Dodaj do ulubionych

Dzieci z Carcassonne - pomocy!!!

01.06.11, 18:25
Zachęcona świetnymi opiniami kupiłam tę grę swoim pociechom na dzień dziecka i niestety moja inteligencja mnie zawodzi, bo za nic nie mogę zrozumieć zasad sad Czy jest jakaś dobra dusza grająca w Dzieci z Carcassonne i możne mi je łopatologicznie wytłumaczyć???
Obserwuj wątek
    • black_currant Re: Dzieci z Carcassonne - pomocy!!! 01.06.11, 18:30
      Jaby co, to mogę wyjaśnić zasady dorosłego Carcasonne (gram w niego z dziećmi, ale jak rozumiem jest też jakaś wersja Junior) - może to cos pomoze
      • black_currant Re: Dzieci z Carcassonne - pomocy!!! 01.06.11, 18:33
        Ok, znalazłam tu instrukcję:

www.rebel.pl/repository/files/instrukcje/dzieciCarcassonne_PL.pdf

Z którym punktem konkretnie masz problem?
    • ladylu Re: Dzieci z Carcassonne - pomocy!!! 01.06.11, 18:36
      każdy z graczy ma swoje pionki - dzieci. Zadaniem graczy jest zamykanie dróg, wtedy gracz może postawić swojego pionka na narysowanym ludziku, swojego koloru na tejże zamkniętej drodze. Kto pierwszy pozbędzie sie swoich pionków wygrywa.
      • gienkaaa Re: Dzieci z Carcassonne - pomocy!!! 01.06.11, 18:41
        problem mam właśnie z zamykaniem dróg, nie rozumiem, czy zamknięta droga składa się z dwóch czy trzech kafli, a może z czterech?
        • black_currant Re: Dzieci z Carcassonne - pomocy!!! 01.06.11, 18:45
          Droga, zeby była zamknięta musi być okręgiem (czyli łaczyć sie ze sobą),
          albo być z dwóch stron zamknięta obiektami (czyli na jednym kaflu dom lub dzielnica miasta z początkiem drogi, potem fragmenty drogi - może być ich 0, 1, 8 - ile się uda ułożyć i na końcu kafel z końcem drogi i dzielnicą miasta albo domem)
          • gienkaaa Re: Dzieci z Carcassonne - pomocy!!! 01.06.11, 18:51
            black_currant napisała:
            > Droga, zeby była zamknięta musi być okręgiem (czyli łaczyć sie ze sobą),
            - czyli to będą cztery kafle ułożone w kwadrat, to mam nadzieję załapałam, a teraz ta druga wersja - bo ja mam wrażenie, że na każdym kaflu znajduje się obiekt i co bym nie wyłożyła to droga jest już zamknięta...
            • black_currant Re: Dzieci z Carcassonne - pomocy!!! 01.06.11, 18:55
              Tak, ale droga albo moze przebiegać koło obiektu, albo się przy nim kończyć:
              - jeśli przebiega, to na każdym jej kawałku możesz dołożyć kolejny kafel z drogą
              - jeśli się kończy, to na 'koncówce' nie da się już dołączyć kolejnego kawałka, żeby zachować ciągłość
              -
              Życie można przeżyć tylko na dwa sposoby:
              albo tak, jakby nic nie było cudem
              albo tak, jakby cudem było wszystko
              • gienkaaa Re: Dzieci z Carcassonne - pomocy!!! 01.06.11, 19:01
                Teraz to mam dopiero zagadkę, bo w mojej instrukcji, która na pierwszy rzut oka wygląda jak ta zalinkowana jest napisane:

drogę uważa się za zakończoną, jeśli na obu jej końcach znajduje się staw, mur dom lub obszar zieleni (i stąd wrażenie, ze droga jest zakończona za każdym wyłożeniem)
                A w tej zalinkowanej piszą, że

drogę uważa się za zakończoną, jeśli na obu jej końcach znajduje się dzielnica miasta albo dom i co wy na to????
                • black_currant Re: Dzieci z Carcassonne - pomocy!!! 01.06.11, 19:04
                  Spójrz sobie tu na fotkę nr 2 z galerii, może Ci się trochę rozjaśni
                  www.rebel.pl/product.php/1,606/14483/Dzieci-z-Carcassonne-The-Kids-of-Carcassonne.html
                • black_currant Re: Dzieci z Carcassonne - pomocy!!! 01.06.11, 19:06
                  A to co napisałaś o instrukcjach się nie wyklucza - jeśli do kawałka drogi jesteś w stanie dopasowac drugi, tak, że pasują do siebie jak puzzle (nie ma przerwy na trawę czy inny płotek), to droga nie jest zakończona
                  • gienkaaa Re: Dzieci z Carcassonne - pomocy!!! 01.06.11, 19:11
                    dobra, dobra zaczynam powoli kleić... czyli tak łopatologicznie jak droga nie prowadzi dalej prosto (w przypadku tej prostej nie dookoła rzecz jasna), bo przeszkadza staw, bądź dom tzn, ze jest zamknięta tak?
                    • black_currant Re: Dzieci z Carcassonne - pomocy!!! 01.06.11, 19:16
                      Z tej strony, gdzie nie prowadzi - tak
                      Jak z obu nie prowadzi, to stawia się 'dzieci - punkty'
                      • gienkaaa Re: Dzieci z Carcassonne - pomocy!!! 01.06.11, 19:29
                        no chyba załapałam, jeszcze jedno pytanie mam nadzieję ostatnie jeżeli zamkniemy drogę w kółko tak jak na tym drugim zdjęciu (trzeci czwarty kafel od lewej) to stawiamy dzieci tylko na tej zamkniętej drodze mimo ze na kaflu jest jeszcze fragment drogi z innym ludzikiem? A tak na marginesie strasznie droga ta gra z linka, ja kupiłam na allegro nową za 55 zł...
                        • black_currant Re: Dzieci z Carcassonne - pomocy!!! 01.06.11, 20:41
                          I oczywiście jest tak jak piszesz - w każdym wypadku tylko na zamkniętej drodze - niezależnie od tego co jest wokół
    • gienkaaa dzięki serdeczne!!!! 01.06.11, 19:42
      na was zawsze można liczyć, właśnie rozegrałam partyjkę sama ze sobą, wygrały żółte ludzikismile dzięki wielkie za pomoc, bo już wątpiłam w swoją inteligencję
      • black_currant Re: dzięki serdeczne!!!! 01.06.11, 20:19
        Brawo smile
        A cenowo może i drogo, ale zdjęcia mają fajne smile
        • gienkaaa Re: dzięki serdeczne!!!! 01.06.11, 20:26
          zdjęcia faktycznie super ale cena x2. My już jesteśmy po kilku partyjkach, pociechom wytłumaczyłam, że ganiamy zwierzaki i na ich drodze musimy stawiać przeszkody. Załapały smile Niedługo myślę, że dojdą do tego, ze można sobie nawzajem utrudniać...
          Super gra polecam
          • black_currant Re: dzięki serdeczne!!!! 01.06.11, 20:40
            Super smile Cieszę się, że mogłam pomóc i ze swojej strony polecam na przyszłość także 'starszego brata', czyli Carcasonne - niekoniecznie ze sklepu Rebel.pl, chociaż ja ich lubię smile Przynajmniej jeśli chodzi o szukanie nowych gier smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka