kalina01 25.01.08, 22:17 Chodzi o syrop o smaku pomaranczowym. Dziecko po godzinie od zazycia obudzilo sie z placzem i odkaszliwalo w odruchu wymiotynym. Czy moze to miec zwiazek z tym lekarstwem? Dodam, ze zazywa w zwiazku z bolem stawu biodrowego. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
k.solska Re: Ibufen-odruch wymiotny 26.01.08, 15:01 Bardzo czesto spotykam się z tym, że po Ibufenie dzieci wymiotują (moja cóka również), ale raczej natychmiast po zażyciu (jeśli w ogóle uda się go zaaplikować ). Nie słyszałam o tym, aby zdarzało się to np. godzinę później. To samo działanie posiada Nurofen, który dzieci chętniej zażywają i nie spotkałam się z odruchem wymiotnym po tym. Też ma smak pomarańczowy, ale mniej intensywny. Może najpierw sprawdź czy po 2 dawce ibufenu też maleństwo wymiotuje, jeśli tak, to spróbuj zamienić syrop na Nurofen. Może będzie lepiej. Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
eska762 Re: Ibufen-odruch wymiotny 27.01.08, 09:01 albo spróbuj podac czopek Nurofen - jest od niedawna na rynku taka wygoda Odpowiedz Link Zgłoś
noovaa Re: Ibufen-odruch wymiotny 21.02.08, 08:43 Lekarka mojej córki uważa że czopki są dobre na niewysokie temperatury ponieważ działają wolniej. Ja w ogóle nie daje córce czopków (nie mogę przez zaparcia), mam w domu zawsze panadol i ibufen. Przy niższych temperaturach wystarcza panadol, ale jak przy zapaleniu migdałkow miała 39,4 to panadol ani o jedną kreskę nie obniżył. To pomogło mi utwierdzić się w przekonaniu że przynajmniej dla mojej córki ibufen jest niezastąpiony. Odpowiedz Link Zgłoś
kylie-0 Re: Ibufen-odruch wymiotny 21.02.08, 08:15 Nie wydaje mi się, żeby dziecko w ten sposob reagowało na Ibufen. Przede wszystkim, jest to juz lek sprawdzony, poza tym jest dobry nawet dla alergików(moja córeczka niestety ma alergie prawie na wszystko, więc musze uważac co jej podaje). Jesli objawy beda się powtarzac, to koniecznie wybierz sie do lekarza. Odpowiedz Link Zgłoś
noovaa Re: Ibufen-odruch wymiotny 21.02.08, 08:40 moja mała też tak raz miała, ale później nic już się nie działo więc przyjełam że to nie przez ten syrop. Dziecko wymiotować może z wielu powodów, np. kaszel, płacz... Odpowiedz Link Zgłoś
dosres Re: Ibufen-odruch wymiotny 22.02.08, 08:09 Powodów może byc wiele, ale jesli chodzi o ten lek, to jest naprawde bardzo delikatny i nie wydaje mi się, żeby spozycie go mogłoby byc przyczyna. Odpowiedz Link Zgłoś
mamalesia2 Re: Ibufen-odruch wymiotny 22.02.08, 08:24 a ja sądzę że to może by po tym leku, u mnie też jak podałam pierwszy raz dziecku, to zwymiotowało, i to nie od razu, ale po pewnym czasie właśnie. Jak żołądek nie przyzwyczajony, to tak właśnie może byc to jest w końcu lek przeciwzapalny równiż i nie jest wcale oboętny dla żołądka. Po którymś podaniu dziecko najwyraźniej się przyzwyczaja i jest ok, chociaż zawsze na pełny żołądek to podaje, bo inaczej zwróci. Odpowiedz Link Zgłoś
2nati Re: Ibufen-odruch wymiotny 22.02.08, 10:06 Moj synek mial tak po Nurofenie, od razu wymiotowal Odpowiedz Link Zgłoś
osa551 Re: Ibufen-odruch wymiotny 22.02.08, 10:51 Moja córka też wymiotowała po Ibufenie. Zamiast tego dałam jej "Ibum" - ma te same składniki, ale smak malinowy. Odpowiedz Link Zgłoś
marusia.pl Re: Ibufen-odruch wymiotny 03.03.08, 08:43 Przeczytaj dokladnie ulotke.Podałas odpowiednia dawke do wieku dziecka? Jesli tak to moze byc to tylko nadwrażliwość na składniki preparatu- nadwrażliwość na NLPZ lub kwas acetylosalicylowy. Oczywiscie jeśli to wina lekarstwa, co jest raczej wątpliwe, mozliwe, że to jeden z objawów choroby. Odpowiedz Link Zgłoś