Dodaj do ulubionych

"zabawy" dla gimnazjalistów

23.02.06, 16:47
proszę, pomóżcie- kto zna jakieś fajne formy aktywności świetlicowej dla
młodzieży? jedziemy na wycieczkę i potrzebuję jak najwięcej pomysłów, tworzę
bank zabaw dla starych konismile pomożecie?
Obserwuj wątek
    • jaga_a Re: "zabawy" dla gimnazjalistów 24.02.06, 15:35
      ja się dołączam do prośby... mogą być zabawy "domowe" dla 10-12 latków
      • anglica Re: "zabawy" dla gimnazjalistów 25.02.06, 15:15
        polecam materiały organizacji KLANZA- organizują też kursy pedagogiki zabawy,
        super.
        • jaga_a Re: "zabawy" dla gimnazjalistów 27.02.06, 09:14
          KLANZA jest poza moim zasięgiem terytorialnym. Nie mówiąc już o tym, że jest
          (jak dla mnie) za bardzo związana z Kościołem.
          • patysia81 Re: "zabawy" dla gimnazjalistów 27.02.06, 13:40
            Klanza z kosciolem??? Brałam udzial w roznych rekolekcjach, warsztatach klanzy
            tez i jedno z drugim nie bardzo mi sie łączy jedynie poza tym że na rekolekcjach
            podczas pogodnych wieczorów wykorzystywane są zabawy z Klanzysmile) Ale moze masz
            jakies inne doswiadczenia.
            Ale podpowiem Ci zabawe którą tak na miejscu mam w glowie:
            "Parada oszustów" Dzieciaki dzielimy na drużyny, trzy osoby są potrzebne do
            prowadzenia Najlepiej jak mają tzw "dobrą gadkę" I teraz wybieramy sobie jakieś
            dziwne hasło (najlepiej szukać w encklopedii) np. "abisobionty" Wczesniej
            przygotowujemy trzy kartki na których tłumaczymy hasło, oczywiście tylko jedna
            odpowiedź jest poprawna, a reszta to fałszywe (też najlepiej spisane z
            encyklopedii) Zabawa polega na tym że każdy z prowadzących próbuje przekonać
            drużyny że to właśnie ich odpowiedź jest prawidłowa. Kiedy cała trójka
            przedstawi swoje argumenty drużyny głosują. Oczywiście ta drużyna która trafi
            jest punktowana. Haseł może być tyle ile dzieciaki mają ochotę się bawić. Nie
            iwem czy dobrze to wytłumaczyłam ale zabawa jest bardzo fajna i aktywizuje
            wszystkichsmile
            Oczywiście kalambury i slowne i z pokazywaniem to tez fajna zabawa.
            Gra planszowa TABU - rzy czym tutaj wymagane jest posiadanie tej gry ale
            uczestnicy muszą mieć duży zasób słownictwa, ponieważ gra polega na
            przedstaweniu hasła np. "pralka" bez użycia słów "brud" "pranie" "proszek"
            "urządzenie" itp.
            Jak mi się coś potem przypomni to dopiszę.
            Pozdrawiam i czekam też na pomysły bo niedługo wakacje i koloniesmile
            • jaga_a Re: "zabawy" dla gimnazjalistów 27.02.06, 14:02
              problem polega na tym, że dzieci jest "tylko" dwójka i wszystko, co ma litery
              jest za karę... bliżej poczytasz o tym tutaj:
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=576&w=37442456
    • srykala Re: "zabawy" dla gimnazjalistów 28.02.06, 18:35
      Jeęli jesteś z dużego miasta przejrzyj ofertę domów kultury i ognisk
      młodzieżowych. Może przejdz się tam i podpytaj animatorów zajęć dla młodzieży.
      Może są jakieś ciekawe wystawy to co by ich mogło zaineresować np. dinozaury,
      samoloty , samochody.
      Gdy jest ładna pogoda i śnieg można wspólnie z nimi zrobić igloo albo fortece
      bądz 2 zamki i urządzic pojedynek na kulki śnieżne. Niech się trochę zmęczą.
      Można zorganizować jakiś kulig bądz zawody sportowe trzeba tylko dobrze
      zaplanować konkurencje.
    • jakel Re: "zabawy" dla gimnazjalistów 06.03.06, 16:26
      Kiedyś bardzo podobała mi się następująca gra:
      dzieciaki siadają w kółku i jedna z osób klaszcze raz, potem następna osoba
      (sąsiadująca po lewo) też klaszcze raz albo dwa. Jeśli klasnęła raz to kolejny
      sąsiad z lewej klaszcze (zakładając, że klaskanie odbywa się w kierunku
      wskazówek zegara), jeśli jedna z tych osób klaśnie dwa razy, to klaskanie
      odbywa się w przeciwnym kierunku. Zabawa wygląda niepozornie, ale jest mnóstwo
      śmiechu przy tym, bo trzeba uważnie śledzić, czy sąsiad klasnął raz czy dwa
      razy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka