cubus1 30.11.05, 19:02 Czy podajecie dziecku? W jakiej formie? Moje dziecko ma 3,5 roku i zastanawiam sie nad jego podaniem bedzie wdzieczna za informacje. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anikkali Re: Tran 30.11.05, 20:55 Witam! podaję od pażdziernika 3 letniej córci,nie mamy problemu z połykaniem także daję jej tran w kapsułkach wskazane 2 razy dziennie w pporze przeziębien pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
cubus1 Re: Tran 30.11.05, 21:08 A czy widzisz jakas poprawe? I czy podawanie tranu wyklucza branie witamin?Bralismy do tej pory Vibovit junior( 1 saszetka dziennie), od wczoraj zmienilam na Kinderbiovital gel( 0,5 lyzeczki 3 razy dziennie). Czy stosuje sie tran z witaminiami czy tylko tran? Odpowiedz Link Zgłoś
mama_do_kwadratu Re: Tran 30.11.05, 21:10 podaję tran w płynie- mollers cytrynowy ostrożnie z witaminami, zwłaszcza D i chyba A Odpowiedz Link Zgłoś
bea-ta Re: Tran 01.12.05, 09:46 Tran zawiera wit. A,D,E nierozpuszczalne w wodzie wieć nie wydalane z moczem wiec sie kumulują. dawka wit. d3 dla tego wieku to 400j.m - leki+ dieta wiec mało, dlatego nie podajemy innych witamin, a zwłaszcza A,D,E z tranem. Wszystkie pozostałe witaminy tak. Warto zobaczyc ile ma preparat który masz zamiar stosować, a ile preparaty witaminewe i jak masz watpliwości zapytaj pediatry- pomoże. Tran lepiej kapsulki jesli smyk łyknie, bo ten w płynuie nie zawsze chetnie dzieci pija, wypijaja nie cała dawke itp. Beata Odpowiedz Link Zgłoś
mama_do_kwadratu Re: Tran 01.12.05, 19:56 Dodam, że u nas raczej bez efektu, ale kto wie- może gdyby nie ten tran do przedszkola nie chodziliby WCALE (z powodu choroby) Odpowiedz Link Zgłoś
mgoszczynska1 Re: Tran 01.12.05, 13:11 Ja podaje synkowi (3latka) tran- łyżkę dziennie -od sierpnia, nie mamy problmu Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
pasik Re: Tran 01.12.05, 14:13 Przeczytaj dawkę na opakowaniu....taka ilość dla małego dziecka to stanowczo za dużo. Ja zaczełam podawać w zeszłym roku dopiero 5 latkowi i tak pół łyżeczki. Potem zrezygnowałam za mocno śmierdzi Odpowiedz Link Zgłoś
begonia4 Re: Tran 01.12.05, 14:19 Cześć, ja zaczęłam podawać tran w tym roku ( mam 5- letnią córkę) - jedną kapsułkę dziennie. Mozna podawać w tym wieku 2, ale ja wolę uzupełnić dawkę innymi preparatami np. Vibowitem albo Multisanostolem - ponieważ zawierają także inne witaminy. To jest pierwszy sezon grypowy jak na razie bez antybiotyku - nie wiem, czy to zbieg okoliczności, czy działanie tranu.. A może mała po prostu juz wyrosła Odpowiedz Link Zgłoś
tatko66 Re: Tran 01.12.05, 14:38 Witajcie, Ponieważ moja niespełna córeczka zaczęła przygodę z przedszkolem i w związku z tym pojawiły się nam częstsze katary, zależało mi na wzmocnieniu jej organizmu w walce z mikrobami. Podaję tran norweski (moellers) o smaku cytrynowym. Córeczka łyka go chętnie (jak zresztą wszystkie syropy!). Ale ponieważ stosujemy dopiero 10 dni, trudno orzekać o efektach. W każdym razie wierzę, że kwasy tłuszczowe zawarte w nim wpłyną aktywizująco na leukocyty. Córka bierze 2,5 ml co 2 dni (dawka zalecona w przychodni metabolicznej, której była pacjentem - kwestia wit. D3). Odpowiedz Link Zgłoś
mama_szefusia Re: Tran 02.12.05, 07:59 My stosujemy z przepisu lekarza z CZD. Synek jest nadwrażliwy na witaminę d3, więc absolutnie nie może przyjmować syntetycznej postaci tej witaminy (w preparatach witaminowych typu Wibovit, Kinderbiovital, Multisanostol itp). Tran mamy zażywać w okresie zimowym (od początku grudnia do końca marca) w dawce dwie kapsułki tygodniowo. Tran zawiera witaminy A, D i E. Pozdrawiam Ola Odpowiedz Link Zgłoś