anglica 23.02.06, 16:47 proszę, pomóżcie- kto zna jakieś fajne formy aktywności świetlicowej dla młodzieży? jedziemy na wycieczkę i potrzebuję jak najwięcej pomysłów, tworzę bank zabaw dla starych koni pomożecie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jaga_a Re: "zabawy" dla gimnazjalistów 24.02.06, 15:35 ja się dołączam do prośby... mogą być zabawy "domowe" dla 10-12 latków Odpowiedz Link Zgłoś
anglica Re: "zabawy" dla gimnazjalistów 25.02.06, 15:15 polecam materiały organizacji KLANZA- organizują też kursy pedagogiki zabawy, super. Odpowiedz Link Zgłoś
jaga_a Re: "zabawy" dla gimnazjalistów 27.02.06, 09:14 KLANZA jest poza moim zasięgiem terytorialnym. Nie mówiąc już o tym, że jest (jak dla mnie) za bardzo związana z Kościołem. Odpowiedz Link Zgłoś
patysia81 Re: "zabawy" dla gimnazjalistów 27.02.06, 13:40 Klanza z kosciolem??? Brałam udzial w roznych rekolekcjach, warsztatach klanzy tez i jedno z drugim nie bardzo mi sie łączy jedynie poza tym że na rekolekcjach podczas pogodnych wieczorów wykorzystywane są zabawy z Klanzy) Ale moze masz jakies inne doswiadczenia. Ale podpowiem Ci zabawe którą tak na miejscu mam w glowie: "Parada oszustów" Dzieciaki dzielimy na drużyny, trzy osoby są potrzebne do prowadzenia Najlepiej jak mają tzw "dobrą gadkę" I teraz wybieramy sobie jakieś dziwne hasło (najlepiej szukać w encklopedii) np. "abisobionty" Wczesniej przygotowujemy trzy kartki na których tłumaczymy hasło, oczywiście tylko jedna odpowiedź jest poprawna, a reszta to fałszywe (też najlepiej spisane z encyklopedii) Zabawa polega na tym że każdy z prowadzących próbuje przekonać drużyny że to właśnie ich odpowiedź jest prawidłowa. Kiedy cała trójka przedstawi swoje argumenty drużyny głosują. Oczywiście ta drużyna która trafi jest punktowana. Haseł może być tyle ile dzieciaki mają ochotę się bawić. Nie iwem czy dobrze to wytłumaczyłam ale zabawa jest bardzo fajna i aktywizuje wszystkich Oczywiście kalambury i slowne i z pokazywaniem to tez fajna zabawa. Gra planszowa TABU - rzy czym tutaj wymagane jest posiadanie tej gry ale uczestnicy muszą mieć duży zasób słownictwa, ponieważ gra polega na przedstaweniu hasła np. "pralka" bez użycia słów "brud" "pranie" "proszek" "urządzenie" itp. Jak mi się coś potem przypomni to dopiszę. Pozdrawiam i czekam też na pomysły bo niedługo wakacje i kolonie Odpowiedz Link Zgłoś
jaga_a Re: "zabawy" dla gimnazjalistów 27.02.06, 14:02 problem polega na tym, że dzieci jest "tylko" dwójka i wszystko, co ma litery jest za karę... bliżej poczytasz o tym tutaj: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=576&w=37442456 Odpowiedz Link Zgłoś
srykala Re: "zabawy" dla gimnazjalistów 28.02.06, 18:35 Jeęli jesteś z dużego miasta przejrzyj ofertę domów kultury i ognisk młodzieżowych. Może przejdz się tam i podpytaj animatorów zajęć dla młodzieży. Może są jakieś ciekawe wystawy to co by ich mogło zaineresować np. dinozaury, samoloty , samochody. Gdy jest ładna pogoda i śnieg można wspólnie z nimi zrobić igloo albo fortece bądz 2 zamki i urządzic pojedynek na kulki śnieżne. Niech się trochę zmęczą. Można zorganizować jakiś kulig bądz zawody sportowe trzeba tylko dobrze zaplanować konkurencje. Odpowiedz Link Zgłoś
jakel Re: "zabawy" dla gimnazjalistów 06.03.06, 16:26 Kiedyś bardzo podobała mi się następująca gra: dzieciaki siadają w kółku i jedna z osób klaszcze raz, potem następna osoba (sąsiadująca po lewo) też klaszcze raz albo dwa. Jeśli klasnęła raz to kolejny sąsiad z lewej klaszcze (zakładając, że klaskanie odbywa się w kierunku wskazówek zegara), jeśli jedna z tych osób klaśnie dwa razy, to klaskanie odbywa się w przeciwnym kierunku. Zabawa wygląda niepozornie, ale jest mnóstwo śmiechu przy tym, bo trzeba uważnie śledzić, czy sąsiad klasnął raz czy dwa razy. Odpowiedz Link Zgłoś