dzika41 proszę 02.07.08, 14:26 gotujesz ziemniaki, muszą wystygnąć zimne mielisz na maszynce lub zcierasz na tarce do tego twaróg półtłusty zmielony własnoręcznie lub pokruszony jajko i mąki ile zabierze żeby ciasto było plastyczne i nie kleiło się. formujesz wałki i kroisz na kawałki i gotujesz na wrząytku aż wypłyną i jeszcze 2-3 min. Jak nie dasz twarogu to wyjdą Ci kopytka i wtedy obok ziemniaków polecam dodać gotowaną marchew, kopytka wtedy nabierają super słodkawego marchewkowego smaku i są pyszne zarówno z bułką tartą na maśle jak i z sosem mięsnym Odpowiedz Link Zgłoś
m0nalisa Re: proszę 02.07.08, 14:29 a to slodkie cos czym sie je polewa to z masla i czego???? Odpowiedz Link Zgłoś
dzika41 to słodkie 02.07.08, 16:02 to roztapiasz na patelni masło, tylko takie prawdziste min 82 % tł jak się rozpuści to wsypujesz na to bułkę tartą i cmieszasz aż się zarumieni. I wtedy polewasz tym leniwe. I jak chcesz to posypujesz bułką ckrem. Odpowiedz Link Zgłoś
m0nalisa Re: proszę 02.07.08, 14:29 szukalam przepisu i znalazlam to: pl.youtube.com/watch?v=7nSK7HGIuhQ Odpowiedz Link Zgłoś
m0nalisa zrobilam :) 02.07.08, 19:59 w smaku super ale dalam za malo mąki bo balam sie ze wyjdzie kit i byly troche luzne nastepnym razem wyjdzie lepiej moje pierwsze w zyciu leniwe Odpowiedz Link Zgłoś
baskokvet Re: dziewczeta mowta mnie szybko jak sie LENIWE r 02.07.08, 14:55 ja jadłam takie bez ziemniaków. takie znalazłam przepisy mój przepis-pół kilo sera białego półtłustego,3 jaja ,mąka ,sól. ubić pianę z białek,wrzucić do niej pokruszony ser.żółtka,kilka łyżek mąki.Wyrabiać mikserem dodając mąki aby ciasto było dość twarde.Na wrzącą posoloną wodę kłaść dużą łyżką kluski.Gotować do trzech minut po wyplynięciu.Podawać polane masłem ze zrumienioną tartą bulką.Smacznego. i drugi Leniwe pierogi,jak sama nazwa wskazuje, są leniwie robione. Czyli, kostka twarogu, 1 jajo, mąka,tyle by było elastyczne , odrobina proszku do pieczenia. Wszystko zagnieść w wygodnej misce. Ja robię wałeczek kroję na klocki, gotuję. Polewam masełkiem roztopionym i posypuję trochę waniliowym i zwykłym cukrem. Nie czynię żadnych kombinacji. Smacznego! ale u mnie w domu robi sie takie jak Dzika zapodała! Odpowiedz Link Zgłoś
m0nalisa Re: dziewczeta mowta mnie szybko jak sie LENIWE r 02.07.08, 17:25 zaraz bede robic, w necie widzialam przepisy bez ziemniakow, ja zrobie Z ziemniorami, dzieki laski Odpowiedz Link Zgłoś
niuta_s Re: dziewczeta mowta mnie szybko jak sie LENIWE r 02.07.08, 22:59 ja tam biorę na wynos w pierogarnii, na jerozolimskich koło ronda z palmą ), pyszne, Odpowiedz Link Zgłoś