Dodaj do ulubionych

odciąganie katarku

25.10.05, 12:39
Czy odciąganie katarku w gabinecie prywatnym różni się czymś od tego, który
przeprowadza się w przychodni? Pediatra zapewniała mnie, że w gabinecie
prywatnym mają lepszy sprzęt i odbywa się to jednorazowo, natomiast w
przychodni znacznie częściej. Czy to prawda?
Marta
Obserwuj wątek
    • matiuszka Re: odciąganie katarku 25.10.05, 13:00
      Coś mi to tłumaczenie pediatry pokrętnie brzmi. Odciągałam mojej małej ostatnio
      prywatnie, sprzęt wyglądał jak z epoki kamienia łupanego a zapłaciłam 70 zł za
      wizytę, już po raz drugi - i kazano mi przyjść znowu a potem pewnie znowu...

Więc mam takie pytanie do forumowiczek: czy jest może jakiś aparat który mogę
      kupić i sama odciągać katar w domu? Może Frida? Tylko chodzi mi o porządne
      odciąganie a nie takie tam...gruszką czy czymś podobnym... dziecko ma trzy
      lata, potrafi porządnie wysmarkać nos samo ale pomimo tego wydzieliny jest w
      zatokach sporo.
    • martamaria10 Re: odciąganie katarku 25.10.05, 14:01
      Witaj Matiuszka!
      Widziałam Twojego nicka na forum małopolska, więc przypuszczam że byłaś u
      jakiegoś krakowskiego lekarza. Mi pediatra doradziła dra Kozoka, cena 70 zł,
      ale ja poszłam na Szwedzką i tu odciąganie kosztowało 5 zł!!! A u którego Ty
      byłaś? A próbowałaś zwalczyć to katarzysko homeopatycznie? Ja dopiero zaczynam
      przygodę z homeopatią u dra Świerczka, ale jak dotąd nic nie skutkuje. A córcia
      ma katar już prawie dwa miesiące, jest po dwóch antybiotykach, a dzisiaj
      dowiedziałam się jeszcze u okulisty, że ma zapalenie spojówek. Siedzi cały czas
      w domu, nie chodzi do żłobka. Zadałam sobie nawet dzisiaj pytanie: jaka jest
      różnica między uczęszczaniem do żłobka a siedzeniem w domu? Bo, według mnie,
      żadnej nie ma. Choruje tak czy siak.
      Pzdr, Marta
      • matiuszka Re: odciąganie katarku 25.10.05, 14:13
        Witaj smile
        Byłam na Masarskiej... u laryngologa. Na razie zaczynamy tam leczenie, nie mogę
        powiedzieć jeszcze nic pozytywnego ani negatywnego. Poza kosztami odciągania.

Katar mamy przewlekły, ropny. Trwa już ładnych kilka miesięcy - z przerwami,
        ale generalnie jest prawie cały czas. Zaczęłam od homeopatii, niestety u
        lekarza który nie trafiał z lekami i tak normalny katar po pewnym czasie
        przeszedł w ropny bakteryjny i zaczęło się. Zmieniłam lekarza, zrobiłam wymazy
        i mamy w nosie gronkowca, pneumokoka i moraxellę. Do tego przyczepiła się
        glista bo dziecko osłabione. Albo odwrotnie, może najpierw była glista a potem
        zakażenie bakteryjne... nie wiem.
        W każdym razie moja rada: nie zaniedbaj tego kataru. Jeśli jest ropny, trwa tak
        długo to na mur beton masz do czynienia z jakimiś bakteriami i trzeba zrobić
        wymaz i dobrać antybiotyk z antybiogramu a nie tak na ślepo. Albo
        autoszczepionkę od razu. Bo nawet jeśli początki kataru były wirusowe to po
        takim okresie są tam już bakterie.
        A możesz mi dać namiary na Szwedzką?
        • martamaria10 Re: odciąganie katarku 25.10.05, 14:53
          Tel. 259-14-60, zgłaszasz się do rejestracji na I p., płacisz, a potem udajesz
          się do gabinetu zabiegowego. Dr Kozok to też laryngolog, ale jak się
          dowiedziałam, ile mam zapłacić za odciąganie kataru, to po prostu zrezygnowałam.
          Pzdr, Marta
        • ewaviki Re: odciąganie katarku 25.10.05, 22:21
          Słuchajcie Mamuśki, znam gabinety na Masarskiej a problem kataru i jego
          odciągania jeszcze lepiej. Muszę przyznać, że chwalę sobie tamtejszego doktora,
          bo uchronił moje dziecko już z 5 razy od antybiotyku, którym nieuchronnie
          kończył się każdy katar. Ale kupiłam u niego niesamowity odciągacz kataru
          podłączany do odkurzacza! Wiem brzmi strasznie, ale spokojnie możecie sprawdzić
          na sobie. Jeśli chcecie coś o tym poczytać to (www.katarek.pl). Może Wam też
          pomoże?! Powodzenia i pozdrawiam.
          • matiuszka Re: odciąganie katarku 25.10.05, 22:27
            Ewaviki!
            O którym lekarzu pisałaś?
            • ewaviki Re: odciąganie katarku 26.10.05, 15:25
              Nie wiem czy mogę robić autoreklamę, ale jeśli to ma pomóc to mówiłam o dr
              Nowackim. Jeśli chodzi tylko o moją własną opinię, to uważam, że jest dobry,
              rzetelny i zna się na rzeczy, ale też się ceni, więc nie każdego może być stać.
              Pozdr.
              • matiuszka Re: odciąganie katarku 26.10.05, 16:54
                Ewaviki, też mi go polecano. Ale to jest pediatra alergolog prawda?
                • ewaviki Re: odciąganie katarku 26.10.05, 20:02
                  Ewaviki do Matiuszki. Tak to pediatra alergolog, myślę że ma zdrowe podejście, a
                  poza tym znany jest w środowisku lekarzy i nietylko. Na jakiegoś lekarza zawsze
                  trzeba się zdecydować, bo latanie za każdym razem do kogoś innego grozi
                  stosowaniem najprzeróżniejszych eksperymentów na Twoim dziecku. Co lekarz to
                  inne pomysły. Narazie nie mam zastrzeżeń. Choć mam jeszcze jednego lekarza -
                  rodzinnego, do którego chodzimy się szczepić itp.
    • zebra12 Re: odciąganie katarku 26.10.05, 18:18
      Nie wiem jak można odciagac katar jednorazowo. Zwykle potrzebne jest kilka
      wizyt, bo katar wciąż się tworzy. To jakaś ściema.
      • ewaviki Re: odciąganie katarku 26.10.05, 19:56
        Nie wiem co rozumiesz przez jednorazowe odciąganie kataru? Jeśli chodzisz do
        lekarza to najczęściej kieruje Cię na ściąganie parę razy (tam gdzie ja chodzę
        płaci się za to 20 zł), ale jeżeli masz możliwość ściągania w domu (ja robię to
        teraz "Katarkiem"), to powinno się to robić parę razy dziennie, bo to dopiero ma
        sens. Jednorazowe ściągnięcie kataru u lekarza może mieć jedynie na celu jego
        diagnostykę.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka