30.11.05, 19:02
Czy podajecie dziecku?
W jakiej formie?
Moje dziecko ma 3,5 roku i zastanawiam sie nad jego podaniem bedzie wdzieczna
za informacje.
Obserwuj wątek
    • anikkali Re: Tran 30.11.05, 20:55
      Witam! podaję od pażdziernika 3 letniej córci,nie mamy problemu z połykaniem
      także daję jej tran w kapsułkach smile wskazane 2 razy dziennie w pporze
      przeziębien pozdrawiam
      • cubus1 Re: Tran 30.11.05, 21:08
        A czy widzisz jakas poprawe?

I czy podawanie tranu wyklucza branie witamin?Bralismy do tej pory Vibovit
        junior( 1 saszetka dziennie), od wczoraj zmienilam na Kinderbiovital gel( 0,5
        lyzeczki 3 razy dziennie).
        Czy stosuje sie tran z witaminiami czy tylko tran?

• mama_do_kwadratu Re: Tran 30.11.05, 21:10
      podaję tran w płynie- mollers cytrynowy
      ostrożnie z witaminami, zwłaszcza D i chyba A
      • bea-ta Re: Tran 01.12.05, 09:46
        Tran zawiera wit. A,D,E nierozpuszczalne w wodzie wieć nie wydalane z moczem
        wiec sie kumulują. dawka wit. d3 dla tego wieku to 400j.m - leki+ dieta wiec
        mało, dlatego nie podajemy innych witamin, a zwłaszcza A,D,E z tranem. Wszystkie
        pozostałe witaminy tak. Warto zobaczyc ile ma preparat który masz zamiar
        stosować, a ile preparaty witaminewe i jak masz watpliwości zapytaj pediatry-
        pomoże. Tran lepiej kapsulki jesli smyk łyknie, bo ten w płynuie nie zawsze
        chetnie dzieci pija, wypijaja nie cała dawke itp. Beata
      • mama_do_kwadratu Re: Tran 01.12.05, 19:56
        Dodam, że u nas raczej bez efektu, ale kto wie- może gdyby nie ten tran do przedszkola nie chodziliby WCALE (z powodu choroby) wink
    • mgoszczynska1 Re: Tran 01.12.05, 13:11
      Ja podaje synkowi (3latka) tran- łyżkę dziennie -od sierpnia, nie mamy problmu smile
      Pozdrawiam smile
      • pasik Re: Tran 01.12.05, 14:13
        Przeczytaj dawkę na opakowaniu....taka ilość dla małego dziecka to stanowczo za
        dużo.
        Ja zaczełam podawać w zeszłym roku dopiero 5 latkowi i tak pół łyżeczki.
        Potem zrezygnowałam za mocno śmierdzi
    • begonia4 Re: Tran 01.12.05, 14:19
      Cześć,
      ja zaczęłam podawać tran w tym roku ( mam 5- letnią córkę) - jedną kapsułkę
      dziennie. Mozna podawać w tym wieku 2, ale ja wolę uzupełnić dawkę innymi
      preparatami np. Vibowitem albo Multisanostolem - ponieważ zawierają także inne
      witaminy. To jest pierwszy sezon grypowy jak na razie bez antybiotyku - nie
      wiem, czy to zbieg okoliczności, czy działanie tranu.. A może mała po prostu
      juz wyrosła smile
      • tatko66 Re: Tran 01.12.05, 14:38
        Witajcie,

Ponieważ moja niespełna córeczka zaczęła przygodę z przedszkolem i w związku z
        tym pojawiły się nam częstsze katary, zależało mi na wzmocnieniu jej organizmu
        w walce z mikrobami. Podaję tran norweski (moellers) o smaku cytrynowym.
        Córeczka łyka go chętnie (jak zresztą wszystkie syropy!). Ale ponieważ
        stosujemy dopiero 10 dni, trudno orzekać o efektach. W każdym razie wierzę, że
        kwasy tłuszczowe zawarte w nim wpłyną aktywizująco na leukocyty. Córka bierze
        2,5 ml co 2 dni (dawka zalecona w przychodni metabolicznej, której była
        pacjentem - kwestia wit. D3).
    • mama_szefusia Re: Tran 02.12.05, 07:59
      My stosujemy z przepisu lekarza z CZD. Synek jest nadwrażliwy na witaminę d3,
      więc absolutnie nie może przyjmować syntetycznej postaci tej witaminy (w
      preparatach witaminowych typu Wibovit, Kinderbiovital, Multisanostol itp).

Tran mamy zażywać w okresie zimowym (od początku grudnia do końca marca) w
      dawce dwie kapsułki tygodniowo.

Tran zawiera witaminy A, D i E.

Pozdrawiam
      Ola
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka