Dodaj do ulubionych

Wstrzymywanie !

19.08.08, 11:15
Od dłuższego czasu borykam się z problemem wstrzymywania moczu przez mojego syna. Sytuacja wygląda tak, że synek zawsze odwleka pójście do toalety do momentu gdy już na prawdę nie może i bardzo mnie to niepokoi sad Rozmawiałam ze swoją pediatrą, której opinia mnie troszkę przestraszyła gdyż twierdzi, że syn przez to może nabawić się jakiegoś urazu! Latem jest jeszcze jako-tako ale obawiam się chłodniejszych dni gdy trzeba będzie ubrać dziecko troszkę cieplej sad
Niestety nie mogę w tej kwestii do niego dotrzeć w żaden sposób więc proszę Was o jakieś porady.

pozdrawiam serdecznie
Obserwuj wątek
    • stypkaa Re: Wstrzymywanie ! 19.08.08, 12:41
      0olka napisała:

>Rozmawiałam ze swoją pe
      > diatrą, której opinia mnie troszkę przestraszyła gdyż twierdzi, że
      syn przez to
      > może nabawić się jakiegoś urazu!

Mam ten sam problem! Trochę mnie przestraszyłaś tym stwierdzeniem
      pediatry o jakimś urazie! O co chodzi??
      Ja się po prostu przestałam tym przejmować. Mamy dużo majtek na
      zmianę i jak synek nie zdąży i zdarzy musię posikać to po prostu się
      przebiera.
      • 0olka Re: Wstrzymywanie ! 19.08.08, 13:42
        Nie pamiętam już dokładnie tej rozmowy a nie chciałabym skłamać ale lekarka mówiła coś o tym, że ma to bardzo zły wpływ na pęcherz i nerki dziecka! Tak samo jak w przypadku trzymania kupki tak i siusiu na dłuższą metę są bardzo niezdrowe dla dzieci sad Na pewno się z tym do niej jeszcze wybiorę bo poważnie zaczynam się martwić ale czy pediatra podpowie mi jak mam przekonać syna by tego nie robi? Chyba nie sad Mój syn jest już "dużym" dzieckiem bo aż sześcioletnim i raczej nie wypada mi za nim po podwórku ciągle biegać czy chociażby wysadzać.
        • guderianka Re: Wstrzymywanie ! 19.08.08, 13:46
          Wstrzymywanie moczu sprawia, że w pęcherzu powstaje duże ciśnienie,
          które może doprowadzić do "cofania" moczu i uszkadzania nerek
          • 0olka Re: Wstrzymywanie ! 19.08.08, 13:59
            guderianka napisała:

> Wstrzymywanie moczu sprawia, że w pęcherzu powstaje duże ciśnienie,
            > które może doprowadzić do "cofania" moczu i uszkadzania nerek

Co w skrajnych przypadkach może spowodować refluks pęcherzowo-moczowodowy czego się boję sad

• roseanne inny problem medyczny 19.08.08, 22:26
          dlugie wstrzymywanie sie z oddaniem moczu prowadzic moze do wytracania sie i
          kumulacji mineralow, co z czasem moze prowadzic do kamicy
          • 0olka Re: inny problem medyczny 19.08.08, 22:50
            O Boże! Proszę wystarczy już! sad
            Ktoś borykał się z czymś takim? Jak sobie z tym poradzić sad
            • guderianka Re: inny problem medyczny 20.08.08, 09:02
              Powinnaś wg mnie udać się do psychologa.
              • kaska099 Re: inny problem medyczny 20.08.08, 13:40
                u nas problem byl taki ze wstawala rano ....i nie chce sie jej siku.zasami
                robila pierwsze siku od wstania po 2 -3 godzinach.tez sie martwiam jak to
                bedzie.czesto bylo tak ze zapominala podczas zabaawy o sikaniu.teraz (6
                lat)zdarza sie to zradko daje duzo picia sokow herbate sam chodzi jak jej sie
                zachce.ale czasem na zachete robie wyscigi ,,,,,,,kto pierwszy zrobi siku
                ......pomaga ...bo lubi byc pierwsza we wszystkim .sprobuj!!!pozdrawiam
            • roseanne Re: inny problem medyczny 20.08.08, 20:21
              hmm.. tlumaczyc i namawiac,
              moze ustalic co jaki czas nalezy odwiedzic lazienke - na niektore dzieci to dziala

sama mialam podobny problem w dziecinstwie z soba , spowodowane bylo stanem
              lazienek szkolnych, sam pomysl odwiedzenia tych przybytkow budzil groze
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka