Dodaj do ulubionych

Usunelam corce 3 migdal..

12.10.10, 09:59
Chcialam tu na forum upewnic niektore mamy w podjeciu decyzjii usuniecie 3-go migdala.
Corka majac ok. roku miala stwierdzony przerost migdala,zaczely sie katary na poczatku lejace po tyg.zielone+goraczka+antybiotykl.Zrobilam badanie endoskopowe,po kazdej infekcjii tympanogram-za kazdym razem wychodzil niedosluch i widoczny zel w uszach.
Mialam wyciac migdal przed wakacjami,ale wyjechalismy na 7 tyg wiec jakos sie przeciagnelo...
Okazalo sie ze migdal od czerwca do wrzesnia urosl bardzo.Po skonczonym antybiotyku od razu podjelam ze idzie na operacje,byla kwestia znalezienia dobrego lekarza.
Poszperalam na googlu i wybralam dr.Janiszewskiego.Niedawno otworzyli z paroma lekarzami gabinet blisko mnie gdzie maja porzadny sprzet do badan i super kadre.
Operacja byla ustalona w ciagu tygodnia.Wczoraj wieczorem w klinice Lasermed-gdzie doktor wraz ze wspanialym anastezjologiem dr.Dolinskim wynajmuja w pelni wyposazona sale operacyjna,corka zostala zoperowana.Nie musze chyba pisac,ze nie wyrwano mi jej z rak jak syna,pozwolono na spokojnie powachac jej maske,stalam caly czas z nia do czasu zasniecia.Lekarz zostal z nami az do wyjscia z kliniki,dostalam wszelkie wyjasnienia o etapach operacjii,o wielkosci migdala-nawet nam go pokazano.
Jestem strasznie zadowolona,ze nie czekalam dluzej.Trzeci migdal byl strasznie wielki jak na 2,4 latke!!!
Kosz wyciecia,podciecia bocznych,przeczyszczeniu uszu antybiotykiem-bylo potrzebne naciecie blony-to 2,6oo.Uwazam ze nie jest to sporo jak na taka obsluge.
Wizyty kontrolne w cenie.
Bardzo polecam tego lekarza,wiem jak wazne jest wybranie wlasciwej osoby a czlowiek ten spelnil wszelkie moje oczekiwania.

Obserwuj wątek
    • gra2010 Re: Usunelam corce 3 migdal.. 12.10.10, 12:32
      To brzmi jak rekama prywatnej służby zdrowia.

Ja osobiście uważam że wycinanie migdałów jest błędem. Ale to moja prywatna uwaga.
      • solaris31 Re: Usunelam corce 3 migdal.. 12.10.10, 13:10
        > To brzmi jak rekama prywatnej służby zdrowia.

miałam podobne wrażenie.

> Ja osobiście uważam że wycinanie migdałów jest błędem. Ale to moja prywatna uwaga.

uważaj, co chesz, ale nie pisz bzdur. są przypadki , że pozostawienie migdałów jest błędem.

pewnie, że nie ma co lecieć na zabieg, jak dziecko się nie w pełni kwalifikuje, ale są objawy bezwzględne, których lekceważyć nie wolno i trzeba zrobić zabieg usunięcia 3 migdała jak najszybciej. są to choćby bezdechy czy postępująca / utrzymująca się głuchota. przeciaganie takiego stanu jest niebezpieczne dla dziecka.

może więc nie uogólniaj i nie wpędzaj rodziców w dylematy.

• aniutka4 Re: Usunelam corce 3 migdal.. 12.10.10, 12:55
      Ja też muszę zrobić synkowi ten zabieg i to jak najszybciej. Starałam się przez rok - stosowałam wszystko ( Imupret Lymhomyosot itp. ) miałam nadzieję, że syn uniknie zabiegu, bo w wakacje laryngolog stwierdził, iż migdał jest trochę przerośnięty, ale się znacznie zmniejszył i nie trzeba ciąć. Po rozpoczęciu 1 klasy infekcja za infekcją. Teraz mam w nocy bezdechy, jesteśmy po 10 zastrzykach Biofuroksymu, ale wczoraj laryngolog stwierdził, że nie jest jeszcze dobrze i zapisała na 5 dni Duomox. Potem mamy zrobić badanie ASO i CRP. Chciałabym mieć tą operację wykonaną jak najszybciej ( oczywiście prywatnie w znieczuleniu ogólnym bo terminy w szpitalu na marzec ). Wiadomo, że boję się strasznie. Kiedy po infekcji i przyjmowaniu antybiotyków można wykonać zabieg? Dziwi mnie też pani laryngolog, która stwierdziła, że rano syn zje śniadanko, przyjdzie na zabieg, a po południu do domku. Myślałam, że przed zabiegiem nie można jeść. Wczoraj też laryngolog napomonała o podcinaniu bocznych, dziwi mnie to bo do tej pory zawsze twierdziła, że boczne są ok.
      • domiska75 Re: Usunelam corce 3 migdal.. 12.10.10, 14:52
        To trochę dziwne. Jeśli zabieg jest w narkozie (nawet krótkotrwałej, jaką podaje się przy takiej operacji) dziecko musi być na czczo, przynajmniej od 18-tej poprzedniego dnia i nic nie pić od płónocy. Po narkozie dziecko powinno zostać na obserwacji do następnego dnia, ale w wiem, że w prywatnych klinikach często tego nie praktykują. Mój synek był operowany 2 razy (raz migdałki + uszy, drugi raz same uszy) w Centrum mowy i słuchu w Kajetanach. Mimo iż na fundusz, warunki super, też byłam zarówno przy usypianiu jaki i wybudzaniu syna. Niestety długo się czeka - za pierwszym razem ok. pół roku (ale mieliśmy nadzieję, że może unikniemy operacji), potem tylko miesiąc, ale stan w uchu wymagał bardzo pilnej interwencji. Za drugim razem syn był operowany w trakcie przyjmowania antybiotyku, pozdrawiam
        • naszaheidi Re: Usunelam corce 3 migdal.. 12.10.10, 17:50
          Prosze sprawdzic sobie moje posty,nie jestem w zaden sposob powiazana z klinika.Po prostu jestem bardzo zadowolona,bo wiem jakie to jest wazne.Duzo czytam to forum,mniej pisze z racjii braku czasu-budujemy dom,wiec jestem na forach budowlanych.
          Nie musicie mi wierzyc,po prostu napisalam to co czuje i widze jak moje dziecko doszlo do siebie,to zal mi tych paru miesiecy w tyl.Chodzi mi o sluch i branie notoryczne antybiotykow.
          Tak wiec niedowiarka dziekujemy..
          Pozdrawiam
    • magda2663 Re: Usunelam corce 3 migdal.. 12.10.10, 19:38
      Doskonale Cię rozumiem miałam prawie identyczną sytułacje z 6 letnim synem migdał usuneliśmy w sierpniu ( nie pisze gdzie bo bedzie ze reklamuje) i jestem bardzo zadowolona.Szkoda tylko że tyle czasu zajęło mi zdecydowanie sie na zabieg.Ale poprawa jest na 100%.Ciesz sie zdrowiem swojego dziecka i nie przejmuj głupimi postami.Pozdrawiam.
      • solaris31 Re: Usunelam corce 3 migdal.. 12.10.10, 21:39
        reklama czy nie - ja także odetchnęłam z ulgą po zabiegu córki. stan byl ciężki, uszy fatalne, głuchota postępująca - dziecko było w tak złym stanie, że lekarze operowali mimo przyjmowania antybiotyku, bo inaczej już by się nie dało.

odetchnęliśmy wszyscy, i my, i dziecko. które nagle zaczęło się znowu rozwijać, mówić, śpiewać, i normalnie spać. ; )
        • zebra51 Re: Usunelam corce 3 migdal.. 13.10.10, 10:57
          Syn miał usuwane migdały na poczatku września, zabieg też przeprowadzalismy prywatnie, ale nie napiszę gdzie smile Jesteśmy bardzo zadowoleni. Dziecko w końcu oddycha. Przeciwnikom usuwania migdałków chciałabym napisać, że w klinice spotkaliśmy rodziców czterolatka, którego próbowano przez dłuższy czas leczyć "naturalnie". Skończyło się zmianami reumatoidalnymi, chłopczyk ma biodra jak staruszka. O problemach z mową i słuchem nawet nie wspominam.
    • dixi Re: Usunelam corce 3 migdal.. 13.10.10, 13:07
      usuwaliśmy trzeciego migdala wniepublicznej klinice z refundacją NFOZ, na zabieg czekaliśmy jakieś 3 tygodnie, też wszystko przebiegło wspaniale i jestem tak samo zadowolona jak Ty;
      u nas koszty zamknęły się w kwocie 50 zł, byla to opłata za mój pobyt z dzieckiem w klinice;
    • hajaga Re: Usunelam corce 3 migdal.. 16.10.10, 21:52
      Moja córka miała usuwany trzeci migdał w wieku 2 lat - urósł jej w bardzo krótkim czasie do tak kosmicznych rozmiarów, że przy najmniejszej infekcji wymiotowała wszystkim, co się jej podawało do buzi - nawet wodą - dławiła się - tak więc przy najmniejszej infekcji konieczne były od razu antybiotyki i ostre leczenie, żeby jak najszybciej zminimalizować infekcję, żeby sie nie udławiła - co się działo przy wirusowych infekcjach wiadomo - tam antybiotyk nic nie da. Po usunięciu nadal chorowała - ale normalnie - tzn. leczona antybiotykiem tylko w razie konieczności, wirusówki po prostu "wygrzane" w domu etc. Nie żałuję decyzji mimo że podejmowana w bardzo krótkim czasie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka