Dodaj do ulubionych

lapisowanie

17.04.05, 22:25
Może ktoś pamięta jak to jest przy lapisowaniu: czarne potem jasne czy
odwrotnie. I ile razy. Skleroza nie boli.
Obserwuj wątek
    • jola_ep Re: lapisowanie 18.04.05, 07:24
      Najpierw jasne, potem czarne.
      Lapisuje się w cyklach po 5 razy (u nas były dwa na tydzień, słyszałam też o
      wersji raz na tydzień). Starcza na jakieś 2-3 miesiące.

Pozdrawiam
      Jola
      • barbara.chec Re: lapisowanie 18.04.05, 08:42
        Bardzo dziękuję za odpowiedź.
        • mk191 Re: lapisowanie- same lapisujecie? 18.04.05, 09:46
          Czesc,
          z tych postow wywnioskowalam ze same lapisujecie, nie u dentysty.
          Moze glupie pytanie, ale czy kupujecie jakis srodek na recepte czy bez? Czy
          zalecone jest to przez dentyste czy na wlasna reke to robicie?
          Pytam, bo moje dziecko mialo troche przykrych doswiadczen z lekarzami i trudno
          ja zaciagnac do jakiegokolwiek gabinetu, a zabki juz dawno ma i nie bardzo lubi
          czyscic, wiec dobrze byloby je jakos wzmocnic i ochronic.
          Czy tak mozna na wlasna reke? Jesli tak to jakimi srodkami?
          Dzieki za odpowiedz.
          Mika

• elizas2 Re: lapisowanie- same lapisujecie? 18.04.05, 19:22
            Niesłyszałam zeby mozna to było robic samemu w domu. Ale moze spróbuj zapytac
            jakiegos lekarza? My chodzimy raz w tygodniu, przez trzy tygodnie, i nasza Pani
            doktor twierdzi ze wystarcza na ok. pół rokusmile
          • jola_ep Re: lapisowanie- same lapisujecie? 18.04.05, 19:53
            Nie lapisuję sama. Od tego mam dentystę, specjalizującego się w leczeniu dzieci
            (polecam smile ). Mój synek miał przejściowo lapisowane zanim "dorósł" do wiercenia.

> Pytam, bo moje dziecko mialo troche przykrych doswiadczen z lekarzami i trudno
            > ja zaciagnac do jakiegokolwiek gabinetu, a zabki juz dawno ma i nie bardzo lubi
            > czyscic, wiec dobrze byloby je jakos wzmocnic i ochronic.

Lapisowanie hamuje postępowanie istniejącej próchnicy. Powoduje trwałe
            przebarwienie zębów na czarno.

Lakierowanie polega na powleczeniu ząbków preparatem z dodatkiem fluoru. Jest
            stosowany w profilaktyce: wzmacnia zęby i je chroni. Nie przebarwia zębów.
            Wydaje mi się, że starcza na pół roku. Więcej szczegółów nie znam, bo nie
            lakieruję zębów dzieciom - w naszej wodzie wodociągowej i tak jest za dużo fluoru

Lakowanie to trwałe (zabieg nie polega powtarzaniu, należy tylko kontrolować,
            czy lak się trzyma i nie ma odprysków, ewentualnie uzupełniać)zabezpiecznie
            bruzd zębów trzonowych (muszą być bez śladów próchnicy, najlepiej świeżo
            wyrżnięte). Zęby uszczelnione lakiem na oko są podobne do zaplombowanych wink

Pozdrawiam
            Jola
          • barbara.chec Re: lapisowanie- same lapisujecie? 18.04.05, 20:10
            Moje dziecko po roku lapisowania mimo niestresujących warunków zbuntowao się i
            po miesiącach namawiań nasza dentystka zaproponowała nam lapisowanie na własną
            rękę( wypisała recepty na lapis), po takiej ilości zabiegów mamy już
            doświadczenie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka