30.10.08, 21:04
jak wam to pomaga?
wykąpałam synka wczoraj w emulsji i mydełku oilatum i dostał potwornego
uczulenia, coś jakby liszaje
a mały ma skazę
do jakiego lekarza najlepiej się udać?
Obserwuj wątek
    • kasia8305 Re: oilatum 30.10.08, 21:20
      Powiem szczerze, że ja nie jestem zadowolona z oilatum. Sama miałam skazę, w
      sumie, aż do 23r.ż, do porodu borykałam się z problemami skórnymi i stosowałam
      oilatum i miałam wrażenie, że wszystko mnie po tym swędziało. Moja niunia 22
      miesiące też ma problemy skórne i oilatum odstawiłam na rzecz polskiego
      odpowiednika Oillan. Stosujemy emulsje do kąpieli i mleczko do ciała. Jest
      tańsze i przede wszystkim sto razy lepiej pielęgnuje i nawilża skórę dziecka. A
      przede wszystkim jest też mleczko do ciała, a oilatum chyba do tej pory nie posiada.
    • qqazz Re: oilatum 30.10.08, 21:39
      Oilatum często uczula więc po prostu je odstaw, rozumiem że chodzi o niemowlę
      więc najlepiej nie używaj zadnych mydełek a do kapieli spróbuj owsianki.

pozdrawiam
      • iizunia86 Re: oilatum 04.11.08, 23:39
        My używaliśmy dla synka Balneum, ale po jakim czasie okazało się że ma od tego uczulenie. Zmieniśmy na Emolium i było jeszcze gorzej. Następnie na Oilatum i odrazu po pierwszej kąpieli stan skóry sie poprawił. Stosuje Oilatum już od prawie 5 miesięcy i jestem naprawde zadowolona. Ale jak wiadomo z doświadczenia... każdemu dziecku pomaga i odpowiada coś innegosmile Dlatego musicie znaleść płyn do kąpieli najlepszy dla Was smile Pozdrawiam.
        • qqazz Re: oilatum 05.11.08, 17:42
          iizunia86 napisała:
          Ale jak wiadomo z doświadczenia...
          > każdemu dziecku pomaga i odpowiada coś innegosmile Dlatego musicie znaleść płyn do
          > kąpieli najlepszy dla Was smile Pozdrawiam.

Dokładnie tak, nam balneum też szkodziło, więc przeszliśmy całkowicie na metody
          naturalne które dają rewelacyjne efekty (owsianka, skrzyp, krochmal) i sa dużo
          tańsze, co do oilatum to jak pomaga mozna je zastąpic zwykłą ciekłą parafiną
          która własnie jest tam składnikiem czynnym a w aptece jest podobno kilkakrotnie
          tańsza. w ogóle zwykle jak są problemy z płynem to winne są temu dodatkowe
          składniki.

pozdrawiam
          • palemka1 Re: oilatum 06.11.08, 13:38
            nam oliatum pomagało przez 3 miesiące potem nagle wysypka na całym ciele, po
            balneum swędząca skóra (bez wysypki), najbardziej jestem pewna kąpieli w krochmalu
            • qqazz Re: oilatum 06.11.08, 21:57
              Tyle ze krochmal wysusza więc nie zawsze się nadaje do dłuzszego stosowania, u
              nas najlepiej sie sprawdza owsianka która stosujemy zamiennie z krochmalem i
              skrzypem.

pozdrawiam
              • maisiaczek Re: oilatum 06.11.08, 22:08
                kup mydelko oilan jest bardzo dobre ale zeby byly efekty musisz troche poczekac
                jakies pare dni i cena tez nizsza koszt ok 8zl a oilatum wysusza i moja mamla
                tez dostala po emulsji wysypki
              • logikaa Re: oilatum 09.11.08, 21:51
                witam, tzn. owsianka jak, bo coś kiedyś o tym słyszałam, tylko nie
                wiem jak zrobić synkowi taką kapiel z owsianki, tylko się nie
                smiejcie proszę, bo to pewnie strasznie proste...
                a tak na marginesie to kąpię w oilatum i tak średnio mi to
                odpowiadam jak nasmaruję ciałko np. kremem soecjal
                alnym to jest super a jak nie to ta skórka taka jakaś, czy jest
                jakis płyn, któryby tak super nawilżał?
                • maisiaczek Re: oilatum 09.11.08, 22:42
                  gotujesz wode tak jak i do gotujacek wody wrzucasz 4 lyzki o wsianki gotujesz
                  pare minut przecedzasz i wlewasz do kapieli do smarowania uzywam robionych masci
                  i balsamow
                  • iizunia86 Re: oilatum 09.11.08, 23:14
                    Jak sa jakies suche plamki na ciałku dziecka to polecam punktowo krem ELIDEL.
                    Tylko tyle ze maść jest na recepte i kosztuje ok 70 zł (ja zapłaciłam 72 zl.)
                    Ale naprawde rewelacja!!
                    • logikaa Re: oilatum 10.11.08, 00:09
                      dzięki, miałam receptę na elidel, ale w aptece farmaceutka
                      powiedziała mi, że to krem na antybiotyku i jezeli nie ma większych
                      zmian, to lepiej go nie używać, i poleciła mi krem specjalny.
                      • iizunia86 Re: oilatum 10.11.08, 15:42
                        Jak nie ma większych zmian to tak, ale np mojemu synkowi nie pomagały żadne
                        kremy ani maści robione. A juz lepiej używać kremu na antybiotyku niż maści ze
                        sterydami.
                  • logikaa Re: oilatum 10.11.08, 00:03
                    dzięki serdeczne, w takim razie jutro kąpiemy Maksia w owsiance, ale
                    mam go w tym wychlupać i tak zupełnie bez mytka? a może stosować to
                    kilka razy w tygodniu naprzemiennie z oilatum,a co do balsamików to
                    takie robione to pewnie musi przepisać lekarz, a nasza pani doktor
                    to lubi takie maści po stówie za tubkę...aj szkoda gadać, to
                    co...dzięki raz jeszcze.
                    • qqazz Re: oilatum 10.11.08, 16:17
                      Naprzemiennie na początek bym nie radził, najpierw kilka dni w
                      jednym, my na poczatku robilismy na zamiana owsiankę i oilatum a
                      jak zaczęlismy robic po kilka dni jedno to wyszło ze oilatum jednak
                      szkodzi a efekt stosowania owsianki był dużo lepszy.
                      A co do emulsji do kapieli i mleczek do ciała to lepiej zmień je na
                      mydło,kosmetyki b. często moga uczulać i szkodzić na skórę,
                      zwłaszcza te droższe zawierają wiele chemikaliów bardzo szkodliwych
                      dla skóry.

pozdrawiam
                  • qqazz owsianka 10.11.08, 16:18
                    My robimy troche inaczej, namaczamy tak nie mniej niż 4, 5 łyzek
                    przez pół godziny do godziny, zagotowywujemy lekko przesatudzamy,
                    odlewam wodę a płatki miksuje i wszystko razem do wanienki a do
                    smaraowania przy problemach używaliśmy sudokremu i alantanu oraz
                    exomegi po kapaniach.

pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka