństwa w samochodzie a ciąża 09.02.08, 21:28 ja zapinalam zawsze chociaz hmm nie pamietam czy zapielam jadac do porodu:] Odpowiedz Link Zgłoś