Gość: guest IP: *.* 02.08.01, 12:31 Czy ktoś spotkał się kiedyś z jakimiś wynikami badań na temat związku karmienia piersią z osteoporozą? Jeśli tak to prosze o informację - z góry dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: guest Re: Osteoporoza IP: *.* 02.08.01, 15:52 Wbrew pozorom związek jest bardzo prosty. Mleko, którym karmisz swoja pociechę jest bardzo bogate we wszystkie związki potrzebne małemu człowiekowi do rozwoju, a zwłaszcza w wapń. Wapń małym dzieciom jest potrzebny w dużych ilościach, aby ich kościec mógł sie prawidłowo i szybko rozwijać. Twój organizm produkując mleko zabiera Ci to wszystko co jest potrzebne. Efektem takiego działania przy złej diecie jest stopniowy ubytek np. wapnia, co prowadzi do osteoporozy, bulów stawów oraz ogólnego osłabienia. Najprostrzą metodą na uzupełnienie niedoborów wapnia jest konsumpcja dużych ilości produktów nabiałowych. Ale może sie tez tak zdażyć, że nasza pociecha nie toleruje białka zawartego w produktach nabiałowych i z jedzenia produktów mlecznych nici, chyba że chcemy mieć każdą noc nie przespaną. Jeżeli ktoś nie może jeść produktów nabiałowych z tego powodu lub innego to polecam "osteogel". Jest to taka biała pasta, która zawiera odpowiednią ilość wapnia dla kobiet. Ewentualne jej zastosowanie radzę skonsultować ze swoim pediatrą, aby wykluczyć zeciwskazania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: Osteoporoza IP: *.* 03.08.01, 10:36 Dzięki Rafał. Oczywiście zdaję sobie sprawę z tego mechanizmu, witaminki biorę i nabiał jem. raczej chodziło mi o konketne dane statystyczne, czy kobiety karmiące częściej za padaja na osteoporozę. Bo wapń owszem przechodzi do pokarmu z mojego organizmu z łatwością, natomiast jeśli chodzi o dostawy, to jak wiadomo, z przyswajalnością pierwiastków bywa różnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: Osteoporoza IP: *.* 06.08.01, 08:24 Kości przez całe życie się odbudowywują muszą tylko mieć budulec - wapń i ruch (np. chodzenie tak a jazda na rowerze mniej). Jeżeli się prawidłowo odżywiasz, a wapń jest nie tylko w nabiale to według mnie nie ma co panikować.Gotowe preparaty wapniowe oprócz dowapniania kości dowapniają też mózg więc lepiej chyba zadbać o jedzonko. Odpowiedz Link Zgłoś