Dodaj do ulubionych

ROPIEJĄCE OCZKO

IP: *.* 02.11.02, 14:37
Witajcie.Mam problem z ropiejącym oczkiem u mojego 8 miesiecznego Mikołaja. Stosuję rumianek do przemywania i krople do oczu. Od urodzenia ma niedrożny kanał łzowy. Byłam u okulistów i jeden mówi żeby udrożnić kanał ,a dwóch okulistów mówi, żeby czekać. Po ubiegłotygodniowyćh wiatrach jest z oczkiem gorzej. Proszę o pomoc, czy któraś z was miała podobny problem.Iwona i Mikołaj
Obserwuj wątek
    • Gość: ganga Re: ROPIEJĄCE OCZKO IP: *.* 03.11.02, 21:47
      Iwona, mam ten sam problem u mojej 7 miesiecznej Adusi. Od urodzenia ma zablokowany kanalik i prze to często powtarzające się infekcje. Byłam już na kilku konsulatacjach okulistycznych. Za każdym razem lekarz ją badał i mówił, że warto jeszcze trochę poczekać. Że kanaliki ma co prawda nadal zablokowane, ale są już szersze i mają szansę odblokować się samodzielnie. Okulista wyjaśnił mi, że nie jest to zadrożenie dla dziecka i jego oczu i że w ciagu pierwszych sześciu miesięcy życia dziecka kanaliki odblokowują się samoczynnie w 80 % przypadków, jeśli doczeka się do 1 roku życia to do 95%. A ponieważ we Francji (a tu mieszkamy) zabiegi odblokowujące robi się w znieczuleniu ogólnym, lepiej poczekać jeszcze. Sam zabieg jest króciutki i nieskomplikowany, ale bezpieczeństwo dziecka robi się to w znieczuleniu (bo w końcu to OKO - kanalik jest mikroskopijny, to nie dziurka od nosa, którą można odblokować palcem, a żaden maluch nie usiedzi spokojnie 5 minut :)). Póki co nadal mam masować oczka i w razie infekcji stosować krople antybiotykowe. Są tygodnie gdy stan oka jest b.dobry, ale od wczoraj znwou ma oczko ropiejące :( Chciałabym by to sie wreszczie skończyło...POzdrawiamganga
    • Gość: Joanna-Patryk Re: ROPIEJĄCE OCZKO IP: *.* 04.11.02, 00:51
      Witaj!Mój synek ma teraz 6 m-cy. Gdy się urodził miał zapalenie spojówek, o którym ja nie wiedziałam. Przemywałam mu oczka solą fizjologiczną i rumiankiem i ... było coraz gorzej. Po wizycie u okulisty dostałam krople i było trochę lepiej. A dopiero po jakimś czasie okazało się, że jest uczulony na rumianek. Kanaliki same się odblokowały, bo teraz jak płacze to łzy lecą mu wieksze niż sam powód płaczu. Przemyśl ten rumiane.Pozdrawiam
      • Gość: ganga Re: ROPIEJĄCE OCZKO IP: *.* 04.11.02, 09:22
        Tak, zapomniałam o tym napisać. Rumianek lepiej odstawić. Można uzywać ziela świetlika, ale najlepiej przemywać po prostu solą fizjologiczną (do kupienia w każdej aptece).ganga
    • Gość: Madi Re: ROPIEJĄCE OCZKO IP: *.* 05.11.02, 01:54
      Tak, rumianek koniecznie odrzuć - działa bardzo wysuszająco.Moja Ola tez miała od urodzenia zatkany kanalik łzowy, jak miała 3 miesiące byliśmy umówieni na zabieg, ale na szczęście mężowi udało się na tydzień przed zabiegiem odetkać Oli kanalik.Lekarka kazała nam masować oko i nosek.Mąż po każdej kąpieli masował Oli bok noska w stronę kącika oka. Po kilku takich masażach kanalik się odetkał i wyleciało tyle ropy, ze zalało całe oczko. Byłam zdziwiona gdzie to się wszystko zmiesciło. Spróbuj może tez pomorze. Zawszwe to lepsze niż zabieg.
    • Gość: Gooh Re: ROPIEJĄCE OCZKO IP: *.* 05.11.02, 14:14
      hej Iwonko :-)mój synek miał od urodzenia zatkane obudwa kanaliki nosowo-łzowe...robiłąm wsyztsko co należało, ale nie przechodziło...po kolejnej konsultacji zdecydowaliśmy się na zabieg w znieczuleniu ogólnym - Bruno miał wtedy 5 m-cy...podjęlismy taką decyzje, bo żal nam było patrzec jak on się okropnie męczy, jak cały czas ma zaropiałe oczy...niewiele widzi...nie żałuję... byłam z Brunem w szpitalu jedną noc... wszytsko poszło sprawnie... wypuścili nas do domku 4 h po zabiegu (czekali aż go nakarmie i jaka będzie reakcja na pożywienie - a mogłam go przystawić do piersi ok. 2-3 h po zabiegu)od tamtem pory to jakby nowe dziecko - nie mamy żadnych problemów z oczami :)każdy rodzic musi sam stwierdzić, w którym momencie czas przestać czekać na "cud" samodzielnego odetkania sie kanalików... i pomóc w inny sposób dziecku dobrze widzieć...u nas w pewnym momencie nic nie pomagało, nie było żadnej poprawy... pozdrawiam ciepłoGooh:hello:
    • Gość: Mikulka Re: ROPIEJĄCE OCZKO IP: *.* 05.11.02, 17:34
      Bardzo dziękujemy za rady, chyba będziemy jeszcze czekać z zabiegiem.Iwona i Mikołaj
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka