Dodaj do ulubionych

dziecko bawi się samo

IP: 213.76.48.* 09.01.02, 09:15
Wydaje mi się, że dużo czasu poświęcam na zabawę z moją 5-miesięczną córeczką i obu nam sprawia to wiele przyjemności. Czasem jednak muszę zająć się czymś innym i wówczas kładę ją na macie z zabawkami czy leżaczku, gdzie bawi się sama. Nie jest wtedy taka wesoła, jak gdy bawimy się razem, ale nie płacze i jest zainteresowana zabawkami. Ja jednak mam wyrzuty sumienia. Gdzieś przeczytałam, że dziecko musi czasem bawić się samo, bo ciągłe zabawianie go przez osobę dorosłą ogranicza jedo inwencję, jednak to mnie wcale nie uspokaja. Jak postępują inne matki ?
Obserwuj wątek
    • Gość: Maria mama Oli Re: dziecko bawi się samo IP: 217.99.12.* 09.01.02, 10:35
      jasne, ze dziecko powinno bawić się samo, po pierwsze nie wyobrażam sobie matki, która bawi sie z nim 12 godzin z rzedu, bo co z innymi czynnościami, po drugie dziecko musi: uczyć się samodzielnościsamodzielnego próbowania zabawek i nowych czynności, i nauczyc tego,że jest czasem samo,i tak ma byc. inaczej bedzie trwać przy przysłowiowej spódnicy do późnych lat.... moja Ola bawiła się i bawi się sama i bardzo mnie to cieszy, oczywiście są chwile kiedy bawimy się razem, no i zawsze interweniuję kiedy sie złośći np kiedy klocek nie trafia w drugi, kiedy się przewróci czy podobne - pozdrawiam - maria - mama Oli - obecnie 2 latka
      • Gość: AniaSK Re: dziecko bawi się samo IP: (193.42.230.139) 10.31.10.* 09.01.02, 11:07
        To Cię pocieszę, bo przez okrągły rok byłam ciągle z moim synkiem. I w okolicy roku, kiedy już dobrze chodził, zauważyłam ze zgrozą, że zawsze, kiedy idę do kuchni drepta za mną i ryczy. Nie potrafił się zająć sobą ani sekundę (pisałam o tym na forum). No i jak tu zrobić obiad, pranie itp kiedy mały chodzi za tobą i ryczy? I myślę, że to po części moja wina, bo ciągle z nim byłam i ciągle coś wymyślałam do zabawy. A to dlatego, że naczytałam się w mądrych książkach, że rodzice teraz mało zajmują się dziećmi, nie mają dla nich czasu itp. Teraz te książki wyrzuciłabym do kosza!. Misiek ma prawie półtora roku i zdarza mu się zająć samym sobą nawet (!!!) na 2-3 minuty, choć nauczenie go tego trwało całe wieki. Jeśli więc zostawiasz na chwilę swoje dziecko a ono samo się sobą zajmie to tak trzymaj!Ania
    • Gość: Aga Re: dziecko bawi się samo IP: 213.76.91.* 20.01.02, 22:15
      Zupelnie popieram AnieSK.Ja miesiac temu zorientowalam sie, ze cos jest nie tak. Coreczka ma 4 miesiace, lubi zabawki, wiec dlaczego placze, ilekroc odchodze, skoro ona sama sie nimi bawi, a ja tylko siedze obok???Dopiero teraz probuje nauczyc ja samodzielnej zabawy i dom coraz bardziej przypomina dom, a nie pogorzelisko, a ja siebie, a nie zmeczona mamusie (prysznic byl do niedawna moim marzeniem...)A zeby przedluzyc zabawy samodzielne, przenosze po prostu lezaczek (lub wozek - siedzi sobie w nim oparta o podusie)do pomieszczenia, w ktorym jestem i zostawiam mala sama sobie, a przy okazji pod moim okiem i nie martwie sie, ze cos sie stanie (no, chyba ze ide do lazienki).Jesli udaje Ci sie pozostawic coreczke sama sobie i ona nie krzyczy, to tylko moje gratulacje! Ja wciaz nad tym pracuje.Pozdrawiam.Aga

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka