hugo6528 05.12.04, 10:20 Może wiecie jakie są badania które mogą potwierdzić lub wykluczyć astmę u 2,5 latka. Na czym to polega i gdzie się wykonuje? Czy trzeba mieć jakieś skierowanie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bb12 Re: astma 05.12.04, 17:40 Najlepiej udać się do alergologa-pulmonologa[ dziecięcego]. Z pewnością przeprowadzi dokładny wywiad ,osłucha w razie potrzeby zleci inne badania[RTG?].Spirometrii u takich małych dzieci się nie robi. Skierowanie do specjalisty powinien dać pediatra[ale mi nie chciał dać i wzięłam od laryngologa!-to było dawno temu]. Odpowiedz Link Zgłoś
hugo6528 Re: astma 05.12.04, 21:30 dzięki za odp. No i jak to się skończyło w twoim przypadku? Odpowiedz Link Zgłoś
bb12 Re: astma 05.12.04, 23:03 Moje dziecko ma 5 lat i od pierwszej wizyty u alergologa bierze stale sterydy.Od razu rozpoznała astmę.W oskrzelach słyszała świsty[a dzień wcześniej byłam u pediatry i stwierdziła,że osłuchowo czysto].Wyjaśniła dlaczego córka bardzo mocno kaszle w nocy i nad ranem.Oskrzela sa skurczone,podczas głębokiego snu zmiejsza się poziom adrenaliny i kurczą się jeszcze bardziej,wiec dziecko kaszle bo nie ma czym oddychać.Dostałam również zaświadczenie do pediatry,aby był poinformowany o chorobie.Bo przecież on nie kierował. Wizyta była bardzo długa[ok.godziny i to państwowo!]. Odpowiedz Link Zgłoś
dorian442 Re: astma 06.12.04, 22:57 MOżesz uchronić dziecko przed sterydami i wyleczyc astmę. Przeczytaj o dobrym amerykańskim suplemencie na www.zdrowie.republika.pl Pomaga leczyć infekcje, hamuje reakcje alergiczne, naprawia układ immunologiczny. Dłuższe stosowanie może powodować wyleczenie astmy. Odpowiedz Link Zgłoś
hugo6528 Re: astma 06.12.04, 22:58 Dziękuję za odp. Mam nadzieję że w końcu dowiem się co dolega mojemu synkowi i czy to właśnie astma czy nie. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś