Dodaj do ulubionych

Strój Św Mikołaja

26.10.03, 11:09
Jakoś tak coraz bardziej pachnie Świętami i z tym związana jest moja prośba
do Was. Ponieważ dzieci podrosły i już całkiem dużo (przynajmniej jedno)
wiedzą na temat Świąt i zwyczajów z nimi związanych, chciałabym żeby
wszystko było dopięte na ostatni guzik i tak jak być powinno. Czy któraś z
mam wie może skąd można ściągnąć wzór lub wykrój stroju Św. Mikołaja.

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • bozena.s Re: Strój Św Mikołaja 27.10.03, 12:38
      Ja taki strój szyłam na podstawie innych dostępnych wykrojów, czyli z wykroju
      na spodnie na gumce i jakiegoś płaszcza (wykrój np. z Burdy. Ten strój nie musi
      być dopasowany, więc swobodnie można skorzystać z wzoru na płaszcz - dodać
      białe futerkowe lamówki i strój gotowy. Ale jeszcze to zależy od tego, jakie
      masz wyobrażenie o św. Mikołaju. Ba kiedy ja przystępowałam do szycia, to
      miałam na myśli (co do mnie dotarło później) Mikołaja z bajek i filmów
      amerykańskich - czyli takiego w kurteczce do pasa i z grubym czarnym pasem na
      obfitym brzuchu. Skończyło się na uszyciu spodni i długiego płaszcza (czyli coś
      bardziej jak Dziadek Mróz). Polecam samodzielne uszycie, bo można takie gotowe
      stroje kupić w marketach przed Mikołajem, ale one (moim zdaniem) są nieładne.
      Chociaż jak ktoś nie radzi sobie z szyciem, to lepszy taki strój niż żadny.
      Bożena
      • kicia163 Re: Strój Św Mikołaja 28.10.03, 10:10
        Dzięki za odzew. Skorzystam z Twojej rady. Ja chyba też mam na myśli
        Mikołaja "zamerykanizowanego", zresztą myślę, że dzieci takiego najczęściej
        oglądają. Ale zobaczymy co z tego wyjdzie.
        Pozdrawiam
        • bozena.s Re: Strój Św Mikołaja 28.10.03, 15:49
          W odpowiedzi na post o wykrojach pluszaków anna.michal zamieściła link do
          strony, gdzie jest wykrój zabawki-Mikołaja. I jest tam wykrój stroju dla tej
          zabawki, więc może uda Ci się powiększyć go i dostosować go dla dorosłego.
          Życzę owocnego szycia
          Bożena

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka