tol.ka 30.10.08, 21:04 jak wam to pomaga? wykąpałam synka wczoraj w emulsji i mydełku oilatum i dostał potwornego uczulenia, coś jakby liszaje a mały ma skazę do jakiego lekarza najlepiej się udać? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kasia8305 Re: oilatum 30.10.08, 21:20 Powiem szczerze, że ja nie jestem zadowolona z oilatum. Sama miałam skazę, w sumie, aż do 23r.ż, do porodu borykałam się z problemami skórnymi i stosowałam oilatum i miałam wrażenie, że wszystko mnie po tym swędziało. Moja niunia 22 miesiące też ma problemy skórne i oilatum odstawiłam na rzecz polskiego odpowiednika Oillan. Stosujemy emulsje do kąpieli i mleczko do ciała. Jest tańsze i przede wszystkim sto razy lepiej pielęgnuje i nawilża skórę dziecka. A przede wszystkim jest też mleczko do ciała, a oilatum chyba do tej pory nie posiada. Odpowiedz Link Zgłoś
qqazz Re: oilatum 30.10.08, 21:39 Oilatum często uczula więc po prostu je odstaw, rozumiem że chodzi o niemowlę więc najlepiej nie używaj zadnych mydełek a do kapieli spróbuj owsianki. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
iizunia86 Re: oilatum 04.11.08, 23:39 My używaliśmy dla synka Balneum, ale po jakim czasie okazało się że ma od tego uczulenie. Zmieniśmy na Emolium i było jeszcze gorzej. Następnie na Oilatum i odrazu po pierwszej kąpieli stan skóry sie poprawił. Stosuje Oilatum już od prawie 5 miesięcy i jestem naprawde zadowolona. Ale jak wiadomo z doświadczenia... każdemu dziecku pomaga i odpowiada coś innego Dlatego musicie znaleść płyn do kąpieli najlepszy dla Was Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
qqazz Re: oilatum 05.11.08, 17:42 iizunia86 napisała: Ale jak wiadomo z doświadczenia... > każdemu dziecku pomaga i odpowiada coś innego Dlatego musicie znaleść płyn do > kąpieli najlepszy dla Was Pozdrawiam. Dokładnie tak, nam balneum też szkodziło, więc przeszliśmy całkowicie na metody naturalne które dają rewelacyjne efekty (owsianka, skrzyp, krochmal) i sa dużo tańsze, co do oilatum to jak pomaga mozna je zastąpic zwykłą ciekłą parafiną która własnie jest tam składnikiem czynnym a w aptece jest podobno kilkakrotnie tańsza. w ogóle zwykle jak są problemy z płynem to winne są temu dodatkowe składniki. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
palemka1 Re: oilatum 06.11.08, 13:38 nam oliatum pomagało przez 3 miesiące potem nagle wysypka na całym ciele, po balneum swędząca skóra (bez wysypki), najbardziej jestem pewna kąpieli w krochmalu Odpowiedz Link Zgłoś
qqazz Re: oilatum 06.11.08, 21:57 Tyle ze krochmal wysusza więc nie zawsze się nadaje do dłuzszego stosowania, u nas najlepiej sie sprawdza owsianka która stosujemy zamiennie z krochmalem i skrzypem. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
maisiaczek Re: oilatum 06.11.08, 22:08 kup mydelko oilan jest bardzo dobre ale zeby byly efekty musisz troche poczekac jakies pare dni i cena tez nizsza koszt ok 8zl a oilatum wysusza i moja mamla tez dostala po emulsji wysypki Odpowiedz Link Zgłoś
logikaa Re: oilatum 09.11.08, 21:51 witam, tzn. owsianka jak, bo coś kiedyś o tym słyszałam, tylko nie wiem jak zrobić synkowi taką kapiel z owsianki, tylko się nie smiejcie proszę, bo to pewnie strasznie proste... a tak na marginesie to kąpię w oilatum i tak średnio mi to odpowiadam jak nasmaruję ciałko np. kremem soecjal alnym to jest super a jak nie to ta skórka taka jakaś, czy jest jakis płyn, któryby tak super nawilżał? Odpowiedz Link Zgłoś
maisiaczek Re: oilatum 09.11.08, 22:42 gotujesz wode tak jak i do gotujacek wody wrzucasz 4 lyzki o wsianki gotujesz pare minut przecedzasz i wlewasz do kapieli do smarowania uzywam robionych masci i balsamow Odpowiedz Link Zgłoś
iizunia86 Re: oilatum 09.11.08, 23:14 Jak sa jakies suche plamki na ciałku dziecka to polecam punktowo krem ELIDEL. Tylko tyle ze maść jest na recepte i kosztuje ok 70 zł (ja zapłaciłam 72 zl.) Ale naprawde rewelacja!! Odpowiedz Link Zgłoś
logikaa Re: oilatum 10.11.08, 00:09 dzięki, miałam receptę na elidel, ale w aptece farmaceutka powiedziała mi, że to krem na antybiotyku i jezeli nie ma większych zmian, to lepiej go nie używać, i poleciła mi krem specjalny. Odpowiedz Link Zgłoś
iizunia86 Re: oilatum 10.11.08, 15:42 Jak nie ma większych zmian to tak, ale np mojemu synkowi nie pomagały żadne kremy ani maści robione. A juz lepiej używać kremu na antybiotyku niż maści ze sterydami. Odpowiedz Link Zgłoś
logikaa Re: oilatum 10.11.08, 00:03 dzięki serdeczne, w takim razie jutro kąpiemy Maksia w owsiance, ale mam go w tym wychlupać i tak zupełnie bez mytka? a może stosować to kilka razy w tygodniu naprzemiennie z oilatum,a co do balsamików to takie robione to pewnie musi przepisać lekarz, a nasza pani doktor to lubi takie maści po stówie za tubkę...aj szkoda gadać, to co...dzięki raz jeszcze. Odpowiedz Link Zgłoś
qqazz Re: oilatum 10.11.08, 16:17 Naprzemiennie na początek bym nie radził, najpierw kilka dni w jednym, my na poczatku robilismy na zamiana owsiankę i oilatum a jak zaczęlismy robic po kilka dni jedno to wyszło ze oilatum jednak szkodzi a efekt stosowania owsianki był dużo lepszy. A co do emulsji do kapieli i mleczek do ciała to lepiej zmień je na mydło,kosmetyki b. często moga uczulać i szkodzić na skórę, zwłaszcza te droższe zawierają wiele chemikaliów bardzo szkodliwych dla skóry. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
qqazz owsianka 10.11.08, 16:18 My robimy troche inaczej, namaczamy tak nie mniej niż 4, 5 łyzek przez pół godziny do godziny, zagotowywujemy lekko przesatudzamy, odlewam wodę a płatki miksuje i wszystko razem do wanienki a do smaraowania przy problemach używaliśmy sudokremu i alantanu oraz exomegi po kapaniach. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś